ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ για την πυρκαγιά στα Πιέρια

Πριν ακόμα να τελειώσει ο Μάρτιος και ένα μήνα πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου η χώρα μας ήδη μετρά για το 2024 χιλιάδες στρέμματα καμένων δασικών εκτάσεων από πυρκαγιές  με πιο πρόσφατη την πυρκαγιά στα Πιέρια Όρη .

Παρά  τις διαβεβαιώσεις  της η  κυβέρνηση  και το  αρμόδιουυπουργείο για την δήθεν ετοιμότητα του κράτους προετοιμάζουν  το άλλοθι   με την επίκληση της κλιματικής αλλαγής για τους επόμενους μήνες της αντιπυρικής περιόδου και του καλοκαιριού.

Πριν από λίγες εβδομάδες  η κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιό της για την «αντιπυρική προστασία» το 2024, το οποίο μάλιστα βάφτισε «νέο δόγμα». Ένα «νέο» δόγμα τόσο παλιό και προβλέψιμο, που εάν κάποιος ανατρέξει σε όσα ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, δεν μπορεί παρά να ανησυχεί και να «κουμπώνεται» για όσα πρόκειται να συμβούν τους επόμενους μήνες.

Το …νέο λοιπόν είναι η επιβολή γενικών επιφυλακών και μαζικών μετακινήσεων των πυροσβεστών ανά την επικράτεια κάτι που οι εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα γνωρίζουν πολύ καλά πόσο νέο είναι. Είναι η αύξηση από 2 άτομα σε 3 των πληρωμάτων στα πυροσβεστικά οχήματα και η υποχρεωτική παρουσία 2 πυροσβεστικών στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς.

Άλλη μια …«καινοτομία» είναι η άμεση εμπλοκή εθελοντικών ομάδων – οργανώσεων στο έργο της κατάσβεσης σε πρώτο χρόνο, με δικά τους μέσα.

Για ακόμα μια χρονιά δηλαδή η κυβέρνηση της ΝΔ όπως άλλωστε και όλες οι προηγούμενες προσπαθεί να συγκαλύψει με μπαλώματα τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα και την ανεπάρκεια σε πυροσβεστικά μέσα, ενώ η πρόληψη παραμένει και φέτος στα …αζήτητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό στο Πυροσβεστικό Σώμα πανελλαδικά φτάνουν τις 4.000,  ενώ για να γίνει κατορθωτό να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά στα Πιέρια Όρη τέθηκε σε Γενική Επιφυλακή το σύνολο του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γεγονός που δείχνει με ποιο τρόπο αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις.

Αντίστοιχα ο Ν. Ημαθίας διεκδικεί το δικό της μερίδιο στις ελλείψεις προσωπικού στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Νομού οι οποίες μπαλώνονται με συνεχόμενες μετακινήσεις προσωπικού από Υπηρεσία σε Υπηρεσία κάθε μήνα. Αντίστοιχα ελλείψεις διαπιστώνονται και στα οχήματα που έχουν στην διάθεσή τους οι Υπηρεσίες του Νομού.

Την ίδια στιγμή παραμένει κλειστό εδώ και δώδεκα χρόνια το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Βεργίνας που με υπογραφή της τότε κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της τότε Διοίκησης του Δήμου ανεστάλη η λειτουργία του ενώ ο Πυροσβεστικός σταθμός στα Ριζώματα Ημαθίας, στα Πιέρια, λειτουργεί ως Εθελοντικός με μόλις ένα όχημα και έξι άτομα προσωπικό.

Μεγάλες είναι και οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα και στην Δασική Υπηρεσία αλλά και στους Δήμους που τους παραχωρούνται συνεχώς νέες αρμοδιότητες Πολιτικής Προστασίας με ανύπαρκτη χρηματοδότηση.

Αυτό είναι και φέτος το τοπίο, ένα μήνα πριν την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, και δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς την εύφλεκτη ύλη που έχει ήδη συσσωρευτεί. Σε αυτήν τη ζοφερή εικόνα έρχεται να προστεθεί το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των δασών που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, με το οποίο παραδίδεται σε επιχειρηματικούς ομίλους το κρίσιμο ζήτημα της προστασίας τους. Οι λύκοι δηλαδή θα φυλάνε τα πρόβατα!

Η γη, τα δασικά οικοσυστήματα, οι υποδομές αντιμετωπίζονται από τις κυβερνήσεις ως εμπόρευμα για την ενίσχυση των κάθε φορά επενδυτικών επιδιώξεων και της κερδοφορίας των κατασκευαστικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή η δασοκτόνα πολιτική και η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης αποτελούν τη βασικότερη αιτία των καταστροφικών πυρκαγιών, σε συνδυασμό με το ξεγύμνωμα από προσωπικό και εξοπλισμό της Πυροσβεστικής και των δασικών υπηρεσιών.

Για άλλη μία αντιπυρική περίοδο, ο λαός μας προετοιμάζεται για το «τρεχάτε να σωθείτε». Κυβέρνηση και κράτος αποθεώνουν από τώρα την ατομική ευθύνη και ξαναζεσταίνουν τα γνωστά χρεοκοπημένα επιχειρήματα περί κλιματικής αλλαγής και ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η αλήθεια όμως είναι μία: Η κυβέρνηση της ΝΔ  ούτε μπορεί ούτε θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Δεν μπορούν και δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και όσοι σήμερα καμώνονται ότι «κάνουν αντιπολίτευση» όπως ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ. γιατί υπηρετούν την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική του κόστους – οφέλους, που βάζει σε μεγάλο κίνδυνο το περιβάλλον, την περιουσία, ακόμα και τη ζωή του λαού και που αποτελεί κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπροστά λοιπόν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη καλούμε σε αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ  γιατί  υπάρχει  κι άλλος  δρόμος αυτός  όπου  η  ζωή  και  η  περιουσία  του  λαού  δεν θα μπαίνει  στο ζύγι  κόστους- οφέλους   αυτός  που  θα  αναπτύσσει  όλες  τις  δυνατότητες   που  έχει η χώρα  για το συμφέρον  των εργαζομένων  και των λαϊκών  στρωμάτων.

Προηγούμενο άρθροΣημεία Συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ
Επόμενο άρθροΜιχαηλίδης Δημήτριος: 4η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μαλλιού, 9 Απρ, Μέτσοβο