Συνταγή: Κριθαράκι φουρνιστό στη γάστρα

Τα μυστικά για να είναι το γιουβετσάκι σας υπέροχο ακόμα και χωρίς κρέας.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού

Το κριθαράκι ή κριθαρώτο επανέκαμψε δυναμικά και αφού αρέσει πολύ.  Όμως για να πετύχει και να μην λασπώσει έχει πολλά μυστικά στη παρασκευή του που σας τα εξομολογούμαστε.

Την ίδια μέθοδο παρασκευής θα ακολουθήσετε για να φτιάξετε κριθαράκι με μοσχάρι, αρνάκι ή κοτόπουλο.

 

 

Κριθαράκι φουρνιστό στη γάστρα

Υλικά

1 κούπα  κριθαράκι μέτριο ή χοντρό

2 ποτήρια νερό ζεστό

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες

2 φύλλα δάφνης

λίγα τοματίνια ψιλοκομμένα

1 ντομάτα ώριμη ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη

10 κόκκους μπαχάρι

ελαιόλαδο

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το πασπάλισμα

κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Τρόπος Παρασκευής

Βάζουμε μια κατσαρόλα να κάψει  και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι.

Σοτάρουμε μέχρι να «γυαλίσει» το κρεμμύδι και προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο ανακατεύοντας για 1  λεπτό.

 Προσθέτουμε το κριθαράκι και το καβουρδίζουμε για 1-2  λεπτά ακόμη.

Έτσι το κριθαράκι δεν θα λασπώσει και θα γίνει ακόμη πολύ νόστιμο.

Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, τα ντοματίνια, το μπαχάρι, τη ντομάτα,  τα 2  ποτήρια νερό, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 Ανακατεύουμε συνέχεια.

Αφήνουμε να πάρει βράση και το ρίχνουμε στην γάστρα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά περίπου σκεπασμένο.

Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε άλλα 5 λεπτά.

To βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε για 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Πασπαλίζουμε με το τυρί και σερβίρουμε μέσα σε πήλινα .