Φουρτάλια Ανδριώτικη
Από τον γέροντα Ευδόκιμο, Ηγούμενο της Μονής Παναχράντου της ΄Ανδρου
Ηχοι της φύσης, κελάρισμα του νερού παντού…. Κάτω από τον χιλιόχρονο πλάτανο, μυσταγωγική αρμονία … Γάτες που κινούνται νωχελικά. Θέα απίθανη στην Χώρα, η χερσόνησος ξετυλίγεται μπροστά μας και ο φάρος μας κάνει κλικ. Ο χρόνος σταματά. Μια καλή κουβέντα του πατέρα Ευδόκιμου σε όλους, ένα χαμόγελο, μια συμβουλή …βάλσαμο για την ψυχή και ανάγκη ζωτική….
Φουρτάλια Ανδριώτικη
Από τον γέροντα Ευδόκιμο, Ηγούμενο της Μονής Παναχράντου της ΄Ανδρου
Υλικά
1 ½ κιλά πατάτες κιτρινωπές
6 αυγά
1 ποτήρι μικρό γάλα
10 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
200 γρ. χλωρό τυρί Ανδριώτικο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε ροδέλες.
Τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις πλένουμε να φύγει το άμυλο και τις βάζουμε στο σουρωτήρι να φύγουν τα νερά.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και στρώνουμε τις πατάτες και τις αλατίζουμε.
Τις σιγοτηγανίζουμε για 20 λεπτά έχοντας σκεπασμένο το τηγάνι. Με την σπάτουλα τις γυρίζουμε προσεκτικά.
Χτυπάμε τα αυγά και βάζουμε λίγο γάλα.
Προσθέτουμε τον δυόσμο και το τυρί που το λιώνουμε με το πηρούνι.
Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε αντί του χλωρού γραβιέρα τριμμένο ή άλλο τυρί που μας αρέσει.
Ρίχνουμε τα αυγά πάνω στις πατάτες διευκολύνοντας με ξύλινη κουτάλα να διαχυθούν παντού.
Σιγοψήνουμε την φουρτάλια μας και την γυρίζουμε ολόκληρη 2 φορές.
Πασπαλίζουμε με πιπέρι και την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο ώστε να την απολαύσουμε καλύτερα.
Με ένα μπρόκολο βραστό, άγρια χόρτα ή σαλάτα είναι το καλύτερο γεύμα. Το κρέας δεν μας λείπει καθόλου…..