Συκωτάκια ριγανάτα – Γεύση ρουστίκ παραδοσιακή

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ένας σπουδαίος μεζές για τσίπουρο, ούζο ή κρασί. Βέβαια συμπεριλαμβάνεται στα διατροφικά μας ατοπήματα αλλά κάποιες φορές επιτρέπονται.

Επιλεκτικά σβήνουμε τα συκωτάκια με ούζο ή κρασί για περισσότερο άρωμα. Αν όμως θέλετε την αυθεντική βουνίσια γεύση το προσπερνάτε και απλά στο τέλος σβήνονται μόνον με φρέσκο χυμό λεμονιού.

Η επιλογή δική σας…

Συκωτάκια ριγανάτα 1

Συκωτάκια ριγανάτα

Από την Μαρίνα Κωτσοπούλου, cheffe Aμαδρυάδες, Διχώρι Δωρίδας

Υλικά για 4 άτομα 

800-900 γρ. συκωτάκια από αρνί ή κατσικάκι γάλακτος

Ελαιόλαδο εκλεκτό

1 κ.γ. ρίγανη

Χυμό από 2 μέτρια λεμόνια

1 σφηνάκι ούζο ή 1 ποτήρι κρασί

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Συκωτάκια ριγανάτα 2

Τρόπος παρασκευής

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα συκωτάκια.

Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε τα συκωτάκια και τα αφήνουμε να ροδίσουν. Προσέξτε γιατί τα συκωτάκια λόγω της υγρασίας τους “εκτοξεύουν” καυτό ελαιόλαδο.

Σβήνουμε με κρασί ή ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Τότε ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν μέχρι τη μέση τα συκωτάκια.

Σκεπάζουμε με το καπάκι το τηγάνι και αφήνουμε να μαγειρευτούν σε μέτρια πάντα φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνει μόνο το ελαιόλαδο.

Αφήνουμε να τσιγαριστούν για 2-3 λεπτά ακόμα και μόλις ροδίσουν τα συκωτάκια σβήνουμε με το χυμό 2 λεμονιών.

Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη ρίγανη και αφήνουμε για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά, γυρίζοντας με τη λαβίδα τα συκωτάκια.

Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 5 λεπτά να «σταθεί» το φαγητό.

Συκωτάκια ριγανάτα 3

Σερβίρουμε τα συκωτάκια και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα ή πατάτες τηγανητές.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 16 Νοεμβρίου 2023