Αγκιναράκια του λαδιού με πινελιές μηλόξυδου φτιαγμένα από τα χεράκια σας . Ακολουθείστε την συνταγή μας και «αιχμαλωτίζεται» χειμωνιάτικες αγκινάρες στο βάζο.
Τις διατηρείτε μέχρι το καλοκαίρι και διανθίζουν τις σαλάτες, τα λαχανικά αλλά και τις σάλτσες σας. Με το αρνάκι πάνε τρέλλα αλλά και με το κοτόπουλο που τις δοκίμασα ήταν υπέροχες. .. αφήστε που είναι και μακροβιοτικές. Οι Ιταλοί μέχρι λικέρ κάνουν από αγκινάρες. Δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε η γεύση του είναι όμως τρέντυ…
Aγκιναράκια Λαδιού με τόνους μηλόξυδου
Από την φίλη Μαρία Δενεκαρέα που διοργανώνει το ωραιότερο φεστιβάλ αγκινάρας στην Κώμη της Τήνου
Υλικά
25 μικρές αγκινάρες Κώμης , καθαρισμένες και τις βάζουμε σε νερό με λεμόνι αφού τις περάσουμε ολόγυρα για να μην μαυρίσουν. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κανονικές αγκινάρες
1 ½ λίτρο ηλιέλαιο
1 ποτήρι κρασιού ξύδι άσπρο ή μηλόξυδο για περισσότερο άρωμα
1 ποτήρι κρασιού χυμό λεμονιού
1 κ.γ. αλάτι
Μισό κ.γ. πιπέρι λευκό
Μισό κ.γ. ζάχαρη καστανή
Τρόπος παρασκευής
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα αγκιναράκια και τα σκεπάζουμε με ηλιέλαιο.
Ρίχνουμε το ξύδι, το λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι και την ζάχαρη.
Τα βράζουμε για 5 λεπτά και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Εχουμε πλύνει και αποστειρώσει τα γυάλινα βάζα στο φούρνο στους 50 βαθμούς για 15 λεπτά.
Με τρυπητή κουτάλα βάζουμε τις αγκινάρες στα βαζάκια και γεμίζουμε «ξέχειλα» με το ηλιέλαιο που τις είχαμε βράσει.
Κλείνουμε το καπάκι και γυρίζουμε ανάποδα το βάζο και το αφήνουμε έτσι μια μέρα.
Τα γυρίζουμε και τα διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 6 μήνες τουλάχιστον.
Αν όμως τα ανοίξουμε διατηρούνται μόνο στο ψυγείο.
Καλοφάγωτες…