Φλογέρες Νάξου από την αγαπημένη μας Αντωνία Μαϊτού που δεν υπάρχει εδώ και δύο χρόνια στη ζωή. Από τα ευλογημένα χέρια της απολαύσαμε τα καλύτερα φαγητά φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι.
Η Αντωνία εκτός από μια υπέροχη γυναίκα γεμάτη καλοσύνη και αγάπη, ήταν και θαυμαστή μαγείρισσα. Μας λείπεις Αντωνίτσα μας…
Η συνταγή δική σας.
ΦΛΟΓΕΡΕΣ
Από την ξακουστή μαγείρισσα Αντωνία Μαιτού της Ταβέρνας «Στης Ειρήνης» Χώρα Νάξου
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΑΡΙΣΜΑ
1 λίτρο γάλα
2 αβγά
τριμμένη γαλέτα
500 γρ. τυρί φέτα μαλακή
300 γρ. ξυνομυζήθρα Νάξου
2 πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες
1 ντομάτα μέτρια ψιλοκομμένη
1 αβγό
μερικές σταγόνες ταμπάσκο
φρεσκοτριμμένα πιπέρια
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Βάζουμε τα υλικά για τη γέμιση σε λεκάνη και τα ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Κόβουμε το φύλλο κατά μήκος σε δύο κομμάτια.
Προσθέτουμε τη γέμιση και τυλίγουμε σε σχήμα φλογέρας.
Σε μικρή λεκάνη ρίχνουμε το γάλα και τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περνάμε τις φλογέρες από το μείγμα του γάλακτος και τα αβγά και στη συνέχεια από την τριμμένη γαλέτα.
Τέλος, τις τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαιο μέχρι να πάρουν χρώμα.
Μόλις ροδίσουν τις βγάζουμε σε πιατέλα που έχουμε απλώσει απορροφητικό χαρτί. Αφήνουμε να «κρατηθεί» το λάδι και σερβίρουμε φινίροντας το πιάτο με μια κορφούλα βασιλικού.
Στην Νάξο, η Αντωνία φημίζεται εκτός από την κουζίνα της και για τους βασιλικούς της, που του μεγαλώνει με αγάπη περισσή, σχεδόν τους μιλάει και εκείνοι διαχέουν το άρωμά τους παντού.
FLOGERES – Flutes with filo
From the famous cook Antonia Maitou of “Irini’s Restaurant” in Naxos
INGREDIENTS FOR 4 PERSONS
1/2 kg of filo pastry
For panning
1 liter of milk
2 eggs
grated rusk
For the filling
500 g. soft feta cheese
300g. xynomyzithra of Naxos – fresh sour Greek cheese
2 green peppers, chopped
1 medium tomato, chopped
1 egg
a few drops of Tabasco
freshly ground pepper
How to prepare
Place the ingredients for the filling in a bowl and mix to homogenize the mixture.
Cut the filo pastry lengthwise into two pieces.
Add the stuffing and wrap it in flute shape.
In a small bowl, add the milk and eggs and mix until homogeneous. We pass the flogeres (filo pastry flutes) from the mixture of milk and eggs and then coat them with the grated rusk.
Finally, fry them in hot sunflower oil until they turn golden brown.
Once browned put them on a platter which you have covered with absorbent kitchen paper. Allow to “keep” the oil and serve the dish by finishing with a basil leaf.
In Naxos, except for her excellent cooking Antonia is also known for her basils, which she cultivates with abundant care, almost talking to them and in turn, they scatter their fragrance everywhere.