Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι,

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε το πρωί στις Βρυξέλλες με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Donald Tusk και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola και συζήτησαν για τα θέματα της Συνόδου Κορυφής και τις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι οι κ. Μητσοτάκης και Tusk ήταν αυτοί που υπέγραψαν εκ μέρους του ΕΛΚ την υποψηφιότητα της Ursula von der Leyen για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η κα Metsola διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

—–

Οι εξωτερικές σχέσεις με αιχμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η Ουκρανία, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, αλλά και ζητήματα για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας κυριαρχούν στην ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία συμμετέχει ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του αναφορικά με τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχτηκε το Ισραήλ από το Ιράν και επεσήμανε ότι την καταδίκη αυτή συνοδεύει «η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αναφέρθηκε στην κατάσταση στον Λίβανο η οποία επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο, καθώς έχουμε δει σημαντικές προσφυγικές ροές από τον Λίβανο στην Κύπρο. Ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε οι ροές αυτές να ανακοπούν, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να παρέχουμε και στον Λίβανο την υποστήριξη που τόσο χρειάζεται, προκειμένου αυτή η χώρα που έχει περάσει πολλά να καταφέρει επιτέλους να σταθεροποιηθεί».

Επιπλέον, αναφερόμενος στο ζήτημα της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «σε απόλυτη συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά η οποία συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και με την πρόοδο η οποία μπορεί να γίνει στο ζήτημα του Κυπριακού. Με ρητές αναφορές στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καθορίζουν το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα. Και βέβαια εκφράζοντας και εμείς την προσδοκία μας η νέα αυτή προσπάθεια η οποία γίνεται, υπό τη νέα απεσταλμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να μπορέσει να αποδώσει επιτέλους καρπούς».

—–

Διαθέσιμη είναι από σήμερα στο gov. gr η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την Ειδική Παροχή Προστασίας Μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες.

Το επίδομα μητρότητας επεκτάθηκε εκτός από τις μισθωτές και δίνεται για πρώτη φορά σε ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες. Οι μητέρες ελ. Επαγγελματίες και αγρότισσες που το δικαιούνται είναι όσες έχουν έχουν γεννήσει από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Συνεπώς, οι μητέρες ελ. Επαγγελματίες και αγρότισσες θα λάβουν αναδρομικά το ποσό που αντιστοιχεί στους προηγούμενους μήνες και από δω και πέρα θα λαμβάνουν μηνιαίως 830 ευρώ μέχρι τη συμπλήρωση των 9 μηνών, από την γέννηση.

Η επέκταση αυτή φορά περίπου 5.000-5.500 μητέρες.

—-

Μένουν 11 μέρες μέχρι τις 29 Απριλίου, οπότε και κλείνει το σύστημα υποβολής αιτήσεων για την επιστολική ψήφο. Ήδη 95.000 Έλληνες από 115 διαφορετικές χώρες έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν επιστολικά.

—–

Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Υγείας για την παραχώρηση έκτασης 150 στρεμμάτων του πρώην Στρατοπέδου «ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ Α΄» με σκοπό την κατασκευή του Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Με τη σημερινή σύμβαση μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης η κυβερνητική εξαγγελία  για κατασκευή του Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα.

Όπως τόνισε σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Πρόκειται για ένα έργο εμβληματικού χαρακτήρα, με τεράστιο κοινωνικό αποτύπωμα στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, με το οποίο γίνεται πράξη ακόμη μια προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης  με την καθοριστική συμβολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια».

—-

Παρά την δυσμενή διεθνή συγκυρία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι τα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς από την ευρωζώνη, η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται ενώ ο πληθωρισμός σταδιακά επανέρχεται στον στόχο του 2%.

Πιο συγκεκριμένα και σε σχέση με τις προβλέψεις Οκτωβρίου 2023, αμετάβλητη παραμένει η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2% το 2024 στην Ελλάδα, την έκτη υψηλότερη στην ευρωζώνη, παρά την σημαντική προς τα κάτω αναθεώρηση για το σύνολο της ευρωζώνης.

Παράλληλα, και το 2025 η Ελλάδα προβλέπεται να καταγράψει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Η πρόβλεψη είναι 1,9% έναντι 1,5%. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη προβλέπεται μείωση πληθωρισμού για το 2024 και το 2025, χρονιά κατά την οποία ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει πολύ κοντά στον στόχο του 2%.

Τέλος, στην Ελλάδα αναμένεται συνέχεια στην πτώση της ανεργίας φέτος στο 9,4% και του χρόνου στο 8,7% αντίστοιχα, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η EUROSTAT, έγκριτα μέσα ενημέρωσης όπως ο Economist και το Reuters μιλούν συνεχώς για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Η πολιτική της Κυβέρνησης αποφέρει καρπούς. Η ανεργία μειώνεται, οι μισθοί αυξάνονται, η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στις άμεσες ξένες επενδύσεις, στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Παράλληλα συνεχίζεται η υλοποίηση οραματικών μεταρρυθμίσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η συνεχής αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών με μόνιμα μέτρα, κάτι που καθίσταται ακόμα πιο αναγκαίο εξ’ αιτίας της επίμονης εισαγόμενης ακρίβειας.

—–

Υπεγράφη την Τρίτη, η σύμβαση υλοποίησης για έργα στο αρδευτικό δίκτυο Νιγρίτας Σερρών, προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κατασκευή του έργου θα έχει διάρκεια 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ η χρηματοδότηση πραγματοποιείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους.

—-

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 4o αίτημα πληρωμής, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, για το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το συγκεκριμένο αίτημα υποβλήθηκε αφού επιτεύχθηκε νωρίτερα από το προβλεπόμενο, o στόχος της συμβασιοποίησης δανείων, ύψους 4,52 δισ. ευρώ, του Ταμείου.

Το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης παρουσιάζει ιδιαιτέρως υψηλή ζήτηση από τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα δάνεια, χορηγούνται με σταθερό επιτόκιο δανεισμού 0,35% για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για μεσαίες και μεγάλες, με μέση διάρκεια αποπληρωμής τα 14 έτη, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό εν μέσω της αύξησης των επιτοκίων και του διεθνούς κόστους κεφαλαίου.

Η συνεργασία μας με την Ευρώπη και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας τόσο αυτοτελώς όσο και εντός της Ένωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, προκειμένου όλα τα ορόσημα που πετυχαίνει η χώρα μας  να αντανακλούν στην βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Ο Πρωθυπουργός το είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες:«Η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης δεν είναι μία αφηρημένη έννοια, είναι μία έννοια η οποία πρέπει να συνδέεται τελικά με την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των ευρωπαίων πολιτών, κάτι στο οποίο η χώρα μας αποδίδει εξαιρετικά μεγάλη σημασία».

—-

Ένα σύνολο δράσεων πραγματοποιείται για την ολιστική αναμόρφωση των συγκοινωνιών στην Θεσσαλονίκη.

