Σημεία Συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ

Σημεία Συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο

 

Για τη δολοφονία της 28χρονης στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων

 Όταν σκοτώνεται, δολοφονείται μία νέα κοπέλα, ένας νέος άνθρωπος, ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος πολύ κοντά, σχεδόν απέξω  –  θα το κρίνει και η Δικαιοσύνη– απέξω από ένα αστυνομικό τμήμα, δεν μπορείς να  πεις πάρα πολλά πράγματα, μόνο να οργιστείς, να απογοητευτείς και  να δεις τι συνέβη. Υπάρχουν, προφανώς, δύο συζητήσεις ως προς την Αστυνομία και η τρίτη συζήτηση έχει να κάνει συνολικά με το φαινόμενο. Η πρώτη έχει  να κάνει με το πρωτόκολλο, το αν και εφόσον εφαρμόστηκε. Είναι μια σημαντική συζήτηση. Φαίνεται ότι, ενδεχομένως, πράγματα να μην έγιναν. Δηλαδή, δεν μπορώ να φανταστώ πώς ένας φρουρός δεν βγαίνει να κάνει κάτι. Αλλά αυτό θα το αξιολογήσουν οι Αρχές. Ο τηλεφωνητής, η συμπεριφορά του, αυτό το οποίο είπε. Δεν τιμά τους 57.000 αστυνομικούς γυναίκες και άνδρες, που καθημερινά, κατά πολύ μεγάλη πλειοψηφία, δίνουν πολύ μεγάλη μάχη για το καθήκον τους. Και η άλλη συζήτηση, η δεύτερη για την Αστυνομία, έχει να κάνει με το αν έπρεπε να γίνουν και κάποια πέραν του πρωτοκόλλου. Δηλαδή, να υπάρχει μία αντίληψη ότι το περιστατικό ήταν πιο σοβαρό απ’ ότι μπορεί να εκτιμήθηκε αρχικά. Προσέξτε: Αυτό που συνέβη στους Αγίους Αναργύρους δεν χωρά ούτε δικαιολογίες ούτε συμψηφισμούς. Το πώς υπάρχει επιμερισμός ευθύνης συγκεκριμένα, θα το κρίνουν αυτοί που θα το κρίνουν.

Ήδη έχει απομακρυνθεί ο διοικητής, ήδη έχει απομακρυνθεί ο τηλεφωνητής, ελέγχονται όλοι οι υπόλοιποι υπηρεσιακοί υπάλληλοι, όπως κάνουν τα πολιτισμένα κράτη.

Αυτό το οποίο είδαμε να συμβαίνει, δεν αντικατοπτρίζει συνολικά την εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι μία ισοπέδωση και δεν είναι επικίνδυνη ισοπέδωση μόνο για πολιτικούς λόγους, είναι επικίνδυνη ισοπέδωση και γιατί υπάρχουν πολλές γυναίκες, οι οποίες μας βλέπουν.

Για τα μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία

Θα σας πω και κάποια στοιχεία συγκεκριμένα, γιατί θέλουμε  να μιλάμε με στοιχεία, όχι στον αέρα. Ο τελευταίος που είπε ότι θα  εξαφανίσει τις παθογένειες, ότι θα μηδενίσει τα φαινόμενα αυτά, είναι ο Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είπε ότι θα βελτιώνει μέρα-μέρα την κατάσταση. Από το 2022 και μετά υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα τα οποία έχουν γίνει. Τελευταίο το panic button. Χίλιες τριακόσιες εξήντα επτά γυναίκες -διαβάζω τα στοιχεία από την Αστυνομία- το έχουν εγκαταστήσει, 270 το έχουν χρησιμοποιήσει και έχουν σωθεί από αυτό. Το 2023 μόνο στο 15900 κάλεσαν περίπου 6.000 γυναίκες και το 2024, τους λίγους μήνες. Και τους έχει παρασχεθεί βοήθεια, συμβουλές, τους έχουν παραπέμψει σε συγκεκριμένα Κέντρα. Η Αστυνομία έκανε την προηγούμενη τετραετία 18 εξειδικευμένα Κέντρα, όπου θα έπρεπε να παραπεμφθεί και αυτή η κοπέλα στο πλησιέστερο και δυστυχώς, κακώς, κάκιστα, δεν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο. Και, βέβαια, σ’ αυτά τα συμβουλευτικά Κέντρα, που έχουμε δημιουργήσει -που θα είναι πολύ περισσότερα,  θα είναι άλλα 45- και συνολικά είναι περισσότερα από 40, 53.247 γυναίκες έχουν απευθυνθεί.

