Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Παραπολιτικά 90,1 με τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας, κύριε Εκπρόσωπε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δανείζομαι ένα πρωτοσέλιδο σήμερα της ‘‘Καθημερινής’’, που λέει 75 μέρες «σκληρού ροκ», θα το πω έτσι· έτσι θα πάμε μέχρι τις ευρωεκλογές; Τόσο σκληρά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς, κύριε Τάκη, κυρία Κοραή, θέλουμε να πάμε στις ευρωεκλογές, όπως και σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες, μ’ έναν απολογισμό πεπραγμένων, έναν προγραμματισμό για όσα έχουμε να κάνουμε, για το υπόλοιπο του Προγράμματός μας μέσα στην τετραετία, μία ανάληψη ευθύνης γι’ αυτά τα οποία πρέπει ακόμα να γίνουν και αυτά που πρέπει να γίνουν με μεγαλύτερες ταχύτητες και με σύγκριση λόγων και έργων. Δηλαδή, τι λέγαμε, τι κάνουμε και τι άλλο πρέπει να κάνουμε. Από κει και πέρα, προφανώς, καλούμαστε ν’ απαντάμε και όταν κατηγορούμαστε για κάτι και στα ψέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εγώ θέλω κι ένα σχόλιό σας και σ’ αυτά που είπε και ο κύριος Φαραντούρης και τ’ ανέφερε πριν από λίγο ο Δημήτρης.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, να ξεκινήσω από το πανθομολογούμενο ότι αυτά τα οποία είπε ο πρώην βουλευτής ο κύριος Ταμήλος, είναι ανεκδιήγητα, είναι απίστευτα ν’ ακούγονται, όχι από πρώην βουλευτή, από τον οποιονδήποτε άνθρωπο και προφανώς θεωρώ ότι η διαγραφή του ήταν κάτι το οποίο ήταν παραπάνω από αυτονόητο. Τώρα, οι δηλώσεις Φαραντούρη είναι δηλώσεις ανατριχιαστικές. Και θα σας πω και το γιατί. Γιατί δεν είναι μόνο αυτό που είπε για την Ευρωπαία Εισαγγελέα, το οποίο είναι συγκλονιστικό γιατί προσβάλλει τους Έλληνες πολίτες. Δεν προσβάλλει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το να λέει ένας άνθρωπος ο οποίος θέλει να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι μπορεί μια Ευρωπαία Εισαγγελέας να ρίξει την κυβέρνηση ενός κυρίαρχου κράτους, δηλαδή να αμφισβητήσει την επιλογή του κυρίαρχου ελληνικού λαού, όποια και να είναι αυτή η επιλογή, άλλες φορές η επιλογή αυτή καταλήγει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, άλλες φορές καταλήγει στην κυβέρνηση άλλων κομμάτων. Αυτό δεν έχει προηγούμενο, αυτό δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε. Και σε περίπτωση που ο κύριος Φαραντούρης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό σημαίνει ότι είναι και άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, που, σε συνέχεια της συνειδητής υπονόμευσης του πολιτεύματος από τον κύριο Κασσελάκη, συνιστά μείζον θέμα που δεν έχει προηγούμενο στα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης σε επίπεδο αμφισβήτησης του πολιτεύματος και των επιλογών των Ελλήνων πολιτών. Δεν μπορεί κανένας Φαραντούρης, κανένας Μαρινάκης, καμία Κοραή, κανένας να το λέει αυτό και ειδικά για μια ξένη Εισαγγελέα, Ευρωπαία Εισαγγελέα, να αμφισβητεί την ετυμηγορία των πολιτών. Και δεν είπε μόνο αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπε και κάτι για τον Άρειο Πάγο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Έκανε μία ανατριχιαστική παραπομπή σε χρόνια τα οποία έχουμε αφήσει πίσω μας πολλές δεκαετίες, στα χρόνια της Χούντας, κάνοντας