Συνταγή: Χταπόδι κοκκινιστό με μακαρονάκι κοφτό

Χταπόδι κοκκινιστό με μακαρονάκι κοφτό

Χταπόδι κοκκινιστό λέρικο με μακαρονάκι κοφτό γεύση κάθε εποχής που φέρνει το θαλασσινό αγέρι στην κουζίνα μας.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού
Η αλήθεια είναι ότι τόσο νόστιμα χταπόδια σαν αυτά της Λέρου δεν έχω δοκιμάσει.
Η θερμοκρασία, η καθαρότητα της θάλασσας είναι μοναδικές για νόστιμα ψάρια. Κάποιοι λένε ότι τα πιο πλούσια “θαλασσολίβαδα” κρύβονται σε αυτή την περιοχή του Αιγαίου γιαυτό τα ψάρια έχουν ξεχωριστή νοστιμιά.

Η συνταγή δική σας…

 

Χταπόδι κοκκινιστό με μακαρονάκι κοφτό

Από την Μαρία Φυλακούρη του ξενοδοχείου Leros Princess, ΄Αλιντα Λέρου

Υλικά

2 κιλά χταπόδι

2-3 ξερά κρεμμύδια τριμμένα

2-3 φύλλα δάφνης

½ ξυλάκι κανέλας

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο χωρίς την πράσινη φύτρα

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι

1 κουτί χυμό ντομάτας ή 3 ντομάτες ώριμες τριμμένες

1 κ.σ. ζάχαρη καστανή

Τρόπος παρασκευής

Βράζουμε το χταπόδι με νερό που μόλις το σκεπάζει για 30΄.

Το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και  μόλις «κάψει» σοτάρουμε το χταπόδι.

Μόλις απορροφηθούν τα υγρά ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε  το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα.

Προσθέτουμε την ντομάτα, την δάφνη, το πιπέρι, την κανέλα, την ζάχαρη και ανακατεύουμε αφήνοντας να σιγοβράσουν σε σκεπασμένη κατσαρόλα.

Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί το χταπόδι.

Μόλις το χταπόδι τρυπιέται με το πιρούνι είναι έτοιμο.

Τότε προσθέτουμε το μακαρονάκι. Ανακατεύουμε ελαφρά και μετά από 8-10 λεπτά είναι  έτοιμο.

Τα μακαρονάκια πρέπει να είναι al dente για να μην λασπώσουν.

Επιλεκτικά στο τέλος ρίχνουμε αλάτι.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και σε 5 λεπτά σερβίρουμε.