Δεν μπορούμε να ζητάμε μονό και μόνο –δικαίωμα της αντιπολίτευσης να το κάνει και κρίνεται και από τους πολίτες για τη στείρα αντιπολίτευση που κάνει– το «κεφάλι» ενός Υπουργού, γιατί σ’ ένα τραγικό περιστατικό, προφανώς, πήγαν όλα στραβά. Πρέπει να το καταδικάσουμε; Πρέπει. Μας τιμά ως χώρα η εικόνα του Α.Τ. των Αγίων Αναργύρων; Όχι. Είναι αυτή συνολικά η Αστυνομία; Όχι. Πρέπει να αποθαρρύνονται οι γυναίκες που μας βλέπουν από το να καλούν το 15900, να εγκαταστήσουν το «panic button»; Όχι.

Για την εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας

 

Το τελευταίο πράγμα που έχει ως πρόβλημα η Ελλάδα -προφανώς με μεμονωμένα περιστατικά που τιμωρούνται όταν συμβαίνει κατάχρηση εξουσίας ή υπέρμετρη χρήση βίας, αλλά είναι πολύ μεμονωμένα-  είναι η υπέρμετρη χρήση βίας από την Αστυνομία. Περισσότερο μπορούμε να συζητήσουμε το ανάποδο πρόβλημα. Δηλαδή, λόγω του ότι υπάρχει και μια προπαγάνδα, ότι έχουμε μια επιθετική αστυνομία, που μόνο αυτό δεν έχουμε. Έχουμε μια Αστυνομία η οποία στην πλειοψηφία της εφαρμόζει τον νόμο.

Το δεύτερο που θέλω να πω, είναι ότι όταν ασκείται κριτική και για τα δύο αντίθετα, μάλλον προσπαθεί η Αστυνομία να ακολουθήσει μια ισορροπία. Ούτε, δηλαδή, – αυτό που λέμε- να ξεπερνάει τα όρια, γιατί και αυτό δεν επιτρέπεται, προφανώς. Ούτε, όμως, να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια.

Αυτό το οποίο συνέβη στους Αγίους Αναργύρους δεν αντικατοπτρίζει συνολικά την εικόνα της Αστυνομίας. Προφανώς, υπάρχουν και άλλα – που ευτυχώς, δεν είχαν αυτή την τραγική κατάληξη- τα οποία πρέπει να αλλάξουν. Και δεν είναι μόνο στην Αστυνομία. Μη στοχοποιούμε τώρα μια επαγγελματική ομάδα. Ένα μεγάλο πρόβλημα, για παράδειγμα, ήταν η  υποστελέχωση. Η πρώτη Κυβέρνηση, που την είδε κατάματα και την αντιμετωπίζει είναι αυτή η Κυβέρνηση.

 

1.700 έχουν επιστρέψει τους τελευταίους μήνες σε μάχιμες Υπηρεσίες. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, πριν τις εκλογές, πήρε μια απόφαση σωστή, όλοι όσοι αποφοιτούν από τις Σχολές να πηγαίνουν κατευθείαν σε Τμήματα και Υπηρεσίες του Λεκανοπεδίου Αττικής και της Θεσσαλονίκης, γιατί εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Έχουμε εκπαιδεύσει αυτή τη στιγμή 17.000 αστυνομικούς για ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας. Όλα αυτά ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια. Από το 2022 και μετά.

