Συνταγή: Κοπεγχάγη το γλυκό της χαράς

Το γλυκό της χαράς, με γεύση και άρωμα ξεχωριστό. Ήταν το εμβληματικό γλυκό της αστικής τάξης του χθες και αφιερωμένο στον βασιλιά Γεώργιο τον Α.
sissy
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού
Το όνομά του το οφείλει στην Δανία από όπου προέρχεται.
Τελευταία έκανε ένα ηχηρό “come back” στα νησιά μας. Από την Κρήτη μέχρι την Σαντορίνη.
Το δοκίμασα από τα «χεράκια» του φίλου του ΄Εμβολου στα Φηρά και ξετρελάθηκα… Η συνταγή δική σας.
Συνοδεύεται και από παγωτό κρέμα ή και σοκολάτα…για μεγαλύτερη δροσιά και απόλαυση.

Γλυκό-κοπεγχάγη-συνταγήΚοπεγχάγη 

Από τον Γιώργο Δαμιανάκη executive chef, Πρόεδρο του Παγκρήτιου Λαογραφικού Συνδέσμου

Υλικά

10 φύλλα κρούστας

100 γρ. βούτυρο λιωμένο

Λίγο ανθόνερο ή ροδόνερο

Για τη γέμιση

6 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια

1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

3 κούπες φλιτζάνι χοντροκομμένα αμύγδαλα με την φλούδα

1 κούπα τριμμένη φρυγανιά

1 κ.γ. κανέλα

Μισό κ.γ. γαρύφαλλο Κανέλα σε σκόνη

1 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη

1 σφηνάκι κονιάκ ή Grand Marnier

Χυμός και ξύσμα από μισό πορτοκάλι ακέρωτο

1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι

3 φλιτζάνια ζάχαρη

2 ½  φλιτζάνια νερό

1 κ.σ. χυμό πορτοκάλι ή λεμόνι

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τους κρόκους των αυγών  και την ζάχαρη και  χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να «αφρατέψουν».

Προσθέτουμε και τα υγρά μας και ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε τα αμύγδαλα.

Σε καθαρό κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα και το ρίχνουμε ανακατεύοντας απαλά στην γέμιση.

Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και απλώνουμε πέντε φύλλα ένα ένα αφού τα βουτυρώσουμε με το πινέλο.

Στο πέμπτο φύλλο αδειάζουμε την γέμιση και την απλώνουμε για να στρωθεί ομοιόμορφα.

Γυρίζουμε πάνω στην γέμιση και τα φύλλα της βάσης που περισσεύουν και απλώνουμε από πάνω ένα φύλλο το βουτυρώνουμε και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο να απλώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα.

Γλυκό-κοπεγχάχηΜε ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σε λωρίδες και ότι περισσέψει από τα φύλλα τα αφαιρούμε ολόγυρα.

Ραντίζουμε την επιφάνεια με ανθόνερο.

Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 200ο C.

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε το γλυκό μας στους 170ο C, για 50-55 λεπτά μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με την ζάχαρη για 5 λεπτά και λίγο πριν το κατεβάσουμε από την φωτιά προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού ανακατεύοντας ελαφρά.

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να το σκεπάσουμε για να μείνει το φύλλο τραγανό.

Ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό και το αφήνουμε να αναδυθούν τα αρώματα για 1 ώρα περίπου.

Σερβίρουμε αργότερα.

Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό μας χωρίς να το σκεπάσουμε για να μείνει το φύλλο τραγανό.

Προηγούμενο άρθροΚορίτσια…. έφυγε Μπάρκουλης! – Γράφει ο Κωνσταντίνος Αιλιανός
Επόμενο άρθροΕπιστολή Β. Κορκίδη στον πρόεδρο της ΔΕΗ για τους διακανονισμούς οφειλών και τις διακοπές ρεύματος