Συνταγή: Φρέσκα ζυμαρικά φτιαγμένα από τα χεράκια σας…

sissy
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού
Απλά και εύκολα με τις γεύσεις που αγαπάτε και προπαντός νόστιμα.
Οι Ιταλοί λέγετε ότι είναι μακαρονάδες αλλά και οι Έλληνες δεν πάνε πίσω. Τα φρέσκα ζυμαρικά έχουν άλλη νοστιμιά και εμείς σας δίνουμε την συνταγή της πολυβραβευμένης Νανάς Γκαμπούρα.
Τα ζυμαριακά θα τα συνδυάσετε με τις αγαπημένες σας σάλτσες και τα χαρμάνια τριμμένων τυριών που εσείς θέλετε.

 

Ζύμη για φρέσκα ζυμαρικά

Από την Νανά Γκαμπούρα executive chef του Αθηνά Catering, Σέρβια Κοζάνης

Ζύμη-ζυμαρικών-44Υλικά

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή το αλεύρι που αγαπάτε

2 φρέσκα αυγά

1 κ.γ ελαιόλαδο εκλεκτό

Λίγο αλάτι

Τρόπος παρασκευής 

Ζύμη-ζυμαρικών-2Τοποθετούμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, σχηματίζουμε μια λακκούβα στο κέντρο του και εκεί ρίχνουμε τα 2 αυγά, το αλάτι και το ελαιόλαδο.

Χτυπάμε το μείγμα μας με ένα πιρουνάκι αρχικά και κατόπιν όταν αρχίσει να δημιουργείται η πάστα ξεκινάμε το ζύμωμα με τα χέρια. Δουλεύουμε καλά τη ζύμη μας μέχρι να αποκτήσει απαλή, βελούδινη υφή. Μπορούμε επίσης να βάλουμε τα υλικά στο μίξερ και να δουλέψουμε με το φτερό.

Σχηματίζουμε κατόπιν με τη ζύμη μπάλες και τις καλύπτουμε με ελαστική μεμβράνη για 45 λεπτά ώστε να “ξεκουραστούν”.

Ανοίγουμε τη ζύμη μας με τη μηχανή ζυμαρικών, ξεκινώντας από το μεγάλο πάχος και συνεχίζοντας να περνάμε τη ζύμη προσαρμόζοντας τους κυλίνδρους μέχρι να γίνει το φύλλο όσο λεπτό το θέλουμε. Αν δεν έχουμε μηχάνημα χρησιμοποιούμε τον πλάστη.

Για να ετοιμάσουμε ταλιατέλλες  ή λαζάνια περνάμε τη ζύμη από το εξάρτημα κοπής. Αν πάλι θέλουμε να δημιουργήσουμε ραβιόλια, τότε κόβουμε τη ζύμη σε ορθογώνια κομμάτια και την γεμίζουμε με το υλικό που «αγαπάμε».

Τα φρέσκα ζυμαρικά μας είναι έτοιμα.

Μπορούμε να τα βράσουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά και να τα απολαύσουμε ζεστά στο πιάτο μας με την αγαπημένη μας σάλτσα και ποικιλία τριμμένων τυριών.

Τα χειροποίητα φρέσκα ζυμαρικά είναι συνήθως φτιαγμένα με αυγά και έτσι έχουν βελούδινη υφή .

Ζύμη-ζυμαρικών-4

Μυστικά

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι ολικής ή ακόμα

να τα αρωματίσουμε και να τα χρωματίσουμε με πουρέ λαχανικών. Ξεχωρίζουμε το σπανάκι, το παντζάρι, τις λιαστές ντομάτες  προσθέτοντας λίγο αλεύρι.

Αν θέλουμε γλυκές δημιουργίες μπορούμε να προσθέσουμε ακόμα και σοκολάτα, κακάο αφού αφαιρέσουμε από το αλεύρι την ποσότητα του κακάο.

Τα φρέσκα ζυμαρικά, απαιτούν συντήρηση στο ψυγείο και δεν διατηρούνται για πολύ καιρό.

Συχνά για κάποιον που τα δοκιμάζει για πρώτη φορά, μοιάζουν παραβρασμένα.