ουσιαστικά μία έμμεση, αλλά σαφή μομφή, στους δικαστές. Σε μια ειδικά περίοδο, όπως και για όλες τις υποθέσεις, ειδικά για την τραγική υπόθεση, για το δυστύχημα των Τεμπών, που περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη, να αποδοθεί χωρίς εξαιρέσεις σε όποιον πρέπει ν’ αποδοθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη, όμως, ό κύριος Φαραντούρης το δικαιολόγησε αυτό λέγοντας ότι, αν η κυβέρνηση αποκρύπτει σκάνδαλα και η Ευρωπαία Εισαγγελέας τ’ αποκαλύπτει, ότι το ίδιο έκανε και στη χώρα της, στη Ρουμανία και ότι έριξε κι εκεί την κυβέρνηση, διότι αποκάλυψε σκάνδαλα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τις κυβερνήσεις εκλέγει ή δεν εκλέγει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, οι Έλληνες πολίτες. Έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες. Σκάνδαλα, τραγικά δυστυχήματα και ιστορίες που έχουν να κάνουν με παραβίαση οποιουδήποτε νόμου και άρθρου του Ποινικού Κώδικα, όλα αυτά τα διερευνά η Δικαιοσύνη. Δεν διερευνώνται ούτε σε τηλεοπτικά παράθυρα, ούτε στα ραδιόφωνα, ούτε πουθενά, παρά μόνο στη Δικαιοσύνη. Ο κύριος Φαραντούρης ούτε δικαστής είναι, ούτε ανακριτής και θα έπρεπε να είναι και πολύ προσεκτικός. Όταν εκπροσωπεί ένα κόμμα που επί των ημερών του στη διακυβέρνηση του τόπου, κατά παραδοχή δικού του υπουργού Δικαιοσύνης, είχαν παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε, όμως, και στον ίδιο τον Πρόεδρο, τον κ. Κασσελάκη και να τα πάρουμε ένα-ένα. Πρώτον, εκλογές με διεθνείς και ευρωπαίους παρατηρητές και όχι μόνο γιατί, όπως είπε και ο κ. Βορίδης χθες, και όπως ξέρουμε, διαβάσαμε, ότι γίνονται εκλογές και σε ευρωπαϊκές εκλογές με διεθνείς παρατηρητές. Αλλά η σύνδεσή τους με το αδιάβλητο των εκλογών, θέλω ένα σχόλιό σας ως προς το αυτό, για να περάσουμε και στα υπόλοιπα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το 2024 γιορτάζουμε 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Πενήντα χρόνια μιας σταθερής Δημοκρατίας. Έχουν γίνει εκλογές σε πολύ ταραχώδη χρόνια, την έντονη δεκαετία του ΄80, στο τέλος της, με αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, στα χρόνια του μνημονίου, με κόσμο στους δρόμους, δημοψηφίσματα, αλλά ουδείς, ποτέ, αμφισβήτησε τη βούληση των Ελλήνων πολιτών, από κανένα κόμμα. Αυτό το οποίο κάνει τώρα ο κ. Κασσελάκης είναι μια συνειδητή υπονόμευση του Πολιτεύματος. Δεν είναι ένας λαϊκισμός, δεν είναι μια γελοιότητα, δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να πούμε «α, είναι άλλη μια σελίδα στο μεγάλο βιβλίο του λαϊκισμού αυτού του κόμματος». Είναι κάτι το οποίο δεν έχει προηγούμενο. Και προσέξτε, αυτό θεωρώ ότι προσβάλει ακόμα και ανθρώπους που είναι στο ΣΥΡΙΖΑ, ανθρώπους από όλα τα κόμματα. Πρέπει να το καταδικάσουμε στην πράξη. Να μην το αφήσουμε να περάσει, γιατί δεν μπορεί κανένας Κασσελάκης, κανένας, ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα ανήκει, να παρουσιάζει την Ελλάδα ως μια τριτοκοσμική χώρα. Αυτό που έχουμε καταφέρει ως Δημοκρατία, το καταφέραμε μετά από πολύ μεγάλο αγώνα κάποιων ανθρώπων πριν από κάποια χρόνια  και το συντηρούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλα αυτά τα χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να απαντήσετε