

Μια σούπα που ζεσταίνει την καρδιά και είναι νόστιμη πολύ. Γίνεται εύκολα και το σίγουρο είναι ότι είναι φαγητό ευχάριστα αποδεκτό από όλους μικρούς και μεγάλους ειδικά τώρα με το κρύο.
Αν μάλιστα το κοτόπουλο είναι χωριάτικο ή βιολογικό ή αν βρούμε κόκορα η σούπα θα είναι ακόμα πιο ανεβαστική και νόστιμη.
Η Μαρίνα μας χαρίζει τη συνταγή και την ευχαριστούμε.
Σούπα κοτόπουλου με ξινό τραχανά
Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, executive chef Αμαδρυάδες Φωκίδα
Για 4 άτομα
1 κοτόπουλο, κομμένο σε κομμάτια
2 φύλλα δάφνης
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο, ψιλοκομμένο
Ρίγανη
200 γρ. ξινό τραχανά
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μπούκοβο
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
Χυμός από 1 λεμόνι
Τρόπος παρασκευής
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο με 1½ λίτρο νερό, το κρεμμύδι που έχουμε κόψει στη μέση, τη δάφνη, το δεντρολίβανο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 40 – 50 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
Ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα μέχρι να καθαρίσει ο ζωμός.
Με τρυπητή κουτάλα βάζουμε σε μια πιατέλα το κοτόπουλο και μόλις λίγο κρυώσει το ξεκοκαλίζουμε, αφαιρούμε την πέτσα και κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Σουρώνουμε τον ζωμό και τον αφήνουμε δίπλα.
Ξεπλένουμε την κατσαρόλα και βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το πράσο και το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τον ζωμό και τη ρίγανη, βράζουμε για 10-15 λεπτά και προσθέτουμε το κοτόπουλο, τον τραχανά, αλάτι και πιπέρι.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για όσα λεπτά χρειάζεται για να μαλακώσει ο τραχανάς και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα ή με ραβδομπλέντερ τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν λίγο. Χωρίς να σταματήσουμε, ρίχνουμε προσεκτικά περίπου το λίγο από τον ζωμό της κατσαρόλας και στη συνέχεια τον χυμό λεμονιού.
Αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και τη ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού.
Σερβίρουμε σε πιάτα ή πήλινα γιουβετσάκια και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και μπούκοβο αν θέλουμε.
Διακοσμούμε το πιάτο με μια φουντίτσα δενδρολίβανα και μια φέτα λεμονιού.
Μικρά μυστικά
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον τραχανά και με κάποιο μικρό ζυμαρικό όπως πεπονάκι, αλφαβήτα, κριθαράκι ψιλό ή αστεράκι.