Συνολικά προβλέπονται περίπου 350 νέα λεωφορεία για την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

110 ηλεκτρικά λεωφορεία που προορίζονται για την Θεσσαλονίκη, μαζί με τους ανάλογους σταθμούς φόρτισης διανύουν την περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμών σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η κυκλοφορία των λεωφορείων με επιβάτες.

Παράλληλα, στο πλαίσιο ενδιάμεσης ενίσχυσης του στόλου του ΟΑΣΘ, γίνεται προετοιμασία για προκήρυξη διαγωνισμού για τη μίσθωση περίπου 150 λεωφορείων ντίζελ, με διάρκεια 4 έτη.

Υπό δρομολόγηση βρίσκεται, παράλληλα ο 2ος Διαγωνισμός, για την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων για τη Θεσσαλονίκη.

Η έναρξη δημόσιας διαβούλευσης αναμένεται στα τέλη Απριλίου. Πρόκειται για 700 οχήματα εκ των οποίων περίπου 240 θα δρομολογηθούν στη Θεσσαλονίκη.

Για την ελάφρυνση των κυκλοφοριακών ζητημάτων που εμφανίζονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά την κατασκευή του Flyover, έχουν δημιουργηθεί πέντε νέες λεωφορειακές γραμμές Express, οι οποίες προσφέρουν συνολικά 200 δρομολόγια καθημερινά.

Επιπλέον, προσελήφθησαν 137 νέου οδηγοί μέσω ΑΣΕΠ, ενώ προστέθηκαν σε αυτούς άλλοι 20 με εσωτερική μετακίνηση.

Τέλος, προστέθηκαν 26 επιπλέον οχήματα από τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα αντικαταστάθηκαν 36 παλαιά λεωφορεία του ΟΑΣΘ με νεότερα οχήματα μεγαλύτερης χωρητικότητας.

——

Εισάγεται προς ψήφιση σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, ο αναµορφωµένος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας.

Αποτελεί µια πρωτοβουλία που στοχεύει στη διευκόλυνση των πολιτών στις συναλλαγές τους µε την φορολογική διοίκηση. Στόχος δεν είναι µόνο η µείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και η σηµαντική βελτίωση του τρόπου επικοινωνίας της ΑΑΔΕ µε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, κάτι που ευνοεί και τις δυο πλευρές.

Βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι:

  1. Η αυτοµατοποίηση σύνταξης και υποβολής φορολογικής δήλωσης για 1 εκατομμύριο πολίτες. Η φορολογική δήλωση συντάσσεται αυτόµατα από την ΑΑΔΕ και οριστικοποιείται επίσης αυτόµατα, αν ο φορολογούµενος δεν διατυπώσει αντιρρήσεις εντός της προθεσµίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
  2. Η κατάργηση υποχρέωσης προσκόµισης βιβλίων (κυρίως για επιτηδευµατίες και µικρές επιχειρήσεις)
  3. Η ψηφιοποίηση της επικοινωνίας των πολιτών µε την ΑΑΔΕ και η συνακόλουθη κατάργηση παραδοσιακής αλληλογραφίας
  4. Η ταχύτερη έκδοση φορολογικής ενηµερότητας, µέσω διαλειτουργικότητας µεταξύ των φορέων του Δηµοσίου.
  5. Προβλέπεται συγκεκριµένο χρονικό πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους.
  6. Καθίσταται απαραίτητη η κοινοποίηση της πράξης προσδιορισµού φόρου µέσα στην πενταετία που προβλέπεται για την παραγραφή.

—–

Στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για έλεγχο με τη μέθοδο των sweep σε όλες τις πλατφόρμες των social media για τον εντοπισμό «influencers» που ασκούν εμπορικές δραστηριότητες, προωθούν και διαφημίζουν προϊόντα και υπηρεσίες επώνυμων εταιρειών,  συμμετείχε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι έλεγχοι αφορούν συνολικά σε 576 «influencers» από όλη την Ευρώπη ενώ οι 20 εξ αυτών προέρχονται από τη χώρα μας. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα λάβουν επιστολή από το Υπουργείο Ανάπτυξης με την οποία θα ενημερώνονται επισταμένως και θα καλούνται να προβούν άμεσα στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις ώστε οι δραστηριότητές τους να είναι προσαρμοσμένες σε όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή καταναλωτική νομοθεσία.

Από τον έλεγχο στους Έλληνες influencers, διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι ενώ το 100% ασκεί εμπορική δραστηριότητα, μόνο το 25% – και όχι πάντα με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο – γνωστοποιεί στον καταναλωτή ότι το περιεχόμενο των αναρτήσεων έχει εμπορικό σκοπό.

Σε ποσοστό 50% δεν παρέχουν σαφή ενημέρωση στον καταναλωτή σχετικά με την εμπορική τους ταυτότητα, ενώ από αυτούς που διατηρούν δικές τους ιστοσελίδες πώλησης το 50% δηλώνει ότι είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Όλα τα στοιχεία των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν θα διαβιβαστούν και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για εντοπισμό πιθανών φορολογικών παραβάσεων.

—-

Αύριο, Παρασκευή 19 Απριλίου ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Λέσβο, για την παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

 

Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τις αντιδράσεις που υπήρξαν χτες από τη μεριά της Τουρκίας για την προαναγγελία του Πρωθυπουργού για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε απαντήσει ξανά ότι αυτό έχει να κάνει με περιβαλλοντικούς καθαρά σκοπούς. Είναι δεδομένες οι θέσεις μας. Είναι δεδομένη η διάθεσή μας για συνέχιση του διαλόγου. Είναι δεδομένο ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και είναι, επίσης, αυτονόητο και το έχουμε αποδείξει σε όλη την ιστορία ότι η χώρα μας πιστεύει βαθιά στην επίλυση των διαφορών, της μίας διαφοράς εν προκειμένω: καθορισμός ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας -έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας- με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι όλες αυτές οι ενέργειες, όλες αυτές οι κινήσεις έχουν καθαρά στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, έχουν περιβαλλοντικό χαρακτήρα ευρύτερα όλες οι κινήσεις της χώρας και, βέβαια, η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα. Δεν υποχωρεί στα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και σε σχέση με την γείτονα χώρα συνεχίζουμε και πιστεύουμε στη συνέχιση του διαλόγου.

