

Μια γευστική δημιουργία χαρακτηριστική της ελληνικής κουζίνας που συνοδεύει εθιμικά γεύματα όπως ο μπακαλιάρος, τα παντζάρια ή ακόμα τα τηγανητά λαχανικά και όχι μόνον. Το μόνο που χρειάζεται είναι νόστιμες πατάτες, δυνατά σκόρδα και ένα εξαιρετικό ελαιόλαδο.
Μια θρεπτική, νόστιμη και νηστίσιμη γευστική δημιουργία.
Σκορδαλιά με πατάτες
Από το εστιατόριο Βαζανέλη, Αργινώντας Κάλυμνος
Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα 4
5 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες, χωρίς την φύτρα
100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Φρεσκοστυμμένο χυμό από 2-3 λεμόνια ή 30 ml ξύδι από κρασί
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένη ποικιλία πιπεριών
Τρόπος παρασκευής
Στο μπλέντερ βάζουμε το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο και τα πολτοποιούμε.
Σε κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 40 λεπτά, αφού πρέπει να μαλακώσουν καλά.
Τις σουρώνουμε και κρατάμε 1 ποτήρι κρασιού ζωμό από τις πατάτες.
Πολτοποιούμε τις πατάτες προσθέτοντας τον ζωμό.
Στον πουρέ πατάτας προσθέτουμε το σκόρδο, το χυμό λεμονιού ή το ξύδι και το ελαιόλαδο λίγο λίγο.
Ρίχνουμε το αλάτι και τα πιπέρια και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε την σκορδαλιά, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με πιπέρια.
Αν θέλουμε διακοσμούμε με μαύρες ελιές ή μαϊντανό ψιλοκομμένο



















