Κόκορας ντοματένιος – Απερίγραπτη νοστιμιά!!!

Κόκορας ντοματένιος
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Κόκορας ντοματένιος ή αλλιώς κοκκινιστός η αγαπημένη μου γεύση για τον χειμώνα, παρείστικη γεύση στα καλύτερά της κάτι σαν γιορτινή αφού είναι ιδιαίτερα απολαυστική!

Η συνταγή δική σας.

Κόκορας ντοματένιος με μακαρόνια Από την Σίσσυ Νίκα

Υλικά για 4- 6 άτομα

1 κόκορας χωριάτικος 1 ½ – 2 κιλά κομμένος σε μερίδες ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ κονσέρβας ή 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες

1 κ.σ. καστανή ζάχαρη 2 κ. σ. πελτέ ντομάτας

1 ποτήρι κρασί αγιωργήτικο 1 ½ φλιτζάνι νερό χλιαρό 1 ξυλάκι κανέλας

4 γαρίφαλα 1 πρέζα σκόνη μοσχοκάρυδο Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια 500 γρ. μακαρόνια σπαγγέτι ή χονδρά

Για το πασπάλισμα

Ποικιλία τυριών γραβιέρα Νάξου, κεφαλοτύρι Τριπόλεως, κεφαλογραβιέρα αλλά και κασέρι Μυτιλήνης

Κόκορας ντοματένιος 2

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε τον κόκορα καλά με ζεστό νερό και αφαιρούμε τα πνευμόνια.

Τον πασπαλίζουμε με το αλάτι και τα πιπέρια.

Ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές με λαβίδα μέχρι να «χρυσίσουν».

«Σβήνουμε» με κρασί αγιωργήτικο. Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και να «περάσει» στον κόκορα.

Διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας σε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με την τριμμένη ντομάτα, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και το νερό. Αφήνουμε να σιγοβράζουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 1 – 1 ½ ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να «μελώσει» η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό ακόμα. Ανακινούμε την κατσαρόλα κατά διαστήματα και μόλις ο κόκορας είναι έτοιμος κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, τόσο όσο γράφει η συσκευασία.

Τα σουρώνουμε καλά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με την μελωμένη σάλτσα.

Ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο τυράκι τριμμένο.

Στρώνουμε την πιατέλα με τυρί τριμμένο και σερβίρουμε τα μακαρόνια αχνιστά.

Πασπαλίζουμε με μπόλικο τυρί τα μακαρόνια και βάζουμε από πάνω τα κομμάτια του κόκορα.

Απολαυστικό χειμωνιάτικο φαγητό της παρέας… με κόκκινο κρασί αγιωργήτικο «δένει» θαύμα.

 

Προηγούμενο άρθροΗ δύναμη της συνήθειας συχνά μας κρατάει σε λάθος σχέση – Γράφει ο Ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας
Επόμενο άρθροΤο ακυρωθέν γκολ του Ροδοχωρίου στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας (30-11-2019). – βίντεο.