Λ. ΛΑΖΑΡΟΥ: Καλησπέρα σας, κ. Εκπρόσωπε, και καλωσορίσατε στη Θεσσαλονίκη. Στα Σκόπια θα σας πάω όπου σε λίγες ημέρες έχουν εκλογές, έχουν τόσο προεδρικές εκλογές, όσο και εθνικές. Οι εθνικές εκλογές είναι με τον Β’ γύρο των προεδρικών. Από ό,τι φαίνεται ο νούμερο 1 πολέμιος της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Επικεφαλής του VMRO, ο οποίος έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις, είπε πριν από λίγες ημέρες ότι δεν υπάρχει για αυτόν Βόρεια Μακεδονία. Το όνομα της χώρας του είναι Μακεδονία και σκοπεύει να την καταργήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω, λοιπόν, τώρα κατά πόσο είστε ενημερωμένοι ως Ελληνική Κυβέρνηση, ακριβώς – ακριβώς για μία τέτοια εξέλιξη και πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε εφόσον πράγματι ο Μίτσκοσκι προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, που θα προχωρήσει, διότι το έχει πει, το ίδιο πράγμα λέει από τότε που υπεγράφη η Συμφωνία των Πρεσπών. Άρα, είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα γίνει κιόλας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς να πούμε ότι τη θέση της Ν.Δ. ως Αντιπολίτευση για τη Συμφωνία των Πρεσπών την είχαμε εκφράσει με σαφήνεια. Παράλληλα, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως, τότε, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επειδή δεν είναι από τους πολιτικούς αρχηγούς που λαϊκίζουν -απεχθάνεται στην πράξη τον λαϊκισμό- είχε καταστήσει σαφές και, μάλιστα, υπάρχει και γραπτώς και σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ότι από τη στιγμή που η Συμφωνία αυτή θα ψηφιστεί, οφείλουν να την τηρήσουν και αποτελεί συμφωνία του ελληνικού κράτους. Είχαμε κάνει σαφείς τις διαφορές μας, τις διαφοροποιήσεις μας, την εναντίωσή μας. Αν θυμάστε είχε γίνει και μια πολύ έντονη συζήτηση τότε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με την πρόταση που είχε καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.. Υπεγράφη και αποτελεί πλέον μια συμφωνία που δεσμεύει και τα δύο μέρη. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, λοιπόν. Να δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών στη γείτονα χώρα. Από εκεί και πέρα, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να εκφράζει την όποια θέση θεωρεί αυτή ότι είναι η σωστή για την ίδια, αλλά η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος, το οποίο δεν υποχωρεί καθόλου στις εθνικές της θέσεις και, προφανώς, όλα αυτά δεν σημαίνει ότι αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη επειδή κάποιος το επιθυμεί, όπως έχει δείξει και η ίδια η ιστορία. Ας δούμε, λοιπόν, τις εξελίξεις, να δούμε τις εκλογές στην γείτονα χώρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η χώρα μας έχει μια Κυβέρνηση, που δεν πρόκειται -σε καμία περίπτωση- να υποχωρήσει, ούτε σε κάτι το οποίο έχει συμφωνηθεί και σε κάθε περίπτωση ούτε στο θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτό το οποίο μου θίξατε.

Ρ. ΛΕΠΙΔΟΥ: Γεια σας. Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Είναι γεγονός πως τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στο Ιράν. Μας είπατε και στο εισαγωγικό σημείωμα τις θέσεις της Κυβέρνησης, ωστόσο, όπως φαίνεται, απευχόμαστε φυσικά να συμβεί αυτό, πάμε σε έναν γενικευμένο πόλεμο κάτω. Είναι καζάνι που βράζει. Πώς βλέπει η Ελληνική Κυβέρνηση το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι στην παρούσα φάση δεν έχει καμία αξία, ούτε θα κερδίσουμε κάτι με το να μιλάμε υποθετικά. Εκφράστηκαν οι ελληνικές θέσεις από τον Πρωθυπουργό, έγινε μία σημαντική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τις προηγούμενες ημέρες υπό τον Πρωθυπουργό. Η Ανακοίνωση αυτή περιγράφει πλήρως την ελληνική θέση. Νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε σε αυτά. Είναι κάποια πράγματα που δεν μπορούν να ειπωθούν περισσότερο. Εμείς εκφράζουμε την επιθυμία μας, τη συγκρατημένη αισιοδοξία μας ότι δεν θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση και γενικευμένη κλιμάκωση. Είναι κι ένα ζήτημα το οποίο, προφανώς, στην Σύνοδο Κορυφής συζητείται σε αυτό το επίπεδο. Ας περιμένουμε τις εξελίξεις και έχω απαντήσει και στην προηγούμενη Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών για την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας, κι αυτό ίσως είναι και περισσότερο επίκαιρο για τις πολλές συζητήσεις, βρίσκεται στο καλύτερο σημείο σε σχέση με τα τελευταία χρόνια ως προς την αξιοπιστία της, ως προς την ετοιμότητά της, ως προς τις συμφωνίες και σε διπλωματικό και σε αμυντικό επίπεδο. Όμως -επαναλαμβάνω- η Ελλάδα είναι μια δύναμη σταθερότητας. Ζητάει και πιστεύει στην μη περαιτέρω κλιμάκωση, αλλά στην εκτόνωση της κατάστασης και αυτό νομίζω εκφράστηκε με απόλυτη σαφήνεια και από τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.

ΧΡ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Καλησπέρα, κ. Εκπρόσωπε. Σήμερα η αμόλυβδη έχει πάει στα δύο ευρώ. Κατά την άποψη της Κυβέρνησης αυτή η πορεία η αυξητική στις τιμές των καυσίμων, είναι μια πορεία που δικαιολογείται από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ή υπάρχουν κάποια ζητήματα, τα οποία -σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- θα βλέπουμε κάθε χρόνο λίγο πριν το Πάσχα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η βασική αιτία της αύξησης των τιμών, της ακρίβειας, του πληθωρισμού είναι όλα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στη γειτονιά μας. Και γιατί είναι, όπως λέμε, εισαγόμενη ακρίβεια και εισαγόμενος πληθωρισμός, σε αντίθεση με όσα θεωρεί η Αντιπολίτευση; Γιατί αν δει κανείς τα επίσημα στοιχεία της Eurostat -τα έχω εδώ μπροστά μου- η χώρα μας βρίσκεται αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για την περίοδο 2019-2024 στο σωρευτικό πληθωρισμό, τον συνολικό πληθωρισμό, που είναι μέσα τα πάντα: Οι υπηρεσίες, τα τρόφιμα, η βενζίνη, που αναφερθήκατε, το ρεύμα. Συγκεκριμένα, να σας πω ότι για την Ελλάδα είναι 15,1% σε επίπεδο 5ετίας. Ο μέσος όρος της Ευρώπης, όμως, είναι 33,8%. Αντιθέτως, στα τρόφιμα -κι εδώ είναι κάτι το οποίο το αισθάνονται περισσότερο οι πολίτες – ο σωρευτικός πληθωρισμός για την Ελλάδα είναι 30,3%, περίπου όσο είναι στην ευρωζώνη: 33,8%. Αυτό δεν το λέμε για να μειώσουμε την ένταση, τη σημασία αυτού του φαινομένου, γιατί όταν οι τιμές κατά μέσο όρο έχουν αυξηθεί μέσα σε μια σχεδόν πενταετία 15% και στα σούπερ – μάρκετ, στα τρόφιμα 30%, αυτό είναι πάρα πολύ βαρύ για τους πολίτες. Μια επιμέρους πτυχή είναι και η βενζίνη και κατά καιρούς έχουμε κάνει διάφορες παρεμβάσεις για να μειώσουμε τις συνέπειες. Ποια είναι η πολιτική της Κυβέρνησης; Η πολιτική της Κυβέρνησης χωρίζεται σε τρεις πυλώνες: Οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν είναι δικαιολογημένες οι όποιες αυξήσεις σε κάθε επιμέρους περίπτωση, σε κάθε επιμέρους κατηγορία, είτε αυτό αφορά την βενζίνη, είτε τα τρόφιμα. Οι μόνιμες αυξήσεις: έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την έντονη εισαγόμενη ακρίβεια με το να είναι μεγαλύτερη η αύξηση του μέσου μισθού και του κατώτατου μισθού από τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών. Έτσι, μειώνονται οι συνέπειες για τους πολίτες. Και, βέβαια, και στοχευμένες παρεμβάσεις, όποτε κρίνεται ότι είναι αναγκαίες, όπως οι τελευταίες παρεμβάσεις που κάναμε στα τρόφιμα.

