Σουβλάκια Λαχανικών που ξετρελαίνουν…

Τα σουβλάκια αρέσουν πολύ στα παιδιά, οπότε είναι ένας ωραίος τρόπος να αγαπήσουν τα λαχανικά, πράγμα δύσκολο κάποιες φορές. Όταν πειστούν και δοκιμάσουν όμως είναι σίγουρο ότι θα το ζητούν.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα λαχανικά που αγαπάμε και στη μέση μπορούμε να το διανθίσουμε και με τυρί χαλούμι ή κεφαλογραβιέρα. Ακόμα μια πειστική λύση και νόστιμη για τα παιδιά είναι να τα σερβίρουμε με φρεσκοψημένες τραγανές αραβικές πιτούλες.

Αν η μελιτζάνα δεν αρέσει σε κάποια παιδιά μπορείτε να βάλετε πατάτα που μπορείτε να την προβράσετε για να γίνει πιο μαλακή ή ντομάτα ή ακόμα και καρότο. Εννοείτε ότι σε κάθε φιλική σύναξη, τα σουβλάκια λαχανικών είναι πρωτότυπα και ευπρόσδεκτα σε κάθε μπουφέ και μπορούν να συνοδέψουν ψητό κρέας και γενικά γεύσεις της φωτιάς.

Σουβλάκια λαχανικών

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος

Υλικά για 12 σουβλάκια

Για τη μαρινάδα

1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

 Χυμό από 1 ζουμερό λεμόνι

 1 κ.γ. θυμάρι

 1 κ.γ. ρίγανη

 2 κ.σ. γεμάτη μουστάρδα απαλή

 Χυμό από ένα ζουμερό λεμόνι

 αλάτι

 Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για τα σουβλάκια

10 μανιτάρια, κομμένα σε φέτες μόνο το επάνω μέρος

 2 κολοκύθια, κομμένα σε φέτες

 2 πιπεριές πράσινες ή πορτοκαλί, κομμένες σε μεγάλα καρέ

 2 πιπεριές κόκκινες, κομμένες σε μεγάλα καρέ

 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε καρέ μεγάλα

Για τη σάλτσα

Μουστάρδα απαλή

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Χυμό λεμονιού

Ρίγανη

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα λαχανικά και αφού τα κόψουμε τα περνάμε σε καλαμάκια με τη σειρά πρώτα τα μανιτάρια για να κρατάνε, τα κολοκύθια, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και κλείνουμε με τις μελιτζάνες.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Τα βάζουμε σε μπολ μακρόστενο βολεύει καλύτερα και τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα.

Τα αφήνουμε για 90 λεπτά και τα γυρίζουμε ανά διαστήματα.

Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στο γκριλ ή σε ταψί στους 180οC για 15 – 20 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά της σάλτσας σε ποσότητα που εμείς επιθυμούμε και τη χτυπάμε με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα μόλις βγάλουμε τα σουβλάκια από το φούρνο και σερβίρουμε σε πιατέλα.

Αν θέλουμε φινίρουμε την πιατέλα με φρέσκο δυόσμο ή άλλα αρωματικά χόρτα.