Οι σαρικόπιτες είναι χαρακτηριστική γευστική δημιουργία της Ανατολικής Κρήτης.
Η γέμισή τους είναι κυρίως με ξινομυζήθρα όμως την σαρακοστή τις γεμίζουν με ξηρούς καρπούς καρύδια χονδροτριμμένα, αμύγδαλα, κανέλα.
Και στις δύο περιπτώσεις τις περιχύνουν με το χρυσαφένιο μέλι τους με αρώματα βοτανιών.
Στο Ζαρό δοκιμασα τις καλύτερες φτιαγμένες στο λεπτό από την Μαρία που είναι από τις καλύτερες υφάντρες της Κρήτης. Τα χέρια της δημιουργούν στον αργαλειό «ποιήματα». Μου χάρισε και μια κρητική πετσέτα που έβαζαν στους γάμους κάτω από το πιάτο, σαν το σημερινό “sous plat”
ΣΑΡΙΚΟΠΙΤΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΑΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500ml νερό
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο Ξύδι
Λίγο αλάτι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
Ξυνομυζήθρα
Μοσχοκάρυδο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ ΤΗΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΣΑΡΙΚΟΠΙΤΑ
250 γραμ. χονδροτριμμενα καρύδια, αμύγδαλα
Κανελογαρύφαλλα
ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ
Μέλι του τόπου μας
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Ανοίγουμε λεπτό φύλλο και κόβουμε λωρίδες με πλάτος μιας περίπου παλάμης και μήκος 30 περίπου εκατοστά ή και παραπάνω.
Σκορπάμε κατά μήκος της λωρίδας την ξινομυζήθρα ή τους ξηρούς καρπούς και την κλείνουμε διπλώνοντας και πιέζοντας με τα δάκτυλά μας και από τις δυο τις μεριές.
Πατάμε με το χέρι μας να κολλήσει και στρίβουμε την πίτα μας σαν σαρίκι, από όπου παίρνει και το όνομά της.
Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
Θέλει μαεστρία στο γύρισμα.
Απλώνουμε τις σαρικόπιτες σε πιατέλα που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί ώστε να «κρατηθούν» τα πολλά λάδια.
Σερβίρουμε σε πιατέλα περιχύνοντας τις σαρικόπιτες με αγνό μέλι του τόπου μας.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι τις σαρικόπιτες της σαρακοστής.
Αρώματα και γεύσεις ονείρου…