και στο επιχείρημα που διατυπώνουν αυτοί που στηρίζουν την επιλογή του κ. Κασσελάκη. Λένε ότι, ναι, ποτέ δεν έχει ξαναϋπάρξει αυτό το αίτημα, γιατί ποτέ η χώρα δεν βρέθηκε αντιμέτωπη απέναντι σε συγκάλυψη, σε καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε υποκλοπές και λοιπά. Σε αυτό, τι απαντάτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η χώρα μας κυβερνήθηκε από το κόμμα του κ. Φαραντούρη. Ήταν πολλές θέσεις κάτω στο δείκτη διαφθοράς. Ήταν μια χώρα, η οποία είχε δύο Υπουργούς της τότε Κυβέρνησης, καταδικασμένους, πλέον τους έχει, αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη για πολύ σοβαρά αδικήματα που έχουν να κάνουν με τη χειραγώγηση των Μέσων και της Δικαιοσύνης. Ήταν μια Κυβέρνηση, η οποία είχε Υπουργούς που απειλούσαν δικαστές και δημοσιογράφους και αναρτούσαν τις φωτογραφίες τους και όλα αυτά ήταν αλήθεια. Αλλά κανένας δεν έφτασε στο σημείο να αμφιβάλει για τις εκλογές. Οι εκλογές είναι ένα κεκτημένο. Οι εκλογές γίνονται από ανθρώπους που έχουν δώσει όρκο, όπως είναι οι δικηγόροι και οι δικαστές. Είναι μια διαδικασία ιερή που αποτυπώνεται η βούληση των πολιτών. Αυτά είναι επικίνδυνα παιχνίδια, τα οποία δεν παραπέμπουν σε ανθρώπους που εκπροσωπούν κόμματα, όπως ιστορικά έχουν αποδείξει όλα τα κόμματα, γι΄ αυτό και δεν το «τσουβαλιάζω», που εκπροσωπούν μια δημοκρατική άποψη, όποια κι αν είναι αυτή. Είναι επικίνδυνα μονοπάτια, πολύ επικίνδυνα μονοπάτια. Και να σας πω και κάτι; Επειδή η «λάσπη στον ανεμιστήρα» είναι μια πολύ εύκολη τακτική, τίποτα από όλα αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι απλά δεν έχει αποδειχθεί, πολλά εξ αυτών είναι από το κεφάλι τους. Πρέπει, λοιπόν, να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί «τσουβαλιάζουν» ανθρώπους που ανήκουν σε ένα κόμμα, πετούν «λάσπη στον ανεμιστήρα», δημιουργούν εντυπώσεις σε ανθρώπους, ειδικά σε θέματα, όπως τα Τέμπη, οι οποίοι είναι πονεμένοι, οι οποίοι μπορεί να έχουν και διάθεση να ακούσουν κάτι, γιατί έχουν οργή μέσα τους και δικαιολογημένα. Αλλά, προς Θεού, μην φτάνουμε στο άκρο να αμφισβητούμε το ίδιο μας το Πολίτευμα, τη βούληση των πολιτών μας. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας προβληματίζει το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά υπάρχει ένα, περίπου εννέα στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι δεν κάνατε ό,τι έπρεπε να κάνετε ως Κυβέρνηση για να δοθούν οι απαντήσεις στους συγγενείς των θυμάτων και στους επιζώντες. Τι απαντάτε σε αυτό; Μήπως κάνατε λάθη και εσείς;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως μας προβληματίζει. Και για να σας κάνω και μια παραδοχή, θεωρώ ότι σίγουρα έχει γίνει και κάποια υποτίμηση της πολύ μεγάλης ανάγκης να δοθούν απαντήσεις στην ώρα τους, με απόλυτο σεβασμό στη δικαστική έρευνα, με απόλυτη απαίτηση να χυθεί άπλετο φως σε όποιον έχει ευθύνη και απόλυτο και απεριόριστο σεβασμό στους συγγενείς των θυμάτων. Παρ΄ όλα αυτά, ναι, είχαμε και έχουμε καθήκον ως Κυβέρνηση να δίνουμε απαντήσεις σε όλα. Και προφανώς, όταν έχει δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, η οποία συνεχίζει να μας στηρίζει κατά πλειοψηφία, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα έχει ακόμα πολλά ερωτήματα, εμείς