Kριθαρώτο με άγρια μυρώνια Αρκαδίας από τον Σταύρο Κουστενή CHEF «ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ» Δημητσάνα
ΥΛΙΚΑ
Μισό κιλό κριθαράκι χονδρό
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
1 ποτήρι κρασί Μαντινεία
2 ματσάκι μυρώνια
Μισό φοινόκιο ψιλοκομμένο
1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε κύβους
1 κ. γ. πελτέ ντομάτας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ
Φρέσκα κλαράκια από μυρώνια
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Πλένουμε καλά τα μυρώνια και τα κόβουμε με το χέρι μας.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι, το πράσο, το φοινόκιο, τα μυρώνια.
Ρίχνουμε το κρΙθαράκι και συνεχίζουμε για 2 λεπτά το σοτάρισμα.
«Σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε και τα κυβάκια ντομάτας και ανακατεύουμε ελαφρά.
Σε ένα ποτήρι ζωμού λαχανικών διαλύουμε το πελτέ ντομάτας.
Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών λίγο λίγο και συμπληρώνουμε κάθε φορά που το απορροφάει μέχρι να μισοβράσει.
Αλατοπιπερώνουμε και μεταφέρουμε το κριθαρώτο σε ένα πυρέξ ρίχνοντας μέσα τα υγρά που έχουν περισσέψει.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά μέχρι να τραβήξει όλα τα υγρά του.
Μόλις ροδοκοκκινίσει το κλείνουμε τον φούρνο και το αφήνουμε 5 λεπτά να τραβήξει όλα τα αρώματα.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
Φινίρουμε με ένα κλαράκι φρέσκα μυρώνια.