Μια πολύ γευστική πίτα, ιδιαίτερης θρεπτικής αξίας, είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω στην πρόσφατη έκθεση με γεύσεις Ηπείρου, πανεύκολη και πέραν από τις συνηθισμένες.
Βρήκα ενδιαφέρουσες τις γευστικές δημιουργίες του Νίκου Βαίτση, που την πορεία του σαν μάγειρας, την παρακολουθώ χρόνια τώρα από τότε που ήταν σπουδαστής στη σχολή μαγειρικής, που είχα την διεύθυνση επικοινωνίας και διεθνών σχέσεων. Από τότε ήταν αστέρι…
Θυμηθείτε το όνομά του έχει λαμπρό μέλλον μπροστά του είναι πειθαρχημένος, ταπεινός, αγαπά πολύ τη δουλειά του, διαθέτει φαντασία και ενημερώνεται συνεχώς παρακολουθώντας τις τάσεις της γαστρονομίας του σήμερα δένοντας αρμονικά το χθες και τις παραδόσεις μας.
Ο Νίκος μας έδωσε την συνταγή και σίγουρα θα ενθουσιαστείτε με το αποτέλεσμα.
Σπανακόπιτα με αραβικές πίτες
Από τον Νίκο Βαίτση, sous chef στο Ceasar meze bar, Λίνδος Ρόδος
Υλικά
1 πακέτο με αραβικές πίτες
2 σακουλάκια σπανάκι baby
1 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μυρώνια
1/2 ματσάκι καυκαλήθρες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πράσο
150 γρ. φέτα Ηπείρου
120 γρ. πρόβειο γιαούρτι
100 γρ. τραχανά ξινό
Ξύσμα από μισό λεμόνι
70 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε σε αλατισμένο νερό το τραχανά για 20 λεπτά.
Αφού βράσει, τον στραγγίζουμε και τον αφήνουμε να κρυώσει.
Παράλληλα, καθαρίζουμε και ξεπλένουμε με άφθονο νερό όλα τα μυρωδικά και τα λαχανικά. Αφού τα στραγγίξουμε, ψιλοκόβουμε το σπανάκι, τον άνηθο, τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες, τα κρεμμυδάκια, το πράσο και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη, τον τραχανά, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχτούν όλα τα υλικά.
Διορθώνουμε τη γεύση προσθέτοντας πιπέρι και αλάτι έτσι έχουμε έτοιμη τη γέμιση για τη πίτα.
Αν θέλουμε «περνάμε» τις πίτες από το γκριλ του φούρνου, γυρίζοντάς τες και από τις δύο πλευρές.
Για το στήσιμο της πίτας, στρώνουμε ομοιόμορφα σε μία αραβική πίτα αρκετή από τη γέμιση και καλύπτουμε από πάνω με μία ακόμη.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.