Σούπα ρεβιθιών με πορτοκάλι – Για τη βαρυχειμωνιά…ότι καλύτερο

Τα ρεβίθια είναι αγαπημένη γεύση με νοστιμιά ξεχωριστή. Το σημαντικότερο όμως είναι μια υπερτροφή της «φτωχής κουζίνας»…

Γράφει η Σίσσυ Νίκα -Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα ρεβίθια μαγειρεύονταν από τους Μινωίτες ακόμα, απλά σήμερα οι Κρητικοί προσθέτουν νεράντζι που χαρίζει αρμονία στη γεύση.  Τα ρεβίθια είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας αφού έχουν πρωτεΐνες ισάξιες του κρέατος. Είναι πηγή φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β9 που είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των κυττάρων.

Τα ρεβίθια πρέπει να μαγειρεύονται με τη φλούδα, γιατί σε αυτή βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό του ασβεστίου και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες. Σας παρουσιάζουμε μια εύκολη αρωματική και πολύ υγιεινή κρητική συνταγή.

 Ρεβιθάδα με πορτοκάλι

Από την Αργυρώ Μουστεράκη, Villa Varouxakis, Πλατανιάς Χανίων

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. ρεβίθια βραστερά

1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο

1 ποτήρι ελαιόλαδο εκλεκτό

Μισό ποτήρι χυμό από φρέσκο νεράντζι

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Τρόπος Παρασκευής

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε σε μπολ αλατισμένο νερό και αφήνουμε τα ρεβίθια να φουσκώσουν για τουλάχιστον 8 ώρες.

Την επόμενη ημέρα τα σουρώνουμε και τα βράζουμε σε κατσαρόλα με καθαρό νερό και τα ξαφρίζουμε τουλάχιστον 2 φορές.

Τα αφήνουμε να βράσουν περίπου 90 λεπτά.

Πέντε λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό από το νεράντζι, το αλάτι και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να πάρουν μία βράση ακόμη.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

Μικρά μυστικά

Στη ρεβιθάδα μπορείτε να αντικαταστήσετε το πορτοκάλι με φρέσκο χυμό λεμονιού ή νεράντζι ή ακόμα και χυμό πορτοκαλιού με γκρέιπ φρουτ. Τα αρώματά τους θα σας εκπλήξουν.