Εμείς, δεν πρόκειται ποτέ να κοροϊδέψουμε τον κόσμο, δεν πρόκειται ποτέ να τους τάξουμε κάτι το οποίο καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει καταφέρει. Αν δείτε σε αυτούς τους πίνακες που σας αναφέρω, παράδειγμα η Ισπανία ή η Πορτογαλία είναι πάνω από την Ελλάδα στο πόσο αυξήθηκαν οι τιμές. Όλες οι χώρες προσπαθούν με τον δικό τους τρόπο να μειώσουν τις συνέπειες για τους πολίτες. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αυτό το μετρήσιμο αποτέλεσμα, συναισθανόμενη πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, βήμα – βήμα σε αυτές τις τρεις κατευθύνσεις και, κυρίως, στις μόνιμες αυξήσεις των εισοδημάτων.

Τ. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ: Η Κυβέρνηση ανησυχεί για τις δικαστικές περιπέτειες στις οποίες εισήλθε το Flyover; Και σε ποιο βαθμό ανησυχεί, για καθυστέρηση ή ακόμη και για τυχόν ακύρωση του έργου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι με τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία προσκομίστηκαν στη Δικαιοσύνη και μετά και την απόφαση η οποία περιμένουμε να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες -ας μην προδικάσουμε τι θα πει η Δικαιοσύνη- είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Αλλά η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και κάθε απόφαση της Δικαιοσύνης οφείλουμε να την περιμένουμε -με αντικειμενικό τρόπο να εκδοθεί- και εδώ είμαστε για να την υλοποιήσουμε. Το Flyover – αυτή είναι η μεγάλη εικόνα νομίζω – είναι ένα εμβληματικό έργο, χιλιοειπωμένο, είναι λογική η ταλαιπωρία των ανθρώπων κυρίως στην αναμονή, στις υποσχέσεις. Πλέον δεν είναι κάτι ουτοπικό. Δεν είναι κάτι στον αέρα. Πάντοτε όταν υπάρχει μια προσφυγή, οφείλει το Κράτος να έρθει με τα στοιχεία αυτά για να την αντιμετωπίσει και η Δικαιοσύνη στο τέλος της ημέρας να κρίνει. Εδώ είμαστε εμείς. Περιμένουμε την απόφαση και ελπίζουμε -και αυτό, νομίζω, θέλουν όλοι- να συνεχιστεί ένα έργο, γιατί στο τέλος της ημέρας δεν είναι μια κομματική αντιπαράθεση, μια αντιπαράθεση για ένα μεγάλο έργο. Είναι ένα έργο το οποίο θα εξυπηρετήσει την καθημερινότητα των πολιτών. Και ειδικά πολιτών σε μια πόλη, τη Θεσσαλονίκη, που έχουν ταλαιπωρηθεί παραπάνω, νομίζω, από πολλές άλλες περιπτώσεις. Αυτός είναι ο στόχος της Κυβέρνησης, πάντοτε με σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών.

Β. ΠΛΑΚΑΣ: Η Κυβέρνηση δέχθηκε έντονη κριτική για τη συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο του Φρέντι Μπελέρη και για πολιτική εργαλειοποίηση και για ψηφοθηρία. Και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης μπήκε σ’ αυτό το κάδρο της κριτικής κατηγορώντας σας για ψηφοθηρία. Τι απαντάτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για την περίπτωση του Φρέντι Μπελέρη απάντησα και σε χθεσινή μου τηλεοπτική συνέντευξη, υπενθυμίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός δεν θυμήθηκε τώρα την ομογένεια -συνολικά- και με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την άρση των περιορισμών και με την επιστολική ψήφο, που ψήφισε μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέα Δημοκρατία, αλλά και τη Χειμάρρα και τη Βόρεια Ήπειρο. Δεν την θυμήθηκε τώρα, γιατί αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον υποψήφιο Φρέντι Μπελέρη, έχει να κάνει συνολικά, επισκέφθηκε, έκανε συγκεκριμένες δηλώσεις και η στάση μας όλη αυτή τη χρονική περίοδο, που είναι ένα μεγάλο διάστημα, δείχνει μια συνέπεια. Αυτό έχει να κάνει με τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας – γι’ αυτό μπορώ να μιλήσω, αν και εκπροσωπώ την Κυβέρνηση από αυτό εδώ το βήμα – έχει ακόμα 41 άξιες και άξιους υποψηφίους. Οπότε είναι σημαντικό να κάνουν όλοι τον αγώνα τους με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας. Να εκφράσουν τις προτάσεις τους, τη στάση ζωής τους. Και καλό είναι να μην περιορίζεται η αντιπαράθεση σε στοιχεία τοξικότητας σ’ αυτό τον τόπο. Ούτως ή άλλως έχουμε απαντήσει αναλυτικά.

Το τρίτο που θέλω να πω, επειδή με ρωτήσατε για τον κ. Ανδρουλάκη, που μίλησε για όρους ψηφοθηρίας, αν υπάρχει ξανά περίπτωση στο παρελθόν – είστε έμπειροι εσείς εδώ και οι μεγαλύτεροι ακόμα περισσότερο– πολιτικός αρχηγός να έχει βάλει στο ψηφοδέλτιο ως υποψήφιο, εν ενεργεία ευρωβουλευτή άλλου κόμματος, μάλιστα, με δύο θητείες από το άλλο κόμμα. Και αν πιστεύει ο κ. Ανδρουλάκης, ότι οι υποψηφιότητες ανθρώπων οι οποίοι είτε δεν έχουν ξανασυμμετάσχει σε κάποιο ψηφοδέλτιο, είτε ήταν – όπως ο κ. Μπελέρης- διαχρονικά σ’ ένα πολιτικό χώρο, είναι με ψηφοθηρικούς όρους, ενώ το να βάζεις κάποιον υποψήφιο εν ενεργεία ευρωβουλευτή άλλου κόμματος, δεν είναι με ψηφοθηρικούς όρους. Εμείς έχουμε πει, έχουμε απαντήσει σ’ αυτό. Καλό είναι, λοιπόν, να αφήσουμε τους πολίτες να αποφασίσουν κυρίαρχα, όπως συμβαίνει σε κάθε εκλογική διαδικασία και για την επιλογή του κόμματος. Εμείς αισιοδοξούμε για το καλύτερο δυνατό ποσοστό για τη Νέα Δημοκρατία και για την επιλογή των υποψηφίων με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που αξιολογεί ο κάθε ψηφοφόρος ως τα πιο σημαντικά.

