Σούπα μπρόκολο με μπέικον – Η αγαπημένη μου σούπα

Τώρα το χειμώνα οι σούπες μου αρέσουν πολύ. Η αγαπημένη μου είναι αυτή με το μπρόκολο γιατί είναι πολύ ωφέλιμη και γίνεται τόσο γρήγορα…

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μόλις μία κούπα μπρόκολο παρέχει πάνω από το 100% της καθημερινή ανάγκης του οργανισμού μας για βιταμίνη C και βιταμίνη Κ και είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Α, φυλλικού οξέος και καλίου. Έτσι θωρακίζει τον οργανισμό και κυρίως το ανοσοποιητικό που είναι ευάλωτο τον χειμώνα λόγω των ιώσεων. Μου αρέσει αυτό το καθαρό πράσινο χρώμα της σούπας και βέβαια εγώ την φτιάχνω στην πιο απλή της μορφής. Κάποιες φορές τρίβω στο χέρι και τυρί μπλέ ή ροκφόρ. Στην Ελβετία συνηθίζουν και βάζουν στη σούπα μπρόκολου και κάσιους ή αμύγδαλα. Αρκετοί είναι αυτοί που ρίχνουν όπως είναι ζεστή και κρέμα γάλακτος ή ακόμα και γιαούρτι. Μπορείτε μάλιστα να κάνετε με ένα πιρούνι και διάφορα σχήματα στην επιφάνεια της σούπας χρησιμοποιώντας την κρέμα γάλακτος ή το γιαούρτι.

Στην Γαλλία στη σούπα μπρόκολου βάζουν την ώρα που χτυπούν στο μπλέντερ και λίγα ωμά ντοματάκια για να βοηθήσουν στην καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης C, σε αυτή την περίπτωση όμως δεν χρησιμοποιούμε γαλακτοκομικά.

Αντί του μπέικον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και προσούτο όμως να θυμάστε ότι δεν επιτρέπετε να το ψήσετε γιατί αλλοιώνεται η γεύση του. Το προσούτο τρώγεται αυτούσιο.

Το σχοινόπρασο ψιλοκομμένο επίσης της πάει πολύ αλλά σήμερα δεν είχα.

Η σούπα αυτή ανακαλεί στη μνήμη μου κάποιες ωραίες βραδιές δίπλα στο τζάκι στα βουνά της Γαλλίας…

Η συνταγή μου δική σας

Σούπα μπρόκολο με μπέικον

Υλικά

1 ½ κιλό μπρόκολο, κομμένο σε φουντίτσες

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 πράσο, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου

Αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

5 φέτες μπέικον, καπνιστό

Τρόπος παρασκευής

Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο μέχρι να γίνουν διάφανα για 3 λεπτά

Από τις φουντίτσες του μπρόκολου κόβουμε και τα κοτσάνια σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Ρίχνουμε και το ζεστό ζωμό κοτόπουλου και σκεπάζουμε το μπρόκολο και δύο δάκτυλα πάνω από την επιφάνεια.

Σιγοβράζουμε σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 20 λεπτά και στη συνέχεια χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ ή μεταφέρουμε τη σούπα στο μπλέντερ για να λιώσει εντελώς το το μπρόκολο, το πράσο και τα κρεμμύδια και να αποκτήσει η σούπα βελούδινη υφή.

Ρίχνουμε αλάτι με αρωματικά και πιπέρια.

Σε αντικολλητικό τηγάνι ή στο φούρνο ψήνουμε το μπέικον Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με κομμάτια μπέικον και κρουτόν.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τυρί και διακοσμούμε το πιάτο με αρωματικά.