 

Δυστυχώς, η χώρα μας με τα πολλά καλά της Μεταπολίτευσης, για να μην τα ακυρώνουμε όλα, μην κάτσουμε και τα αναλύσουμε τώρα, έχει και πολύ μεγάλες παθογένειες. Μία από τις μεγαλύτερες είναι η εικόνα κάποιων πτυχών του Ελληνικού Δημοσίου, του Ελληνικού Κράτους, που δεν μας τιμά. Εμείς ήμασταν οι τελευταίοι που είπαμε, το είπα και πριν, ότι με τις ενέργειές μας θα τα εξαφανίσουμε όλα από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά ποιος έφερε αξιολόγηση η οποία προχωράει και πάει και στα δικαστήρια.

Το γεγονός ότι συνέβη κάτι τραγικό δεν ακυρώνει όλη την υπόλοιπη δουλειά. Όλα αυτά τα νούμερα τα οποία σας είπα δεν είναι από το κεφάλι μου. Οι ανθρωποκτονίες, οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα δεν είναι ότι αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

 

Το 2022 στις ανθρωποκτονίες στη χώρα μας, αυτή η Αστυνομία η κακιά, η τραγική που λέτε, είχε εξιχνιάσει 84%. Το 2021 86. Το 2023 92%. Αυτοί, λοιπόν, οι αστυνομικοί που είναι όλοι «για πέταμα», έχουν εξιχνιάσει πάνω από το 90% των ανθρωποκτονιών.

 

Η αξιολόγηση έχει αποτέλεσμα να βελτιώνεται συνολικά η εικόνα, αλλά δεν είπε κανείς ότι θα εξαφανιστούν από τη μια μέρα στην άλλη συμπεριφορές τραγικές. Οι Άγιοι Ανάργυροι ήταν μια τραγική εικόνα.

Για την εισαγγελική παραγγελία για τους Βουλευτές του κόμματος των Σπαρτιατών

Επειδή το  θέμα είναι πολύ σοβαρό, θα ξεκινήσω με αυτό και θα πάω μετά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ουσιαστικά κατηγορεί για κάτι που δεν ψήφισε και λειτουργεί. Είναι δύο διαδικασίες. Και οι δύο είναι ανεξάρτητες από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία, και οι δύο είναι στη Δικαιοσύνη. Η μία έχει να κάνει με τις έδρες και η άλλη διαδικασία έχει να κάνει με τις πολύ σοβαρές καταγγελίες και όσα διερευνά η Δικαιοσύνη στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Προφανώς, υπάρχει σύνδεση των δύο δικογραφιών των δύο υποθέσεων, γιατί η μία εξετάζει αν πρέπει να είναι στη Βουλή, δηλαδή αν παραπλάνησαν τον Άρειο Πάγο όταν κατέθεσαν υποψηφιότητα. Και το άλλο έχει να κάνει με την ίδια την υπόθεση, δηλαδή αν πραγματικά είναι πίσω από αυτούς, αν τους καθοδηγεί ένας άνθρωπος ο οποίος έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση.

