Επτάφυλλη πίτα με σπανάκι από την Έλσα Ιωσηφίδου – από τις πιο νόστιμες

Επτάφυλλη πίτα με σπανάκι
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Πίτες θα έχετε φτιάξει πολλές… Αυτή η πίτα που σας παρουσιάζουμε θα αποτελέσει την εξαίρεση από όλες τις πίτες σας, μια που τη νοστιμιά της δύσκολα την ανταγωνίζονται οι άλλες πίτες.

Η συνταγή δική σας…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΣΑ ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Ν.ΚΑΡΒΑΛΗΣ

ΥΛΙΚΑ

Για τα φύλλα

4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.σ. ξύδι

1 κ.γ. αλάτι

Νερό χλιαρό «όσο πάρει»

 Επτάφυλλη πίτα με σπανάκι

Για την γέμιση

1 κιλό σπανάκι τριμμένο με αλάτι

Μισό ματσάκι μαιντανό φρέσκο

Μισό ματσάκι άνηθο φρέσκο

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδι τριμμένο

4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο

600 γρ. τυρί φέτα χονδροτριμμένη με το χέρι

2 αυγά


ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Δημιουργούμε με το αλεύρι, ένα βουναλάκι και στην μέση βάζουμε το ξύδι, το αλάτι και χλιαρό νερό όσο χρειάζεται να γίνει η ζύμη μαλακιά και εύπλαστη.

Ζυμώνουμε δυνατά και αφήνουμε την ζύμη μας να «ησυχάσει» για 10 λεπτά.

Κόβουμε από την ζύμη μας 21 μέτρια μπαλάκια.

Επτάφυλλη πίτα με σπανάκι 2Βάζουμε σε ένα μπολ λίγο χλιαρό ελαιόλαδο και βουτάμε την μια πλευρά από την μπαλίτσα και την ενώνουμε με άλλα δύο κομμάτια δηλ. τρία τρία.

Έτσι κάνουμε 7 φύλλα και τα αφήνουμε μέσα στο χλιαρό ελαιόλαδο. Παίρνουμε το 1 από τα 7 φύλλα και τα ανοίγουμε στην διάμετρο του ταψιού μας. Αφού στρώσουμε το πρώτο φύλλο, το λαδώνουμε ελαφρά όπως και το δεύτερο επίσης.

Για την γέμιση

Σοτάρουμε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι. Στη συνέχεια ρίχνουμε το άνηθο και το μαιντανό και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους.

Ρίχνουμε το σπανάκι, το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνουμε να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει ρίχνουμε τα 2 αυγά και ανακατεύουμε με το χέρι μας.

Αρχίζουμε να «γεμίζουμε» την πίτα μας. Πάνω στο δεύτερο φύλλο «στρώνουμε» την μισή γέμιση. Σκεπάζουμε με ένα φύλλο και από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση. Στρώνουμε ένα φύλλο ακόμα και απλώνουμε το τυρί. ΄Ετσι θα κρατήσει την γεύση του και θα γίνει η πίτα μας «ξεχωριστή».

Από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα 3 φύλλα και χαράζουμε τα κομμάτια.

Περνάμε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στο αερόθερμο για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το κάτω μέρος της πίτας και αν χρειαστεί ανάβουμε την κάτω αντίσταση του φούρνου μας.

Προηγούμενο άρθροΔημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στο εργαστήριο τέλεια ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία
Επόμενο άρθροΤρίτη και οριστική η αναβολή του ντέρμπι Γιαννιτσών-Βέροιας. – φωτό