ΣΤ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ήθελα να ρωτήσω, αν ο κ. Μπελέρης εκλεγεί ευρωβουλευτής θα πάει στην Ευρωβουλή; Και αν ναι, με αυτόν τον τρόπο δεν ανοίγει τον δρόμο στον Αλβανό Πρωθυπουργό να τοποθετήσει τον όποιο εκλεκτό του;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απάντησα και γι’ αυτό χθες. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Επαναλαμβάνω για να γίνει σαφές. Η περίπτωση κατ’ αρχάς του Δήμου Χειμάρρας έχει να κάνει με το δευτεροβάθμιο δικαστήριο το οποίο θεωρούμε ότι θα γίνει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες. Σε περίπτωση που καταδικαστεί και σε β’ βαθμό ο εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας και έχει την παρεπόμενη ποινή, για την Αλβανία, της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, δυστυχώς, θα εκπέσει του αξιώματος, άρα δεν θα μπορεί να ορκιστεί. Άρα, ας το πάμε βήμα-βήμα. Μακάρι να δικαιωθεί. Μακάρι να έχει μια δίκαιη δίκη, έστω, σε β’ βαθμό. Μακάρι να γίνει σεβαστό το τεκμήριο αθωότητάς του και να φθάσουμε στο σημείο να πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τις δύο περιπτώσεις του Δήμου Χειμάρρας και του Ευρωκοινοβουλίου. Ακόμα δεν είμαστε εκεί. Έχουμε πρώτα – ο ίδιος έχει – το ζήτημα της δικαστικής του εκκρεμότητας και μετά θα δούμε το θέμα των ευρωεκλογών και της Ευρωβουλής.

Μ. ΣΑΜΟΛΑΔΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, όπως είπατε και εσείς η Θεσσαλονίκη έχει κακιά εμπειρία με τα μεγάλα έργα, με τους πολίτες της, την αγορά και τις επιχειρήσεις της να έχουν ταλαιπωρηθεί επί σειρά ετών και να ταλαιπωρούνται ακόμη λόγω των εργασιών του Μετρό. Η κόλαση στους δρόμους επέστρεψε με το Flyover και μάλιστα προτού καν ολοκληρωθούν οι πρόδρομες εργασίες. Σε λιγότερο από δύο μήνες έρχεται ο Ιούνιος και είναι έντονος ο προβληματισμός των φορέων τουρισμού για τις επιπτώσεις που θα έχει το έργο στον οδικό τουρισμό. Έχει απασχολήσει το θέμα τα αρμόδια Υπουργεία και έχουν αναζητηθεί ουσιαστικές λύσεις ώστε να μην πληγεί ο τουρισμός στην Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Πιερία – αν θέλετε- διότι εκτιμήσεις του τύπου «δεν υπάρχει κίνηση τα Σαββατοκύριακα στην Περιφερειακή», όπου είθισται τελευταία να ακούγονται από αρμόδιους, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Επίσης, υπάρχει στο σχεδιασμό σας, ενημερωτική καμπάνια για τους εν δυνάμει επισκέπτες τόσο από τα Βαλκάνια, όσο και από την υπόλοιπη χώρα, όσον αφορά στο Flyover; Και, αν μου επιτρέπετε, ένα δεύτερο σκέλος. Όσον αφορά στη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι επισκέπτες, οι τουρίστες στις πύλες εισόδου, διότι το Flyover λειτουργεί ως πρόσθετο αγκάθι -ξέρετε- στον οδικό τουρισμό στον οποίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η Βόρεια Ελλάδα, έχετε προχωρήσει σε μέτρα ώστε να εξαλειφθούν οι τεράστιες ουρές στον Προμαχώνα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταλαβαίνω ότι η ερώτησή σας είναι γενική. Για το Μετρό, αυτό το οποίο θα πω, είναι ότι η επίσημη ενημέρωση που έχουμε είναι ότι έχουν αρχίσει οι πρόδρομες εργασίες για τη διάνοιξη της οδού Ψελλού, που αποτελεί τη βασική οδό πρόσβασης στον τερματικό σταθμό του Μετρό στη Νέα Ελβετία. Αυτή ήταν μια από τις σημαντικές εκκρεμότητες. Η διάνοιξη περιλαμβάνεται στο έργο για τα «συνοδά υποστηρικτικά έργα». Άρα, επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μας για λειτουργία, πλήρη παράδοση το Νοέμβριο του 2024 με όσα έχουμε πει και για το σταθμό της Καλαμαριάς. Και, βέβαια, όλα τα δοκιμαστικά δρομολόγια τα οποία διεξάγονται. Είναι κάτι που, νομίζω, το έχετε διαπιστώσει. Είναι ένα σημαντικό έργο αυτό, ίσως το πιο σημαντικό, γιατί θα μειώσει πάρα πολύ τον όγκο των οχημάτων. Πλέον, μιλάμε για ορίζοντα ολίγων μηνών. Εδώ είμαστε, λοιπόν, να το δούμε.

Τώρα, ως προς το Flyover – και πέραν του σκέλους της δικαστικής εκκρεμότητας, για την οποία απάντησα στην προηγούμενη ερώτηση –είναι μια σειρά από ενέργειες που γίνονται για τον περιορισμό της ταλαιπωρίας των πολιτών, τις έχουμε αναφέρει, έχουμε αναφέρει τους περισσότερους οδηγούς στα λεωφορεία, άρα περισσότερα λεωφορεία. Όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει σε σχέση με τον Δήμο και τα μεγάλα καθαριστικά μηχανήματα, τα οποία περιόριζαν κάπως την κυκλοφορία να γίνεται με έναν τρόπο – τέλος πάντων– που θα κυκλοφορούν σε ώρες που δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Τη διάνοιξη τμημάτων για να περνούν τα ασθενοφόρα από το στρατόπεδο «Καρατάσιου» και στα νοσοκομεία 424 ΓΣΝ και Παπαγεωργίου. Βλέπω, εδώ, μια σειρά από ενέργειες: απόδοση χώρων του ΓΑΙΑΟΣΕ και της Ελληνικό Μετρό για υπαίθριους χώρους στάθμευσης. Ακόμα με την καλύτερη ενίσχυση του ΟΑΣΘ, συνολικά με προσωπικό και λεωφορεία, όπως σας είπα και πριν. Περισσότεροι αστυνομικοί στους δρόμους, ενίσχυση της Τροχαίας. Αναλυτικά έχει παρουσιάσει και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο Υπουργός, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης την τόνωση της παρουσίας της Τροχαίας στη Θεσσαλονίκη. Όλες αυτές οι επιμέρους ενέργειες εκεί αποσκοπούν. Στην αποσυμφόρηση των δρόμων και τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα. Γιατί, ποιος είναι ο μεγάλος στόχος; Ο μεγάλος στόχος είναι να ολοκληρωθούν τα έργα όπως είναι το Μετρό, όπως είναι το Flyover, που θα λύσουν μόνιμα τα προβλήματα αυτά. Είναι δεδομένο ότι στο ενδιάμεσο θα λαμβάνονται όλο και περισσότερα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της ταλαιπωρίας των πολιτών. Αλλά, αν δεν φροντίσεις να ξεμπλοκάρεις, να ξεπαγώσεις –σήμερα σας μίλησα για το Ογκολογικό Νοσοκομείο– εκκρεμότητες που κρατάνε χρόνια, κρατάνε δεκαετίες πολλές εξ αυτών, τότε με τα ημίμετρα θα γυρίζεις γύρω από τον άξονα σου συνέχεια. Εμείς δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό.

