Σουτζουκάκια τόνου – Νηστίσιμη γευστική δημιουργία!

Σουτζουκάκια τόνου - Νηστίσιμη γευστική δημιουργία!

Τα σουτζουκάκια τόνου που δοκίμασα στη Λέρο με ξετρέλαναν. Αυθεντική γεύση για την περίοδο της νηστείας που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.

Το Παντέλι από το Κάστρο
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μπορούμε εκτός από τόνο να τα φτιάξουμε με πέρκα, βακαλάο ή άλλα ψάρια που θα βρούμε. Αν το ψάρι είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο πρώτα το ψήνουμε ελαφρά και μετά το κάνουμε σουτζουκάκια.

Ο τόνος κονσέρβα είναι πιο εύκολος γιατί βρίσκεται παντού. Τα σουτζουκάκια μπορούμε ακόμα να τα ψήσουμε στο φούρνο ή στο γκριλ. Μπορούμε να σερβίρουμε με σάλτσα ντομάτας ή ακόμα με μαγιονέζα δένει αρμονικά.

Σουτζουκάκια τόνου 

Από το ξενοδοχείο Castello, Παντέλι Λέρου

Υλικά

500 γρ. τόνος φρέσκος ή κονσέρβας σε νερό

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες

1 μικρή πιπεριά ψιλοκομμένη

Ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού

Μισό ματσάκι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο

Φρυγανιά τριμμένη «όσο πάρει»

½  κ.γ. κύμινο σε σκόνη

1 αυγό

Ελαιόλαδο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το τηγάνισμα

Αλεύρι

Ελαιόλαδο

Προαιρετικά αν θέλουμε σάλτσα

3 ώριμες ντομάτες τριμμένες

1 κ.γ. πελτέ ντομάτας

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

1 φύλλο δάφνης

1 ποτήρι λευκό κρασί

Για το φινίρισμα

Πάπρικα καπνιστή

Φρέσκα χόρτα ή καλαμπόκι

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε το ψάρι και το λιώνουμε λίγο με το πιρούνι μέχρι να πάρει την υφή κιμά χοντροαλεσμένου. Προσθέτουμε το αυγό, τη φρυγανιά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, το ξύσμα του λεμονιού ή πορτοκαλιού, τον άνηθο, το δυόσμο και ζυμώνουμε δυνατά.

Προσθέτουμε το κύμινο, το αλάτι, τα πιπέρια και το ελαιόλαδο.  Τα ζυμώνουμε πολύ καλά, ανακατεύοντας με το χέρι και  αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο στο ψυγείο για μια ημέρα για να αναδυθούν τα αρώματα.

Πλάθουμε τα σουτζουκάκια και τα αλευρώνουμε.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνουμε τα σουτζουκάκια γυρίζοντάς τους με λαβίδα και από τις δύο μεριές μέχρι να χρυσίσουν.

Σε πιατέλα απλώνουμε απορροφητικό χαρτί και βάζουμε τα σουτζουκάκια για να φύγει το πολύ λάδι.

Αν θέλουμε σάλτσα την ετοιμάζουμε.

Σε κατσαρολάκι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τη ντομάτα ρίχνοντας λίγο αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι και τη δάφνη. Μόλις βράσει η σάλτσα τη σβήνουμε με κρασί.

Αν θέλουμε βουτάμε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα και απολαμβάνουμε.

Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια με φρέσκα χόρτα, σαλάτα πράσινη ή με καλαμπόκι.