Το πνεύμα των Χριστουγέννων χτυπά την πόρτα μας και εμείς το υποδεχόμαστε με ένα τραπέζι καλοστρωμένο, γεύσεις ονειρικές, με εξωτικές πινελιές και το πιο ζεστό χαμόγελο στα χείλη. Η κουζίνα μας στα καλύτερά της και τα πιστιρίκια «χρίζονται» μάγειρες αστέρες.
Το σίγουρο είναι ότι όλες βάζουμε τα δυνατά μας ώστε να μην διακινδυνεύσουμε την θέση μας στο γαστρονομικό στερέωμα της οικογενειακής συνεύρεσης.
Συνήθως χρησιμοποιούμε με την πατροπαράδοτη γαλοπούλα γέμιση με φρούτα, ξηρούς καρπούς, αρωματικά, μπαχαρικά και πρωταγωνιστής στο τραπέζι από πλευράς οίνου είναι τα αφρώδη αλλά και δυνατά κόκκινα κρασιά.
Ντίβα του «βασιλείου» των γλυκών η σοκολάτα σε διαφορετικές μορφές μια που αρέσει πολύ στους μικρούς μας φίλους.
Και δεν χρειάζεται να ξοδέψετε χρήματα για το τραπέζι σας μπορείτε να το διακοσμήσετε με κάστανα, καρύδια, ρόδια και κορδέλες σε όλα τα χρώματα απλά φαντασία και αγάπη χρειάζεται.
Η συνταγή μας για παραγεμιστή γαλοπούλα χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κιμά για να είναι πιο ελαφριά και αρωματική η γέμιση δική σας…
Γαλοπούλα γεμιστή με μήλα και ξηρούς καρπούς
Από τον executive chef Θοδωρή Βλάχο
Yλικά
1 γαλοπούλα ολόκληρη
3 μήλα κόκκινα Zagorin κομμένα καρέ
2 μήλα πράσινα κομμένα καρέ
220 γρ. αμύγδαλο φιλέ
200 γρ. κουκουνάρι
250 γρ. σύκα Κύμης ψιλοκομμένα
220 γρ. φιστίκι Αιγίνης ξεφλουδισμένο
20 γρ. κόλιαντρο
10 γρ. γλυκάνισο καβουρντισμένο και τριμμένο
100 ml κρασί μοσχοφίλερο Μαντινείας
Ελαιόλαδο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Για το φινίρισμα
1 λίτρο κρασί μοσχοφίλερο χρησιμοποιούμε για να την αρωματίσουμε εσωτερικά και εξωτερικά
Σε τηγάνι σοτάρουμε τα μήλα με λίγο ελαιόλαδο, μια κουταλιά νερό και το μισό κρασί. Μόλις μαραθούν, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το αμύγδαλο, το κουκουνάρι, τα σύκα, το φιστίκι και τον κόλιαντρο, ανακατεύοντας προσεκτικά.
Πλένουμε πολύ καλά την γαλοπούλα εσωτερικά και προσέχουμε να αφαιρέσουμε τα πνευμόνια που μερικές φορές είναι κολλημένα στις πλευρές.
Την ξεπλένουμε εσωτερικά και με κρασί μοσχοφίλερο για να πάρει ξεχωριστό άρωμα.
Με κουτάλι τη γεμίζουμε με το μείγμα των μήλων και την ράβουμε προσεκτικά για να μην ανοίξει και χυθεί η γέμιση.
Την περιλούζουμε με το υπόλοιπο κρασί, την αλατοπιπερώνουμε και την πασπαλίζουμε με τον γλυκάνισο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 3 ώρες ίσως και περισσότερο.
Η γαλοπούλα μας είναι έτοιμη όταν την τρυπήσουμε με το μαχαίρι και δεν βγει υγρό.
Την σερβίρουμε ζεστή με πατάτες κυδωνάτες που μπορούμε να τις ψήσουμε μαζί με την γαλοπούλα ή και χωριστά.
Μικρά μυστικά
Οι πατάτες είναι καλύτερα να βράζονται για 15 λεπτά και τις κόβουμε και τις βάζουμε στον φούρνο προς το τέλος για να πάρουν νοστιμάδα και χρώμα.