Γ. ΜΗΤΡΑΚΗΣ: Πάλι για το flyover κάτι, κύριε Υπουργέ. Όταν την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ για προσωρινή αναστολή των εργασιών, μάθαμε από μια δήλωση του Υφυπουργού Υποδομών, του κ. Ταχιάου, ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος που εκπροσωπεί σε αυτή την ιστορία το Δημόσιο δεν είχε καταθέσει στο δικαστήριο τον φάκελο του έργου. Γι’ αυτό και έχει δοθεί από τώρα μια αναβολή για τις 23 Μαΐου, οπότε θα συζητηθεί.   Αυτή η ολιγωρία συνάδει με αυτό που λέτε ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, το οποίο η Κυβέρνηση θέλει να το προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η βούληση της Κυβέρνησης προκύπτει από το γεγονός ότι μέσα σε πολύ λίγα χρόνια λύθηκαν εκκρεμότητες που έμεναν στον αέρα για πολλές δεκαετίες. Αυτό, δε, σημαίνει ότι πάντοτε ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Γι’ αυτό και αυτό το οποίο ζητάει ο Πρωθυπουργός από όλους τους εμπλεκόμενους είναι η μέγιστη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Στη μεγάλη εικόνα αυτό συμβαίνει. Εγώ θεωρώ ότι  έχουμε καθήκον ως Κυβέρνηση συνολικά, γιατί η Κυβέρνηση είναι ένα σύνολο το οποίο αντιμετωπίζεται συνολικά και από τους πολίτες, ο Πρωθυπουργός, οι Υπουργοί, όλοι οι αρμόδιοι να προχωράμε, ούτως ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το να αναφέρουμε ξεχωριστά τι μπορεί να συνέβη στη μία ή στην άλλη περίπτωση, αυτό τον κόσμο δεν τον νοιάζει ιδιαίτερα. Ο κόσμος θέλει να δει τα έργα να τελειώνουνε το συντομότερο δυνατό.

Υπάρχει, λοιπόν, αυτή η δικαστική εκκρεμότητα. Σας απάντησα αναλυτικά προηγουμένως. Και ελπίζω να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό παρακάτω και όλο και πιο γρήγορα.

Ρ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Καλησπέρα, κύριε Εκπρόσωπε. Πάμε για ευρωεκλογές. Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ξεκάθαρη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας και μεγάλη από τον δεύτερο απόσταση. Ωστόσο, δείχνουν και ένα ποσοστό αρκετά μειωμένο σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023. Πιστεύετε ότι αυτό οφείλεται σε αποφάσεις που έχετε λάβει; Για παράδειγμα, ιδιωτικά πανεπιστήμια ή γάμους ομοφυλοφίλων; Ένα σχόλιο πάνω σε αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, οι δημοσκοπήσεις είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Τις δημοσκοπήσεις εμείς τις αποδεχόμαστε πάντοτε, είτε μας βγάζουνε πρώτους με μεγάλη διαφορά ή με μεγαλύτερη ή με μικρότερη διαφορά. Έχουν πολύ μεγάλη αξία, αλλά τη μεγαλύτερη αξία την έχουνε οι εκλογές. Εν προκειμένω έχουμε ευρωεκλογές. Να δούμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Εγώ αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι στο τέλος της ημέρας οι πολίτες, ειδικά όταν μιλάμε για μια Κυβέρνηση που επαναξιολογήθηκε και συνέχισε το έργο της πριν από έναν χρόνο, βλέπουν τη μεγάλη εικόνα. Αυτό θέλουμε εμείς να δούνε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν δυσκολίες, κυρίως η ακρίβεια και πολλές άλλες που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, αλλά υπάρχει και μετρήσιμο έργο. Κάθε φορά, κάθε βδομάδα, δυο φορές τη βδομάδα, είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη, προσπαθώ και εγώ, έχοντας αυτή την υποχρέωση, την τιμητική υποχρέωση απέναντι και σε εσάς και στους πολίτες, να προσπαθώ να παρουσιάσω μετρήσιμα το έργο μας. Να βάλουμε δίπλα-δίπλα το Πρόγραμμά μας και τι κάνουμε και αυτά τα οποία έχουμε πει, αλλά και αυτά τα οποία προκύπτουν από τις δυσκολίες.  Για την οικονομία, για την υγεία, για την παιδεία.

Αναφερθήκατε, ας πούμε, στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο συντριπτικά η κοινωνία είναι υπέρ και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να μην θέλει κάποιος να μπορεί ένα νέο παιδί, άμα θέλει, να σπουδάσει και σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο με πολύ αυστηρά κριτήρια, όπως μπορεί να συμβεί σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Θυμηθείτε ότι μείναμε τελευταίοι εμείς και η Κούβα, αν δεν κάνω λάθος.

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στον νόμο για την ισότητα στον γάμο. Νομίζω η ίδια η πράξη δείχνει ότι όλοι αυτοί οι κίνδυνοι που εκφράστηκαν και μπορεί και δικαιολογημένα κάποιοι συμπολίτες μας να συμμερίστηκαν, δεν υφίστανται. Ρυθμίστηκαν τα δικαιώματα κάποιων ανθρώπων και κυρίως των παιδιών. Πέρασε πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν έχει αλλάξει κάτι. Όμως, είναι σεβαστά και τα παράπονα, σεβαστές και οι αντιρρήσεις. Εμείς θέλουμε με τη συνέπεια που μας διακρίνει, με ήρεμο τρόπο, με ψύχραιμο τρόπο, να πάμε σε αυτές τις εκλογές  -ένα σταυροδρόμι σταθερότητας για τη χώρα – και η χώρα μας να συνεχίσει ακόμα πιο ισχυρή.

Τώρα, το να συγκρίνουμε το αποτέλεσμα του Ιουνίου, που οι πολίτες εκλήθησαν να ψηφίσουν για Κυβέρνηση, με τις εκλογές αυτές, νομίζω είναι λίγο αδόκιμο. Έχει, μάλιστα, και πάρα πολύ ενδιαφέρον, παράδειγμα η Αντιπολίτευση, που βάζει η ίδια στον εαυτό της τον πήχη του 17%, ενώ ταυτόχρονα ζητάει και εκλογές, και την ίδια στιγμή στις τελευταίες ευρωεκλογές το ίδιο κόμμα είχε πάρει 23%. Εμείς δεν βάζουμε κανέναν πήχη με αριθμό. Για εμάς πήχης είναι τα προβλήματα των πολιτών. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για να συνεχίσουμε ακόμα με μεγαλύτερη ορμή το έργο μας. Αυτή είναι για εμάς η πραγματικότητα. Εννιά Ιουνίου θα είναι αντιμέτωπες δύο λογικές. Η λογική του να πάρει η Ελλάδα μας περισσότερα χρήματα, όπως πήρε για την πανδημία 43 δις, όπως πήρε από το Ταμείο Ανάκαμψης 36 δις, όπως συνεχίζει με πολύ σημαντικά έργα, απέναντι σε αυτούς που ήθελαν μέχρι και να κόψουν χρήματα για τη χώρα, για να πέσει ο Μητσοτάκης. Γι’ αυτό το έκαναν. Τους νοιάζει περισσότερο η πολιτική τους επιβίωση από την πρόοδο της χώρας. Είναι αυτοί που δεν ψήφισαν ακόμα και τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου. Είναι αυτοί που δεν ψήφισαν την επέκταση σημαντικών προγραμμάτων, όπως αυτό που σας είπα για το Ταμείο Ανάκαμψης, που αφορούν τους αγρότες, τα νοσοκομεία, πάρα πολύ  σημαντικές πτυχές της καθημερινότητας.