Για να μπορεί να προχωρήσει αυτή η υπόθεση, ήταν πάρα πολύ σημαντική, ίσως καταλυτική, η τελευταία τροπολογία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη της πρώτης 4ετίας, που έβαζε και το θέμα του εν τοις πράγμασι αρχηγού σε σχέση με τον τύποις αρχηγό. Άρα, για να μπορεί να κάνει δικογραφία η Δικαιοσύνη περί παραπλάνησης των εκλογέων, έπρεπε να υπάρχει μία διάταξη την οποία πήγαν να προσπεράσουν κάποιοι. Ποιοι δεν την ψήφισαν αυτή την διάταξη, αυτή την τροπολογία; Ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για να μην δημιουργούνται παρανοήσεις. Τι σημαίνει εξαπάτηση εκλογέων; Εξαπάτηση σημαίνει ότι πάω εγώ με κάποια χαρτιά και κάποια δεδομένα σε μια Υπηρεσία, εν προκειμένω στον Άρειο Πάγο, για να με εγκρίνει για υποψήφιο και προκύπτει εκ των υστέρων -αυτά εκ των υστέρων προκύπτουν, δεν προκύπτουν εκ των προτέρων. Για να μπορέσει να προκύψει, για να μπορέσει, δηλαδή, να κρίνει και η Δικαιοσύνη ως προς το ποινικό και η Δικαιοσύνη ως προς το σκέλος των εκλογών, της Βουλής, δηλαδή, πρέπει να έχει όχι στοιχεία, να έχει νόμο να πατήσει. Στη χώρα μας υπάρχει η εκτελεστική, η νομοθετική και η δικαστική. Η εκτελεστική εισηγείται νόμους, η νομοθετική τους ψηφίζει ή δεν τους ψηφίζει -εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ψήφισε αυτό τον νόμο- και η δικαστική πατάει σε αυτούς τους νόμους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, δεν ψήφισε αυτή την τροπολογία.

 

Να θυμίσουμε ότι όσο κυβερνούσαν, δεν έβρισκαν αίθουσα να δικάσουν την Χρυσή Αυγή και το μόνο που ήξεραν να κάνουν λίγο πριν την εκφώνηση της απόφασης -το κλασικό: πολιτικοποίηση μιας δικαστικής απόφασης- να βάλουν στο κάδρο και τους πονεμένους ανθρώπους και σε εκείνη την υπόθεση που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, γιατί υπήρχαν ζητήματα δολοφονίας και κάποιες άλλες επιθέσεις σε αλλοδαπούς κ.τ.λ., οι οποίοι χρόνια έδιναν μάχη για τους συγγενείς τους, φωτογραφία δίπλα με την Αριστερά, αλλά στην πράξη που είναι η νομοθέτηση, που είναι οι πραγματικές κινήσεις, όπως το να βρεις μια αίθουσα; Οι αίθουσες αυτές “τυχαία” βρέθηκαν μετά το 2019. Η δίκη ολοκληρώθηκε. Αυτό με μία λέξη λέγεται υποκρισία.  Πολιτικά, με μία λέξη λέγεται υποκρισία.

Για τις πολιτικές εξελίξεις γύρω από την ακροδεξιά ενόψει Ευρωεκλογών και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης

Το εκλογικό της συζήτησης θα το κρίνουν οι πολίτες. Ούτως ή άλλως, αυτές οι ταμπέλες ή το να δεχόμαστε συνέχεια ερωτήσεις «δέχεστε πίεση από τα δεξιά», κ.λ.π., καταρχάς εδώ δεν μιλάμε για ανθρώπους, απ’ ότι φαίνεται, με ιδεολογικό χρώμα. Μιλάμε για ανθρώπους που ήταν, απ’ ότι φαίνεται, μπροστά από ανθρώπους οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση. Άρα, εδώ δεν θεωρώ ότι είναι πολιτική η συζήτηση. Αλλά αυτό το «δεξιά, αριστερά» εγώ θα το πω περισσότερο «μπροστά», να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.

Τώρα, ως προς το τι θα κάνει η Δικαιοσύνη, η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πιστεύει. Από το 2019 και μετά δεν λειτουργεί παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης στο Μαξίμου, όπως ένας πρώην υπουργός Δικαιοσύνης έχει καταγγείλει. Αποφασίζει η Δικαιοσύνη για τα της Δικαιοσύνης.

Προηγούμενο άρθροΠρόγραμμα του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για σήμερα, Παρασκευή 5 Απριλίου
Επόμενο άρθροΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ για την πυρκαγιά στα Πιέρια