Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος: Τσιγαρίδες από την Αργιθέα Αγράφων

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η πίστη και η παράδοση βιώνονται !

Δεν πρέπει να ξεχνάμε  ” παλιά έθιμα “, τα οποία και σήμερα μπορούμε να αναβιώσουμε στα σπίτια μας.

Παράδοση…και η  παρασκευή  χοιρινής  τσιγαρίδας, ” καλαμαράκια του βουνού ” τα ονομάζουν κάποιοι χαριτολογώντας και είναι  έθιμο αρκετών περιοχών της πατρίδας μας  ( Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Αργιθέας Αγράφων, Καρδίτσας ,Τρικάλων, Καλαμπάκας, Γρεβενών, Βοΐου Κοζάνης, Φλώρινας, Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, και αρκετών  περιοχών της Πελοποννήσου).

Φωτ. Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος P5165163.jpeg
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Παλαιότερα ήταν έθιμο του ” Δωδεκαημέρου ” και προερχόταν από το οικόσιτο χοιρινό της κάθε οικογένειας, αφού τότε δεν υπήρχαν στα χωριά κρεοπωλεία.

Στα μυστικά αυτού του γαστρονομικού εθίμου, ” με μύησε “, πριν από μερικά χρόνια, ο Ιερομόναχος π. Βαρσανούφιος Β. από το χωριό Λεοντίτο Ανατολικής Αργιθέας ( Π.Ε. Καρδίτσας ).

Σήμερα η συνταγή αυτή, μπορεί να παρασκευαστεί από αρχές Νοεμβρίου μέχρι και τον Φεβρουάριο, με τον ακόλουθο τρόπο:

*Σε  μια κατσαρόλα, ( παλαιότερα χάλκινη επικασσιτερωμένη – γανωμένη) βάζουμε μέχρι την μέση  χοιρινό κρέας με λίπος – λαιμό  ή  πανσέτα,  χωρίς κόκαλο κομμένο  σε κύβους, όπως τα λουκούμια .

Φωτ. Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος PB117690.jpeg
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

* Προσθέτουμε  κρύο νερό, χωρίς να σκεπάσει το κρέας.

* Προσθέτουμε όσο αλάτι επιθυμούμε και ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα.

* Ξεκινάμε με δυνατή φλόγα ( ηλεκτρικό μάτι, υγραέριο ή ξύλα ).

* Όταν εξατμιστεί το νερό και αρχίζει να λιώνει το λίπος χαμηλώνουμε την φλόγα.

* Σε όλη την διάρκεια της παρασκευής ανακατεύουμε το κρέας, με ξύλινη κουτάλα

για να μην κολλήσει στον πάτο του σκεύους.

*Όταν αρχίζουν να ροδίζουν οι ” τσιγαρίδες ” προσθέτουμε λίγη ρίγανη ή ξερό βασιλικό.

Φωτ. Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος P1160043 2.jpeg
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

*Μόλις  ξεροψηθούν, είναι έτοιμες και τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, προσθέτοντας λεμόνι.

Το υγρό που μένει στο σκεύος είναι λίπος ( λίγδα το έλεγαν οι παλαιοί ) και το χρησιμοποιούσαν στο μαγείρεμα ή για φωτιστικό καύσιμο.

Το λίπος όπως και τα χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια, δεν τα απορρίπτουμε στον νεροχύτη του σπιτιού μας, αλλά σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης ελαίων ( χρώματος πορτοκαλί ), που υπάρχουν σε αρκετούς Δήμους της Πατρίδας μας.

Καλή όρεξη!

Φωτ. Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος PA233803.jpeg
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κείμενο – Φωτογραφίες : Σπύρος  Θεοδ.   Κουτσοχρήστος 

Προηγούμενο άρθροΝίκος Ανδρουλάκης: Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό – Δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος για τους αγρότες
Επόμενο άρθροΠρόσκληση – πρόγραμμα τελετής καθαγιασμού των υδάτων στις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Δίου-Ολύμπου στις 6 Ιανουαρίου 2025