Αυτό, λοιπόν, που είπε ο Πρωθυπουργός, ένα μήνυμα σταθερότητας νομίζω ότι θα έρθει ως συνέπεια, ως αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.

Δ. ΚΡΗΤΙΚΟΥ: Για τη Γέφυρα στους Κήπους του Έβρου, ήθελα να ρωτήσω, που γίνεται σε συνεργασία με τις δύο χώρες. Είχε ανακοινωθεί ένα χρονοδιάγραμμα κατάθεσης της μελέτης τον Ιούνιο. Είχε ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα έναρξης εργασιών. Υπάρχει κάτι νεότερο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ό,τι έχει ανακοινωθεί μέχρι τώρα. Θα ρωτήσουμε και τους αρμόδιους, ούτως ώστε αν έχουμε κάτι περισσότερο να σας ενημερώσουμε και γραπτώς με την όποια απάντηση λάβουμε.

ΑΛ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Σχετικά με το θέμα του flyover πάλι. Έχει γίνει μία οποιαδήποτε εκτίμηση για το ύψος των αποζημιώσεων που ενδεχομένως κληθεί να καταβάλει το Δημόσιο, είτε σε περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει άκυρο το έργο, είτε για την πεντάμηνη καθυστέρηση που είναι ήδη δεδομένη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό θα το απαντήσουμε όταν και εφόσον προκύψει τέτοια ανάγκη. Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο. Περιμένουμε την απόφαση. Να δούμε την απόφαση. Θα την σχολιάσουμε και θα απαντήσουμε εκεί σε ό,τι προκύψει μετά την απόφαση.

Γ. ΦΑΚΗΣ: Αναφερθήκατε προηγουμένως στα μη κρατικά πανεπιστήμια και κάνατε σύγκριση ουσιαστικά σε σχέση με το τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Από 1η Ιουλίου ξεκινά στην Ελλάδα η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας, σε αντίθεση με ό,τι γίνεται σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπου πλέον οδεύουν προς την τετραήμερη εργασία και έχουν κάνει δοκιμαστικά τέτοια σε διάφορους τομείς, σε διάφορους κλάδους. Μπορεί να γίνει και κάτι τέτοιο στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια; Είναι ένας από τους στόχους της Κυβέρνησης, σταδιακά να μειωθούν και οι ημέρες εργασίας, όπως κάνουν και οι ευρωπαϊκές χώρες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, να πούμε ότι η πραγματικότητα είναι ότι δεν αυξάνονται, ούτε κατά μισή ώρα, οι ώρες εργασίας, είτε ημερησίως, είτε εβδομαδιαίως. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ειπωθεί. Δεν μιλάμε για αύξηση ούτε του ωραρίου, ούτε αύξηση των καθημερινών ωρών, ούτε των εβδομαδιαίων ωρών. Μιλάμε συνολικά για ευελιξία, με βάση πάντοτε τις επιλογές και των εργαζομένων. Η Κυβέρνηση αυτή έχει επιβάλλει πολύ πιο αυστηρές νομοθεσίες υπέρ των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα και στα τελευταία νομοσχέδια του Υπουργείου Εργασίας -και η Κάρτα Εργασίας και όλα τα ζητήματα των σχέσεων εργασίας για το πόσο νωρίτερα πρέπει να ενημερωθεί ο εργαζόμενος, για τη σύμβαση εργασίας του, για τις συνθήκες εργασίας του. Άρα, ξέρετε. Αν δει κανείς τα νομοσχέδια και της προηγούμενης τετραετίας, αλλά και αυτά που έχουν ψηφιστεί στη δεύτερη τετραετία και τα συγκρίνει με αντίθετα, όχι αντίστοιχα, αντίθετα νομοσχέδια της προηγούμενης Κυβέρνησης, θα καταλάβει ποιοι είναι στα λόγια υπέρ των εργαζομένων και ποιοι είναι στην πράξη. Η σύγκριση πάντοτε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε κάποιους πολύ μεγάλους στόχους, όπως είναι η μείωση της ανεργίας, είναι η μεγάλη εικόνα. Είναι ένας από τους μεγάλους στόχους και των ευρωεκλογών. Τι σας είπα; Ότι με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η Ελλάδα το 2025 θα φτάσει περίπου μιάμιση μονάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην ανεργία, ενώ πριν από πέντε χρόνια ήταν 12, 13, 15 μονάδες και ευτυχώς τώρα έχουμε φτάσει τρεις μονάδες διαφορά. Από εκεί και πέρα, εμείς τι θέλουμε; Εμείς θέλουμε την προστασία των εργαζομένων, την προστασία των επιχειρήσεων, αυτός είναι ο στόχος, και την αύξηση των εισοδημάτων. Δηλαδή, εφόσον κάποιος θέλει, πάντοτε στα επιτρεπόμενα όρια, να δουλέψει και να βγάλει περισσότερα χρήματα, αυτή η παραπάνω εργασία του να αμείβεται. Θυμάστε τα περιβόητα περί κατάργησης 8ώρου. Καταρρίφθηκαν στην πράξη. Ή κατά το «ιδιωτικοποιείται το νερό», όλα αυτά που έχουν ακουστεί. Εμείς θέλουμε, λοιπόν, να ενισχύσουμε στην πράξη τους εργαζόμενους, με καλύτερες αμοιβές, με καλύτερες συνθήκες εργασίας, με καλύτερους μισθούς, όπως το έχω πει πάρα πολλές φορές. Και φαίνεται ότι το καταφέρνουμε. Δεν αποτυπώνεται όσο θα έπρεπε λόγω της ακρίβειας, αλλά όλα αυτά τα μέτρα είναι μόνιμα και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

