Σπιτικό ψωμί στη γάστρα – Ένα ψωμάκι όνειρο!

Σπιτικό ψωμί στη γάστρα
Από την Ελένη Σιδηροπούλου

Ο καιρός είναι άκρως χειμωνιάτικος και το κρύο τσουχτερό με τους πιο πολλούς από μας να μένουμε μέσα στο σπίτι.

Αλλά γιατί να μελαγχολούμε; Τί πιο ωραίο από το να φτιάξουμε το δικό μας χειροποίητο και ζεστό ψωμάκι. Ένα ψωμί εύκολο, που δε χρειάζεται να ζυμώσουμε πολύ ώρα, παρά μόνο να κάνουμε μερικά διπλώματα.

Σκέτη απόλαυση, τραγανά τραγανά και φρέσκα!

Η συνταγή για εσάς:

Ψωμί στη γάστρα

Από την Ελένη Σιδηροπούλου

Υλικά:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

300 γρ. σκληρό αλεύρι

200 γρ. κίτρινο αλεύρι

Σύνολο δηλαδή 1 κιλό αλεύρι

60 γρ. νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά

1, 5 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

700 γρ. χλιαρό νερό, όχι καυτό

Και λίγο λάδι στα χέρια!

Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί χωρίς να παιδεύουμε το ζυμάρι μας, κάνοντας μόνο μερικά διπλώματα. Αφήνουμε να ξεκουραστεί το ζυμάρι μας, για δύο ώρες.  Ή ακόμα καλύτερα, το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα 12ωρο.

Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι εξής:

Ανάβουμε το φούρνο μας στους 250 βαθμούς και βάζουμε μέσα τη γάστρα μαζί με το καπάκι της για 45 λεπτά μέχρι να κάψει καλά. Έπειτα όταν βάλουμε τα ψωμιά μέσα στη γάστρα, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς και ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου με κλειστό καπάκι. Μετά βγάζουμε το καπάκι από τη γάστρα και αφήνουμε να ψηθούν τα ψωμιά για άλλα 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Τα βγάζουμε από τη γάστρα μας και τα τοποθετούμε σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσουν καλά. Μετά απολαμβάνουμε.

Βγαίνουν 2 ψωμιά!

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!