Δημιουργία γιορτινή που θα πρωταγωνιστήσει στο τραπέζι σας. Οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, οι δίπλες είναι τα παραδοσιακά γλυκά αλλά τα παιδιά θα ενθουσιαστούν με τις κρέπες ζωγραφιές.
Ο Χρήστος Ξεροβάσιλας δημιούργησε μαζί με τους σπουδαστές του ΙΙΕΚ ΑΛΦΑ κρέπες γιορτινές που παρουσίασαν στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου.
Στα εργαστήρια γαστρονομίας της σχολής οι σπουδαστές διδάσκονται τις αυθεντικές ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις και βέβαια τις γεύσεις της γιορτής δημιουργικές και μη.
Γιορταστικές κρέπες γεμισμένες με πραλίνα φουντουκιού,
Από τον Χρήστο Ξεροβάσιλα executive chef καθηγητής τομέα γαστρονομίας ΙΙΕΚ ΑΛΦΑ
Υλικά
180γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
40 γρ. ζάχαρη
2 πρέζα αλάτι
4 αυγά
480 ml φρέσκο γάλα
60 γρ. βούτυρο λιωμένο και λίγο ακόμα για το τηγάνι
Λικέρ ροδί
Για την πραλίνα φουντουκιού
300 γρ φουντούκια
150γρ ζάχαρη
80γρ σοκολάτα γάλακτος κομμένη σε κομμάτια
Για το φινίρισμα
2 ακτινίδια
15 σπόρια ρόδι
2 φέτες πράσινου μήλου
2 μύρτιλα
Πάσιον φρούιτ
Σε μπολ ανακατεύουμε δυνατά με σύρμα το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το λικέρ ροδιού.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και τέλος το λιωμένο βούτυρο. Αφήνουμε το μείγμα 15′ να ξεκουραστεί στο ψυγείου.
Βάζουμε λίγο βούτυρο σε ένα αντικολητικό τηγάνι διαμέτρου 18-20εκ, μόλις ζεσταθεί πολύ καλά ρίχνουμε λίγο από τον χυλό και περιστρέφουμε αμέσως το τηγάνι για να σχηματιστεί η κρέπα.
Την ψήνουμε μέχρι να αρχίσει να χρυσίζει από έξω προς τα μέσα, με μια σπάτουλα την γυρίζουμε να ψηθεί και από την άλλη.
Κάθε κρέπα χρειάζεται περίπου 1,5 λεπτό για να ψηθεί.
Αν χρειαστεί ανά 6-7 κρέπες βάζουμε λίγο βούτυρο στο τηγάνι
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε την ζάχαρη σιγά σιγά μέχρι να λιώσει και να πάρει χρυσαφί χρώμα, παράλληλα ζεσταίνουμε τα φουντούκια στον φούρνο μικροκυμάτων και τα ζεσταίνουμε.
Ρίχνουμε τα φουντούκια στο τηγάνι με την λιωμένη ζάχαρη.
Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα και στη συνέχεια βάζουμε τη ζεστή σοκολάτα, τα φουντούκια με τη ζάχαρη στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν αλοιφή.
Στην συνέχεια γεμίζουμε τις κρέπες με πραλίνα και αφήνουμε λίγη για το φινίρισμα.
Διπλώνουμε τις κρέπες και γαρνίρουμε με την πραλίνα φουντουκιού και στρώνουμε τα φρούτα.
Πρώτα τα ακτινίδια, τα σπόρια ροδιού και τις φέτες πράσινου μήλου που χρησιμοποιούμε για μάτια και τη μισή φέτα μήλου για στόμα. Στη μέση ανοίγουμε δύο τρύπες και βάζουμε τα μύρτιλα για ματάκια. Στην κορυφή του δέντρου βάζουμε μια φέτα πάσιον φρούιτ σαν αστεράκι στην κορυφή.