κάτι δεν κάναμε καλά στις απαντήσεις που δώσαμε. Η περίπτωση του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» , είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση, πώς μπορεί σε ένα ευεπίφορο έδαφος να καλλιεργηθούν μίση, ψέματα, υπερβολές, παραπλανήσεις, λόγω της οργής που υπάρχει γι΄ αυτό το θέμα, μπορεί να προστεθεί άλλη μια ψηφίδα σε όλο αυτό το αφήγημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιας και είπατε για το δημοσίευμα, θέλω να σας ρωτήσω κάτι που το διάβασα χθες και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ». Επικαλούμενο το πρωτοσέλιδο αυτό που είπατε εσείς, ότι είναι μια είδηση που έχει δημοσιευθεί εδώ και ένα χρόνο και λέει: Αφού είναι δημοσιευμένη εδώ και ένα χρόνο, έκανε κάτι η Κυβέρνηση για να διαπιστώσει εάν και γιατί έγινε η αλλοίωση του ηχητικού; Και το ερώτημα είναι καθαρό. Έγινε αλλοίωση του ηχητικού και αν ναι, από ποιον. Και αν ναι, αφού είναι δημοσιοποιημένο εδώ και ένα χρόνο, έγινε κάτι για να διερευνηθεί αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για να το πούμε με πολύ απλά λόγια, ουσιαστικά τι έκανε «ΤΟ ΒΗΜΑ» την Κυριακή; Αναβάθμισε ένα ζήτημα διαρροής στοιχείων μιας υπόθεσης, που δυστυχώς συμβαίνει τάχιστα και δεν το δικαιολογώ, σε πολλές άλλες υποθέσεις διαρρέουν στοιχεία από μια υπόθεση στη δημοσιότητα, ενώ δεν πρέπει να γίνεται αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημα είναι αν έγινε μοντάζ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα φτάσω και εκεί. Προσπάθησε να αναβαθμίσει, θεωρώ, τεχνηέντως ένα ζήτημα διαρροής στοιχείων σε ένα ζήτημα μονταζιέρας, με προφανώς ευθεία βολή στην Κυβέρνηση. Γιατί δεν νομίζω ότι είχε προσωπικά ένας δημοσιογράφος ή ένας υπάλληλος που μπορεί να έκανε το οτιδήποτε με τον σταθμάρχη. Αυτό που ήθελε να πει «ΤΟ ΒΗΜΑ» και στη συνέχεια πήρε τη σκυτάλη ο Ανδρουλάκης και η Αντιπολίτευση, είναι ότι προσπάθησε η Κυβέρνηση να κάνει μονταζιέρα. Δύο είναι τα κρίσιμα ερωτήματα. Πρώτον, έχει αλλοιωθεί η δικαστική έρευνα; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά, όχι, ακόμη και από «ΤΑ ΝΕΑ», με βάση το χθεσινό τους πρωτοσέλιδο. Αυτούσιες οι συνομιλίες, ακέραιες πήγαν στη Δικαιοσύνη. Ερώτηση δεύτερη. Έγινε προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης ή θα υπήρχε κάποιος λόγος να γίνει; Η απάντηση και στα δύο αυτά είναι, όχι. Γιατί; Πρώτον, γιατί το μεσημέρι της επόμενης ημέρας από το βράδυ της οποίας είχαμε αυτή την επίμαχη συνομιλία, είχε ομολογήσει, κατά το ρεπορτάζ ακόμα και του κ. Λαμπρόπουλου, ο σταθμάρχης. Και δεύτερον, γιατί δεν ήταν η μόνη  συνομιλία η επίμαχη. Όλες οι υπόλοιπες συνομιλίες έδειχναν και τη συνδρομή, προσέξετε, όχι μόνο, και τη συνδρομή του ανθρώπινου λάθους. Προσέξτε, δύο ημέρες μετά, όλα τα sites λένε ότι, παιδιά, από τις 15, για παράδειγμα, συνομιλίες που έχετε, τη μία βγάλτε την στην άκρη -και η ΕΡΤ το λέει αυτό- γιατί δεν αφορά τη μοιραία αμαξοστοιχία, το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Άρα, τι συζητάμε ακριβώς ένα χρόνο μετά, όταν αυτό έχει λυθεί;

Τώρα, ως προς το ζήτημα της διαρροής ή της ενδεχόμενης αλλοίωσης, δεν ξέρω γιατί έγινε, πάντως δεν υπήρχε δόλος και σίγουρα όχι από την Κυβέρνηση. Σας είπα όλα αυτά τα επιχειρήματα.

