Τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα που μας ετοίμασαν στο έγκριτο ΙΙΕΚ ΑΛΦΑ στο τμήμα ζαχαροπλαστικής είναι ιδιαίτερα όμορφα και γευστικά.
Αν θέλουμε μπορούμε να στολίσουμε με τα μπισκότα το Χριστουγεννιάτικο δένδρο έτσι για να είναι φέτος ξεχωριστό. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει σε κάποιο σημείο που μας εξυπηρετεί να ανοίξουμε στη ζύμη μια τρύπα για να περάσουμε αφού ψηθούν μια όμορφη κόκκινη κορδέλα.
Τα μπισκοτάκια με το τσάι ή τον καφέ πάνε θαύμα. Μπορούμε να τα προσφέρουμε και στους φίλους μας μέσα σε μεταλλικό κουτί αμπαλαρισμένα με κορδέλα κατακόκκινη. Το σίγουρο είναι ότι θα είναι καλοδεχούμενα.
Η συνταγή δική σας
Μπισκότα Χριστουγέννων
Από τον Δημοσθένη Ασημάκο pastry chef, καθηγητή τομέα Ζαχαροπλαστικής ΙΙΕΚ ΑΛΦΑ, Αθήνα
Υλικά
1 κιλό βούτυρο
500 γρ. άχνη ζάχαρη
250 γρ. αυγά ή 5 αυγά μέτρια
1 πρέζα βανίλια
10 γρ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
1500 γρ. αλεύρι για ολες τις χρήσεις κοσκινισμένο
Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και την άχνη και χτυπάμε δυνατά μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τη βανίλια, την κανέλα, το αλάτι, το ξύσμα του πορτοκαλιού και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για λίγο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά, ένα ένα τα αυγά.
Μόλις ενσωματωθούν τα αυγά προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βγάζουμε τη ζύμη από το κάδο, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο για 2 ώρες.
Αμέσως μετά αλευρώνουμε τον πάγκο ελαφρά, για να μην κολλάει η ζύμη και με το πλάστη ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών.
Κόβουμε τη ζύμη με κουπάτ σε διάφορα σχήματα.
Ανοίγουμε μια τρύπα με μαχαιράκι αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα μπισκότα σαν στολίδια στο δένδρο.
Σε μια λαμαρίνα απλώνουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα μπισκότα σε ανάλογη απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 15 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να σκεπάσουμε για να παραμείνουν τραγανά.
Γαρνίρουμε με σοκολάτα ή στρώνουμε ζαχαρόπαστα λευκή ή σε διάφορα χρώματα.