Καρπούζι γλυκό του κουταλιού – Ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων μετουσιώνεται σε ονειρικό γλυκό του κουταλιού

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το καρπούζι κλείνει μέσα του όλα τα αρώματα και τα χρώματα του καλοκαιριού.

Εμείς σας δίνουμε τη σκυριανή συνταγή για να «αιχμαλωτίσετε» τη γεύση του σε μια γυάλα και έτσι ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα θα απολαμβάνετε  γλυκές αναμνήσεις με το τσάι σας ή θα περιλούζετε το γιαούρτι σας ή το ριζόγαλο με κομματάκια μεστού καρπουζιού…

ΣκύροςΗ αγαπημένη μου ΄Αννα Κουτσούπη που κατόρθωσε να κάνει hit καλοκαιρινό προορισμό το πανέμορφο νησί της Σκύρου, μου έδωσε τη συνταγή και είναι απολαυστική.

Η Σκύρος ξέρει να κρατά τις παραδόσεις και φημίζεται για την κουζίνα της, που παραμένει ανεξερεύνητη για τους πολλούς αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τους γνωρίζοντες.

Στο απίθανο ξενοδοχείο Νεφέλη θα απολαύσετε ένα αυθεντικό Σκυριανό πρωινό και service αξέχαστο.

Οι άνθρωποι του ξενοδοχείου γνωρίζουν την τέχνη της φιλοξενίας και θα σας ξεναγήσουν στο νησί που είναι μοναδικής ομορφιάς.

Η Σκύρος είναι ο παράδεισος του εναλλακτικού τουρισμό και αγαπημένο νησί των φυσιολατρών.

Καρπούζι γλυκό του κουταλιούΚαρπούζι γλυκό του κουταλιού

Από την Άννα Κουτσούπη, Yπεύθυνη Τουριστικής Ανάπτυξης Σκύρου

Υλικά

1 κιλό φλούδα από καρπούζι

1 κιλό ζάχαρη

 2 κ.σ. ξινό

 1/2 φλ. φρέσκο χυμό λεμόνι

 λίγα φύλλα αρμπαρόριζα

 λίγη βανίλια

100 γρ. αμύγδαλα ξασπρισμένα

Καρπούζι γλυκό του κουταλιού 1

Τρόπος παρασκευής

Αφαιρούμε από τις φλούδες του καρπουζιού το πράσινο μέρος και αφήνουμε, αν θέλουμε, μόνο λίγο κόκκινο από τη σάρκα του.

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια ,αναλόγως πόσο λεπτό θέλουμε να είναι και τα βάζουμε σε λεκάνη μαζί με το ξινό και τόσο νερό όσο να σκεπάζει το καρπούζι. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε για περίπου 2 ώρες.

Καρπούζι γλυκό του κουταλιού 2Ρίχνουμε στην κατσαρόλα ένα ποτήρι νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε λίγο να βράσει.

Σουρώνουμε το καρπούζι και ρίχνουμε τα κομμάτια στην κατσαρόλα.

Σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και μόλις αρχίσει να «δένει», προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τα φύλλα αρμπαρόριζας, τη βανίλια και τα αμύγδαλα.

Οταν γίνει, αφαιρούμε τα φύλλα της αρμπαρόριζας.

Όπως είναι καυτό το γλυκό μας το βάζουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα, τα γεμίζουμε ξέχειλα, τα κλείνουμε ερμητικά και τα αναποδογυρίζουμε για ένα βράδυ.

Το πρωί τα αραδιάζουμε και τα αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Διατηρούνται για αρκετούς μήνες.

Όταν ανοίξουμε το βάζο το διατηρούμε στο ψυγείο.

Το σερβίρουμε σκέτο,  με γιαούρτι ή με κρέμα.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025