Συνταγές: Βασιλόπιτα με κονιάκ, πορτοκάλι και ζαχαρόπαστα – Εύκολη και φίνα βασιλόπιτα

Το εμβληματικό γλύκισμα της Πρωτοχρονιάς που συνδέεται με τον Αι Βασίλη και φέρνει γούρι στο σπιτικό.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ανάλογα με τα τοπικά έθιμα είναι και η γεύση και η εμφάνιση της βασιλόπιτας. Άλλοι την φτιάχνουν σαν τσουρέκι, άλλοι σαν κέικ και άλλοι βάζουν μέσα μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένους καρπούς, μαστίχα, χυμό φρούτων αλλά και ποτά.

Η παράδοση θέλει να «κρύβουμε» μέσα  ένα νόμισμα που θα πέσει στο κομμάτι του τυχερού της χρονιάς.

Η μνήμη του Αι Βασίλη γιορτάζεται με πρωταγωνίστρια τη βασιλόπιτα με το φλουρί, για να μας θυμίζει το θαύμα  με τα ψωμάκια που ζύμωσε ο Άγιος, βάζοντας μέσα τα χρυσά των ανθρώπων της Καισάρειας που περιέσωσε μετά την ανέλπιστη σωτηρία τους από τον σκληροτράχηλο έπαρχο της Καππαδοκίας.

Στο εργαστήριο αναβίωσης παραδοσιακών γεύσεων του ΙΙΕΚ ΑΛΦΑ Αθηνών οι σπουδαστές με τις οδηγίες των καθηγητών τους ετοίμασαν βασιλόπιτες από διαφορετικούς τόπους της Ελλάδας αφού μελέτησαν τις εθιμικές γεύσεις της Ελλάδας.

Σας παρουσιάζουμε μια από αυτές, την πιο φίνα βασιλόπιτα που δένει αρμονικά με σαμπάνια ή αφρώδες κρασί.

Βασιλόπιτα  με κονιάκ, πορτοκάλι και ζαχαρόπαστα

Από το Χρήστο Ξεροβάσιλα executive chef, καθηγητής γαστρονομικού τομέα ΙΙΕΚ ΑΛΦΑ

 Υλικά

 Για τη βασιλόπιτα

  750 γρ. αλεύρι που « φουσκώνει μόνο του»

  400 γρ. ζάχαρη

  300 γρ. βούτυρο γάλακτος

   1 πρέζα αλάτι

   6  αυγά

  1 ποτηράκι κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι

   χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι

   1 βανίλια

    Για τη ζαχαρόπαστα

    100 γρ. φυτικό λίπος

    800 γρ. ζάχαρη άχνη

    80 ml φυσικός χυμός λεμόνι σουρωμένος

    80 ml νερό

   Χρώματα ζαχαροπλαστικής

    Τρόπος παρασκευής

Κοσκινίζουμε το αλεύρι.

Ρίχνουμε στο μίξερ το βούτυρο γάλακτος, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι  να «αφρατέψουν».

Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους των αυγών και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, το χυμό και το κονιάκ.

Σε καθαρό και στεγνό κάδο με το σύρμα χτυπάμε τα ασπράδια αυγών σε σφιχτή μαρέγκα.

Στο μίγμα των κρόκων προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με τη μαρέγκα και ανακατεύουμε ελαφρά.

Βουτυρώνουμε ένα  ταψί και ρίχνουμε μέσα το μίγμα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 55 λεπτά.

Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και τη βγάζουμε από το ταψί σε σχάρα, για να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε τη ζαχαρόπαστα. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 400 γρ. ζάχαρη, το φυτικό λίπος, το νερό και το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρουν μια βράση ανακατεύοντας συνεχώς.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά την υπόλοιπη ζάχαρη. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα πολύ πηχτό μείγμα.

Αν χρειάζεται να γίνει πιο σφιχτό προσθέτουμε λίγο παραπάνω ζάχαρη.

Μόλις έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.

Αν θελήσουμε να την χρωματίσουμε την χωρίζουμε σε κομμάτια ανάλογα με τα χρώματα και τα σχήματα που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Ρίχνουμε στο κάθε κομμάτι μια σταγόνα χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Ζυμώνουμε πολύ καλά το κάθε κομμάτι ξεχωριστά μέχρι να πάει το χρώμα παντού.

Το τυλίγουμε με μεμβράνη ξεχωριστά και το διατηρούμε στο ψυγείο για 4-5 ημέρες.

Αν σκληρύνει πολύ στο ψυγείο μπορούμε να την επαναφέρουμε την ζαχαρόπαστα στην αρχική της μορφή ζεσταίνοντάς την για λίγα δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων ή στον κανονικό σε αερόθερμο για 5 λεπτά στους 180ο C και μετά με ζύμωμα και λίγο νεράκι μπορούμε να την μαλακώσουμε όσο θέλουμε.

Αν θέλουμε να καλύψουμε όλη τη βασιλόπιτα ανοίγουμε με τον πλάστη σαν φύλλο και την απλώνουμε στην επιφάνεια.

Τα στολίδια τα πλάθουμε σαν πλαστελίνη και με το κουπατ δίνουμε σχήματα.