Καλημέρα σε όλους.
Μόλις βγήκε καυτή καυτή η αγαπημένη μας πίτα.
Ένα φύλλο απίθανο, ξεροψημένο και τραγανό από έξω!
Μπορείτε να την φτιάξετε εύκολα και γρήγορα.
Η συνταγή για εσάς:
Σπανακοτυρόπιτα
Από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά:
750 γρ. αλεύρι για πίτες ή για όλες τις χρήσεις
330 γρ. σόδα αναψυκτικό
120 γρ. χλιαρό νερό
2 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. αλάτι
50 γρ. ελαιόλαδο
250γρ. βιτάμ για το άνοιγμα των φύλλων
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης.
Αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί, σκεπασμένο με μία πετσέτα.
Κάνουμε 14 μικρά μπαλάκια και τα ανοίγουμε στο μέγεθος ενός πιάτου, 7 και 7. Ενδιάμεσα βάζουμε βιτάμ και μετά τα αφήνω να ξεκουραστούν στο ψυγείο για μισή ώρα.
Μετά ανοίγουμε τα 7 φύλλα σε ένα μεγάλο.
Το τοποθετούμε από κάτω, βάζουμε ό,τι γέμιση θέλουμε και τέλος, από πάνω βάζω τα υπόλοιπα 7 φύλλα, που πλέον γίνονται ένα μεγάλο!
Χαράσσουμε την πίτα και βάζουμε λίγο λαδάκι και νεράκι.
Για τη γέμιση έβαλα:
500 γρ. σπανάκι
2 ξερά κρεμμύδια
λίγα φρέσκα κρεμμύδια
2 πράσα (μόνο τα άσπρα)
λίγο άνηθο
λίγο μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
300 γρ. τυρί φέτα
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τα κρεμμύδια μας προσθέτοντας το καθαρισμένο σπανάκι μας, τα μυρωδικά και τέλος τα μπαχαρικά. Μόλις κρυώσει η γέμιση μας προσθέτουμε και τη φέτα τυρί σε μικρά κομμάτια.
Έτοιμη η γέμιση μας!
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα μας και το τελευταίο 10λεπτο στην κάτω αντίσταση, για να ψηθεί καλά και από κάτω.
Καλή σας επιτυχία!