Ένα φθινοπωρινό φαγητό που αρέσει σε όλους. Στο Γαλαξίδι των καπεταναίων δοκίμασα το καλύτερο στο παραδοσιακό ταβερνάκι του Μπεμπέλη, που είναι ονομαστό εδώ και χρόνια…
Στο φθινοπωρινό σεργιάνι στο Γαλαξίδι συνάντησα φίλους αγαπημένους και έμεινα στον ονειρικό ξενώνα Γανυμήδη που φημίζεται για το πρωινό του δια χειρός Χρυσάνθης… Ξεκουράστηκα και το είχα τόσο ανάγκη μετά την συγγραφή του βιβλίου μου… περισσότερα δεν αποκαλύπτουμε.
Στην κουζίνα ολοταχώς με άρωμα φθινοπωρινό.
Χοιρινό με δαμάσκηνα
Για 6 άτομα
Από την ταβέρνα του Μπεμπέλη, Γαλαξίδι
Υλικά
1 ½ κιλό χοιρινό κιλότο
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
5 καρότα, σε φέτες
10 δαμάσκηνα ξηρά
Για την μαρινάδα
1 κλωναράκι θυμάρι
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
1 πορτοκάλι
Λίγο ξύδι
2 ποτήρια λευκό κρασί μοσχοφίλερο ή ροδίτη
Λίγο σκόνη κανέλα
Για την σάλτσα
200 γρ. φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα
Μια κ.σ. πελτέ ντομάτας
Μια κ.γ. μέλι
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το χοιρινό. Το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υλικά της μαρινάδας και το αφήνουμε όλο το βράδυ.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας γύριζοντάς το με λαβίδα και από τις δυο μεριές για να το θωρακίσουμε.
Σε τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και αφού πάρουν χρώμα τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τα σβήνουμε με κρασί. Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό της μαρινάδας.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε και λίγο καυτό νερό.
Προσθέτουμε το μίγμα με την ντομάτα, τα καρυκεύματα, τις φέτες καρότου και τα δαμάσκηνα.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ανακινούμε κατά διαστήματα την κατσαρόλα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 10 λεπτά να αναδυθούν τα αρώματα.
Σερβίρουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο ντόπιο τυράκι κεφαλογραβιέρα ή φέτα που είναι απίθανη.