Σπανακοτυρόπιτα με τραχανά ξινό – Μια πίτα μούρλια…

Σπανακοτυρόπιτα με τραχανά ξινό

Πρωτότυπη, νόστιμη, μεστή και χορταστική. Τη δοκίμασα στη Θήβα από τον Βασίλη Κασκαβελιώτη, φίλο αγαπημένο που ξέρει την τέχνη της ζύμης όσο κανείς άλλος…

Γράφει η Σίσσυ Νίκα -Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα ζυμαρικά του είναι απίθανα και γίνονται ανάρπαστα… γιατί τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι εκλεκτά και πολύ ψαγμένα. Το αλεύρι του είναι εξαιρετικό, τα αυγά φρέσκα και τα ζυμαρικά που είναι με λαχανικά είναι με πραγματικό πολτό λαχανικών που γίνεται στο εργαστήριό του.

Αν θέλετε μπορείτε να πάτε και τα δικά σας υλικά και ο Βασίλης επιτόπου θα σας φτιάξει τις δικές χυλοπίτες, ταλιατέλες ή τραχανά, θα τις βάλετε σε πάνινες σακούλες και θα βγάλετε το χειμώνα όπως έκαναν παλιά…

Ο Βασίλης με τον πατέρα του στο εργαστήριό τους με τα ολόφρεσκα ζυμαρικά τους.

Οι πίτες του Βασίλη που δοκιμάσαμε ήταν εξαιρετικές και μοιραζόμαστε τη συνταγή μαζί σας.

Σπανακοτυρόπιτα με τραχανά ξινό

Από τον Βασίλη Κασκαβελιώτη, Εργαστήριο ζυμαρικών «Ο Βλάχος» Θήβα

Υλικά

Για το φύλλο

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

2 ποτήρια ούζου ξύδι

300 ml ελαιόλαδο

Νερό όσο χρειαστεί

Για τη γέμιση

800 γρ. τυρί φέτα, λιωμένη με πιρούνι

200 γρ. τραχανά ξινό

1 κιλό σπανάκι, ζεματισμένο

1 κρεμμύδι, τριμμένο

200 ml ελαιόλαδο εκλεκτό

50 γρ. γλυκάνισο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το πασπάλισμα

Σουσάμι ή μαυροσούσαμο

Τρόπος παρασκευής

Μέσα σε μεγάλο μπολ ή στο πάγκο μας βάζουμε το αλεύρι και στην μέση ανοίγουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε όλα τα υγρά.

Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη, που ξεκολλά από τα χέρια μας.

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά και κόβουμε σε μπαλάκια των 150 γρ.

Λαδώνουμε ένα ταψί 45 εκ. και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλα.

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

 Λαδώνουμε τα φύλλα και βάζουμε στη μέση κάθε φύλλου τη γέμιση.

Τυλίγουμε τα φύλλα σαν μασούρι και τα βάζουμε στο ταψί.

Τα λαδώνουμε με πινέλο, τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 55 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε την πίτα σε κομμάτια.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Κυριακή 14-02-2021
Επόμενο άρθροΓίδα σούπα του Ολύμπου – Ότι καλύτερο για τις κρύες ημέρες