Η ίδια συνομιλία, δύο ημέρες μετά στην ΕΡΤ, σε όλα τα sites, έχει βγει σωστή.

Προκύπτει ότι διορθώθηκε. Η ίδια, σας λέω, βγήκε σε όλα τα sites και στην ΕΡΤ και παντού, τη μεθεπόμενη μέρα, ένα χρόνο πριν. Αν ήθελε κάποιος με δόλο να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, θα έβγαζε τη συνομιλία για μια μέρα; Και προσέξτε, το ξαναλέω. Δεν ήταν η μόνη συνομιλία. Αν ήταν η μόνη συνομιλία, θα μπορούσε να πει κάποιος «α, έφτιαξαν μια συνομιλία ή την άλλαξαν για να κοροϊδέψουν τον κόσμο. Ήταν και άλλες συνομιλίες. Είχε ομολογήσει ο σταθμάρχης. Τι συζητάμε τώρα; Προσπαθούμε να χτίσουμε ένα θέμα από το πουθενά για να εκμεταλλευτούμε, όχι εμείς, κυρίως τα πολιτικά κόμματα που το κάνουν, εκμεταλλευόμενα ένα δημοσίευμα με παραπλανητικό τίτλο, για να εκμεταλλευτούν την οργή των ανθρώπων. Αυτό είναι τυμβωρυχία.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω τα πυρά σας είναι, κυρίως, στο ΠΑΣΟΚ ή και στα άλλα κόμματα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, γιατί κοιτάξτε να δείτε, κυρία Κοραή. Ο κ. Ανδρουλάκης το τελευταίο χρονικό διάστημα -και μετά τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023- έχει κατηγορήσει την Κυβέρνηση για κάθε πιθανή και απίθανη αιτία. Με πολύ βαριές κατηγορίες. Ότι παραβιάζει το Κράτος Δικαίου, ότι κάνει αντισυνταγματικά νομοσχέδια, ότι εξυπηρετεί συμφέροντα για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια. Δεν έκατσε να κάνει πρόταση δυσπιστίας για καμία από αυτές τις βαριές κατηγορίες. Ήρθε να κάνει για το πρωτοσέλιδο του «Βήματος». Συγνώμη, αλλά τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα από πίσω;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς αυτό που είπαμε, είναι ότι αν συνδέσει κανείς τα κομμάτια του παζλ, το πως ξεκίνησε ένα μη θέμα – που σας το ανέλυσα, γιατί δεν είναι θέμα, για όλα αυτά τα οποία μας κατηγόρησαν ότι δήθεν κάναμε – και τα ενώσει τα κομμάτια και γιατί αυτό κατέληξε σε πρόταση δυσπιστίας από έναν πολιτικό αρχηγό, που δεν έκανε για όλα τα υπόλοιπα που έχει καταλογίσει στην Κυβέρνηση, βγάζει πολύ εύκολα συμπεράσματα και ενώνει τα κομμάτια. Και, προφανώς, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θέλει και πολύ μεγάλη ανάλυση. Είναι προφανές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, εγώ κρατάω και αυτό που -νομίζω- είπατε για πρώτη φορά σήμερα, ότι ενδεχομένως έγινε ένα λάθος ένα βράδυ και μετά διορθώθηκε και δεν ευθύνεται η Κυβέρνηση γι’ αυτό το λάθος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, μα είναι σαφές. Είναι σαφές ότι δεν ξέρω αν έγινε εκ παραδρομής, δεν ξέρω αν έγινε επειδή βγήκε μια περίληψη, γιατί δεν βγήκε από ένα site. Είναι λάθος να λέμε ότι βγήκε από ένα site. Το βράδυ αυτό βγήκαν πολλές συνομιλίες. Μια συνομιλία φαίνεται ότι επανορθώθηκε δύο μέρες μετά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, υπήρξε λάθος εκείνο το βράδυ, αυτό λέτε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, αλλά αυτό το είχαν όλα τα site, τα κανάλια και η κρατική τηλεόραση, η δημόσια τηλεόραση 3 Μαρτίου. Δηλαδή, αυτό που δήθεν αποκάλυψε ο κ. Λαμπρόπουλος είχε αποκαλυφθεί, που