Κατσικάκι βουνίσιο παραδοσιακό ντοματένιο

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

΄Ολη η νοστιμιά σε ένα πιάτο… την απόλαυσα δίπλα στους τεράστιους βασιλικούς της φίλης του ΄Εμβολου, Αντωνίας δίπλα στο λιμάνι της Χώρας.

Οι σκέψεις μου έτρεχαν ατενίζοντας το πέλαγος και θυμήθηκα τα λόγια του Καζαντζάκη … «Αν ο Παράδεισος ήταν στην γη, θα ήταν εδώ…» και αποφάσισε να μείνει στο σπίτι με τους ιβίσκους στις Εγγαρές…

Η Νάξος έχει κρυμμένες ομορφιές θαλασσινές αλλά και βουνίσιες…και αν έχεις ευκαιρία να βρεθείς κοντά στους Ναξιώτες θα σου διηγηθούν με ποιητική διάθεση, μεσαιωνικούς θρύλους, ιστορίες με μυθικούς ήρωες και παραδόσεις που σέβονται.

Κατσικάκι βουνίσιο παραδοσιακό ντοματένιο

Από την ξακουστή μαγείρισσα Αντωνία Μαιτού του εστιατορίου «Στης Ειρήνης», Χώρα Νάξου

Υλικά

2 κιλά κατσικάκι βουνίσιο, κομμένο σε μερίδες

1 κούπα ελαιόλαδο Νάξου

3 ξερά κρεμμύδια Κωμιακής

4 σκελίδες σκόρδο χωρίς την πράσινη φύτρα

3 μεγάλες ντομάτες ώριμες τριμμένες

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

100 γρ. χυμό ντομάτας

2 κ.σ. ζάχαρη

Αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 ξυλάκια κανέλας

5 κόκκους μπαχάρι

5 κόκκους μαύρο πιπέρι

Λίγο μοσχοκάρυδο

Τρόπος παρασκευής

Στο μούλτι πολτοποιούμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

Σε κατσαρόλα με ζεστό ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να πάρουν χρώμα «να γυαλίσουν», όπως λένε.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε το κατσικάκι.

Το ροδίζουμε για 5-8 λεπτά από όλες τις πλευρές.

«Σβήνουμε» παραδοσιακά με τις ντομάτες και αφού πάρουν βράση «για τα καλά», μετά από 10 λεπτά, προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, την ζάχαρη, την κανέλα, το τριμμένο πιπέρι, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο και τους κόκκους πιπεριού.

Κατεβάζουμε την θερμοκρασία και σκεπάζουμε την κατσαρόλα αφήνοντας να σιγοβράσει το κατσικάκι και να «μελώσει».

Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί το κατσικάκι με τα υγρά.

Αφήνουμε να βράσει για 1 ώρα, ανακινώντας 2-3 φορές την κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τότε τον πελτέ που έχουμε διαλύσει σε νερό και αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά ακόμα, εξαρτάται από την ποιότητα και την ηλικία του κρέατος.

Προς το τέλος προσθέτουμε το αλάτι και αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμα σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Κατεβάζουμε από την φωτιά και σερβίρουμε.

Το ναξιώτικο κατσικάκι παραδοσιακά συνοδεύεται από ντόπιες πατάτες τηγανητές, χρυσοκίτρινες, λυράτες όπως λένε….