Σολομός φρέσκος με σάλτσα τσίπουρου και κάπαρη – Ένα πιάτο υπερτροφή…

Η διατροφική αξία του σολομού είναι πολύτιμη για το δέρμα, το ανοσοποιητικό, την καρδιά, τον εγκέφαλο και την ψυχική μας διάθεση.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Είναι από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που είναι πολύτιμα για την προστασία του οργανισμού μας.

Ο σολομός είναι ένα πολύ ξεχωριστό ψάρι αφού ζει και μεγαλώνει στη θάλασσα αλλά αναπαράγεται σε ποτάμια και λίμνες. Γεννιέται και αναπτύσσεται στο γλυκό νερό και αναπαράγεται και πεθαίνει πάλι στα ποτάμια εκεί που ξεκίνησε τη ζωή του.

Ο σολομός επίσης περιέχει σημαντικές ποσότητες από βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε βιταμίνη D, B6, B12, σελήνιο και φώσφορο

Βοηθά το καρδιαγγειακό σύστημα, τη ρύθμιση του διαβήτη τύπου ΙΙ, την υπέρταση. Είναι αντικαταθλιπτικό και βοηθά στην αντιμετώπιση του Alzheimer και της οστεοπόρωσης.

Με το μπρόκολο και την κάπαρη είναι ο απόλυτος συνδυασμός.

 

Σολομός φρέσκος με σάλτσα τσίπουρου και κάπαρης

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος

Υλικά

2 μεγάλες φέτες φρέσκου σολομού

3 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό

2 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

1 ποτήρι τσίπουρο Μακεδονίτικο

15 κομπάκια άγριας κάπαρης

Χυμό από 2 φρέσκα λεμόνια

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το σερβίρισμα

6 φουντίτσες ίσως και παραπάνω μπρόκολο

Ελαιόλαδο

Αλάτι θαλασσινό

Τρόπος παρασκευής

Σε αντικολλητικό τηγάνι βαθύ αφού κάψει καλά βάζουμε το σολομό και τον αφήνουμε 6 λεπτά από τη μια μεριά και 5 από την άλλη, γυρίζοντάς το προσεκτικά για να μην κοπεί η φέτα.

Μετά τα 4 λεπτά ρίχνουμε λίγο νεράκι 1 σφηνάκι περίπου και μόλις το γυρίσουμε ρίχνουμε το τσίπουρο και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στο τηγάνι το βούτυρο, το ελαιόλαδο και την κάπαρη αφού την ξεπλύνουμε λίγο να φύγει η άλμη.

Κατεβάζουμε το σολομό και «σβήνουμε» με το χυμό λεμονιού.

Παράλληλα σε βαθιά κατσαρόλα βράζουμε το μπρόκολο και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε λίγο αλάτι. Θα χρειαστούν 10 λεπτά και το μπρόκολο είναι έτοιμο.

Σερβίρουμε σε μεγάλα πιάτα το σολομό τον περιχύνουμε με τη σάλτσα του και δίπλα βάζουμε τις φουντίτσες μπρόκολου, που τις περιχύσαμε και αυτές με τη σάλτσα.