δεν ήταν κάτι το οποίο άλλαζε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είπαμε αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, αλλά προσέξτε. Όταν βάζεις πρωτοσέλιδο «μονταζιέρα» υπονοείς ξεκάθαρα ότι θέλει κάποιος – ποιος; η Κυβέρνηση φαντάζομαι, ποιος άλλος θα μπορούσε να έχει συμφέρον – να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήσασταν ξεκάθαρος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, λοιπόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναλύσατε τα επιχειρήματα, βεβαίως.  Κύριε Εκπρόσωπε – και σας παρακαλώ να κλείσουμε μ’ αυτό – θα πάμε στις ευρωεκλογές μέσα σε πολύ άγρια πόλωση; Δηλαδή, τώρα η πρόταση δυσπιστίας και επίσης, πιστεύετε ότι θα υπάρχει ένα αντικυβερνητικό μέτωπο, έστω και συγκυριακό στο οποίο όλη η Αντιπολίτευση θα είναι εναντίον της Κυβέρνησης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς πολύ μεγάλο μέρος της Αντιπολίτευσης χρησιμοποιεί πλήρως τη ρητορική Βελόπουλου, τη ρητορική θεωριών συνομωσίας. Άρα, το αν ενώνεται κάπου η Αντιπολίτευση έχει την αξία του ως γεγονός. Αλλά, από εκεί και πέρα δουλειά της Κυβέρνησης είναι να λέει τι έχει κάνει και τι θα κάνει. Εγώ, σας καλώ και καλώ και τους ακροατές σας – εφόσον έχουν το χρόνο – να ακούσετε και να ακούσουν τη χθεσινή ομιλία, για παράδειγμα, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, του κ. Χρήστου Σταϊκούρα. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί για μένα το μεγαλύτερο καθήκον μιας Κυβέρνησης είναι να λέει, έγινε αυτό το άνευ προηγουμένου τραγικό δυστύχημα, το διερευνά η Δικαιοσύνη, χωρίς να εξαιρείται κανείς από την έρευνα. Κανείς. Αλλά, τι είναι το πιο σημαντικό για την Κυβέρνηση, όχι για τη Δικαιοσύνη; Να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, που θα αποκαταστήσουν τις χρόνιες παθογένειες, δεκαετιών παθογένειες, που όλες μαζί -μαζί με τη συνδρομή του ανθρώπινου λάθους – οδήγησαν σ’ αυτό το οποίο συνέβη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, να αφήσουμε όμως τα Τέμπη, τα είπαμε αρκετά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, το χρησιμοποιώ ως παράδειγμα αυτό, γιατί όπως αντίστοιχα ο κ. Σταϊκούρας μιλάει για το σιδηρόδρομο, πρέπει να δούμε ότι η Ελλάδα έχει 400.000 θέσεις εργασίας παραπάνω, αυτά τα χρόνια, επί Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρωθυπουργία. Έχει καταφέρει και έχει μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται και δημιουργεί ένα μεγαλύτερο ΑΕΠ το οποίο φέρνει ανάπτυξη. Έχει ασφαλισμένα σύνορα. Έχει Πανεπιστήμια τα οποία χρηματοδοτούνται περισσότερο. Έχει μη κρατικά -σε λίγους μήνες – Πανεπιστήμια. Θέλω να πω οι ευρωεκλογές δεν είναι μονοθεματικές. Οι ευρωεκλογές είναι και μια εθνική κάλπη, που βγάζει εκπροσώπους της χώρας μας στην Ευρώπη και προφανώς οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν – οι μόνοι που αποφασίζουν – ποιους θέλουν να έχουν στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ, κ. Μαρινάκη.

 

Προηγούμενο άρθροΔήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Ρωμανού
Επόμενο άρθροΠροσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας Οδού