Χοιρινό φιλέτο με ξερά σύκα

Χοιρινό φιλέτο με ξερά σύκα
sissy
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού

Χοιρινό φιλέτο με ξερά σύκα

Κρητική αυθεντική συνταγή εύκολη, υγιεινή και πολύ νόστιμη

Η κρητική κουζίνα είναι σημείο αναφοράς στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή. Χαρίζει μακροζωία και ευζωία γιατί έχει αρώματα, χρώματα και φρεσκάδα. Οι κρητικοί από τους μινωίτικους ακόμα χρόνους έκαναν πιάτα που είχαν γεύση γλυκειά και παράλληλα αλμυρή ή ξινούτσικη.

Στο γιαούρτι τους έβαζαν μέλι και καρύδια και αργότερα φρούτα με κυρίαρχα τα σύκα φρέσκα ή αποξηραμένα.

Χοιρινό φιλέτο με σύκα ξερά και καρύδια

Από την chef Κωνσταντίνα Χιώτη του Ξυλόσκαλου, Φαράγγι Σαμαριάς Κρήτη

ΥΛΙΚΑ

1 φιλέτο ψαρονέφρι

5 ξερά σύκα

100ml χυμό από φρέσκα πορτοκάλια

2 κ.σ. μέλι

2 κ.σ. κονιάκ

4 κ.σ. άσπρο κρασί

λίγο αλάτι

λίγο πιπέρι

hirino-fileto

Τρόπος παρασκευής

Ψήνουμε το ψαρονέφρι στο γκριλ μας.

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε τα σύκα, το χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, το κονιάκ, το λευκό κρασί, το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Μόλις βράσουν βάζουμε στο τηγάνι το ψαρονέφρι και τα ψήνουμε όλα μαζί μέχρι η σάλτσα να γίνει ομοιόμορφη και να δέσει.

Σερβίρεται ζεστό και τα αρώματα ξεχυλίζουν την κουζίνα.

Φινίρισμα

Σε πιάτο σερβίρουμε το ψαρονέφρι και από πάνω το περιλούζουμε με την σάλτσα.

Συνοδεύουμε με γιαούρτι και φρουτάκια εποχής, σύκα και καρύδια!

Προηγούμενο άρθροΑνέκδοτο: Καλύτερα την γέφυρα…
Επόμενο άρθροΑστερούπολη στο Πλατύ: «Ευχαριστήριο για τη φετινή διοργάνωση»