Σιρόν με πασκιτάν και σκόρδο – Ένα αυθεντικό ποντιακό πιάτο που είναι πολύ νόστιμο και γίνεται πολύ εύκολο.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το πασκιτάν είναι το ποντιακό μαλακό, ανάλατο τυρί με υπόξινη γεύση και γλυκύτητα που προκύπτει από τη ζύμωση.

Διαλύεται τέλεια σε κρύο νερό και δίνει μια βελούδινη σάλτσα όσο πυκνή ή ρευστή θέλουμε.

Σιρόν με πασκιτάν και σκόρδο 2

Σιρόν ένα ζυμαρικό χειροποίητο εμβληματικό της ποντιακής κουζίνας.

Σιρόν με πασκιτάν και σκόρδο 3

Σιρόν με πασκιτάν και σκόρδο

Από την Παρθένα Μισαηλίδου, Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Ακρίτες Ν. Κρώμνης

Υλικά

20 σιρόν ή μια συσκευασία σιρόν

½ κιλό πασκιτάν ή στραγγιστό γιαούρτι

2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό

2 σκελίδες σκόρδο

Καυτερή πάπρικα ή μπούκοβο

Σιρόν με πασκιτάν και σκόρδο

Τρόπος παρασκευής

Σιρόν με πασκιτάν και σκόρδο 1Βάζουμε σε ένα ταψί τα σιρόν το ένα δίπλα στο άλλο.

Βράζουμε νερό με λίγο αλάτι και τα περιχύνουμε τόσο όσο να τα σκεπάσουμε.

Τα αφήνουμε να φουσκώσουν.

Κατόπιν σε άλλο σκεύος διαλύουμε το πασκιτάν σε χλιαρό νερό.

Ρίχνουμε μέσα το σκόρδα τριμμένο, ανακατεύουμε, τα αδειάζουμε στο σιρόν και το περιχύνουμε με καυτό αγελαδινό βούτυρο.

Πασπαλίζουμε με πάπρικα ή μπούκοβο.

Το σερβίρουμε ζεστό.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Κυριακή 25 Αυγούστου 2024
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 25 Αυγούστου 2024