ΑΝ. ΑΡΓΥΡΙΑΔΟΥ: Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι γίνεται μια καπηλεία του πατριωτισμού, της θρησκευτικής πίστης και της οικογένειας από πλευράς Ν.Δ.. Θεωρείτε και βλέπετε εσείς μια αλλαγή στο ιδεολογικό δόγμα και της φυσιογνωμίας του κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει, αυτή τη στιγμή, τον κόσμο είναι το δόγμα ή η φυσιογνωμία ενός κόμματος. Και είμαστε και οι τελευταίοι που αυτό μπορούμε να το σχολιάσουμε. Αυτά ας τα λύσουν, στις εσωτερικές τους διεργασίες, στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν δικαίωμα να ακολουθήσουν την όποια κατεύθυνση θεωρούν σωστή, ο Πρόεδρος του κόμματος, τα μέλη του κόμματος. Αλλά, για να βάλουμε λίγο τα πράγματα σε μια σειρά, η Ν.Δ. και διαχρονικά και τώρα, ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι ιερές έννοιες, όπως είναι η πατρίδα, όπως είναι η θρησκεία, όπως είναι η οικογένεια, ανήκουν σε κάποιον ιδεολογικό χώρο. Άλλοι είναι αυτοί που προσπάθησαν να αποκτήσουν μονοπώλιο σε έννοιες. Εμείς ποτέ δεν το προσπαθήσαμε αυτό. Προφανώς, ούτε η πατρίδα, ούτε η θρησκεία, ούτε η οικογένεια δεν ανήκουν ούτε μόνο στη Ν.Δ., ούτε σε κανένα κόμμα. Ανήκουν στους Έλληνες, συνολικά, στους πολίτες και έχουν την ελευθερία να το εκφράσουν αυτό, όπως εκείνοι πιστεύουν. Και είναι λάθος να ταυτίζουμε αυτές τις έννοιες με εποχές που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε και είναι πολύ κακός τρόπος. Αλλά, αυτή είναι η μία ανάγνωση. Η άλλη ανάγνωση, που για μένα είναι η πιο επίκαιρη και ταυτόχρονα η πιο σταθερή για το συγκεκριμένο χώρο, είναι η υποκρισία. Τη στιγμή που ο κ. Κασσελάκης αναφέρεται σε χουντικά συνθήματα για ιερές φράσεις που, όπως είπα, δεν ανήκουν σε κανέναν, τα χρησιμοποιεί σε ανάρτησή του. Την ίδια στιγμή. Την ίδια στιγμή που μιλά για τη θρησκεία -και καλά κάνει, εγώ θα πω- συνεχίζει για να τα πιάσει όλα τα κοινά, όπως ο ίδιος θέλει, συνεχίζει να λέει και για διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. Αυτά είναι πράγματα, τα οποία τα βλέπει ο κόσμος και τα αξιολογεί. Δεν χρειάζεται εμείς να κάνουμε πάρα πολλά σχόλια. Για εμάς, σημαντικό είναι η εφαρμογή του προγράμματός μας, η βελτίωση ζωής της καθημερινότητας των πολιτών και να μην εκτιθέμεθα με αυτά που λέμε δημοσίως.

Σ. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ: Να σας ξαναπάω στην υποψηφιότητα Μπελέρη. Αν έχετε ένα σχόλιο για την κριτική που ακούστηκε από αριστερά κόμματα, ότι ο υποψήφιος ευρωβουλευτής είναι ακροδεξιός και συνωμότης σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι συκοφαντίες. Έχουμε απαντήσει αναλυτικά. Έχει απαντήσει και ο ίδιος και μέσω της οικογένειάς του, δια των εκπροσώπων του και πολλοί από αυτούς που τα λένε έχουν συγκυβερνήσει με ακροδεξιούς. Η ιστορία, ευτυχώς, έχει γράψει, έχει αποτυπωθεί και δεν αλλάζει. Αλλά -επαναλαμβάνω- πραγματικά το πιστεύω ότι είναι το ίδιο σημαντικές όλες οι υποψηφιότητες του ψηφοδελτίου της Ν.Δ., αντιστοίχως, φαντάζομαι και των άλλων κομμάτων, οπότε καλό είναι να μην περιοριζόμαστε σε μια συζήτηση μόνο για έναν υποψήφιο, ειδικά όταν αφορά θέματα τα οποία έχουν απαντηθεί επαρκώς.

Δ. ΜΑΚΡΗ: Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε έναν σταθμό της περιφερειακής τηλεόρασης να κλείνει. Ήταν ο ALPHA, σε ένα δύσκολο περιβάλλον για τα περιφερειακά Μ.Μ.Ε.. Κατ΄ αρχάς, ένα σχόλιο γι΄ αυτό. Και δεύτερον, τι γίνεται με τη Digea, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι άπαξ και κλείσει ένας σταθμός, οι υπόλοιποι σταθμοί μοιράζονται το ποσό, το οποίο οφείλει μηνιαίως στη Digea. Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να το σκεφτείτε για να ληφθούν κάποια μέτρα ως προς αυτό, γνωρίζοντας ότι είναι μονοπώλιο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, να πούμε ότι αυτό που προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία, ο στόχος είναι να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πολυφωνία. Και με βάση και τα επίσημα στοιχεία, τα οποία είχα την ευκαιρία και την τιμή να παραδώσω στην αρμόδια Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Βέρα Γιούροβα, η χώρα μας έχει τα περισσότερα Μέσα από ό,τι είχε τα τελευταία χρόνια και εφημερίδες και sites και κανάλια και αυτό είναι ευτυχές. Και μάλιστα, προφανώς, κανείς δεν αμφισβητεί με στοιχεία, όχι με συκοφαντίες -από συκοφαντίες, δόξα τω Θεώ, δεν έχουμε παράπονο- την απόλυτη ελευθερία του Τύπου. Στόχος μας είναι να λειτουργούν όλο και περισσότερα Μέσα. Αλλά, προσέξτε. Ποια είναι η διαφορά μας; Η διαφορά μας είναι ότι εμείς προστατεύουμε τους δημοσιογράφους με πράξεις. Αν έχετε παρατηρήσει το Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου, το Μητρώο Έντυπου Τύπου, που πλέον εφαρμόζεται, λειτουργεί και σε λίγες ημέρες τελειώνει και η προθεσμία για τα sites. Γιατί δημιουργήθηκε; Δημιουργήθηκε για να μπορεί να υπάρχει μια καταγραφή με κανόνες, που κυρίως αφορούν τη θωράκιση των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα Μέσα αυτά, ούτως ώστε αυτό να είναι προϋπόθεση και για την προβλεπόμενη από τον νόμο διαφήμιση και για τα διάφορα έκτακτα προγράμματα ενισχύσεων που κατανέμονται αναλογικά και με δίκαιο τρόπο. Εμείς, λοιπόν, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε ως Πολιτεία και τυχαίνει και έχω και τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα νομοθετικά ως Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, είναι να διαμορφώνουμε νομοθετικά τις συνθήκες, τους κανόνες, για έναν δίκαιο τρόπο λειτουργίας των Μέσων, που να θωρακίζει και τα ίδια τα Μέσα, αλλά και τους εργαζόμενους, είτε είναι δημοσιογράφοι, είτε είναι τεχνικοί, είτε οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα σε αυτά. Για τα περιφερειακά Μέσα, θα επανέλθουμε πολύ σύντομα, ελπίζω το συντομότερο δυνατό, γιατί υπάρχει εκεί ένα ιδιότυπο καθεστώς λειτουργίας, ούτως ώστε να μπορέσουμε να τα θωρακίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κατ΄ αναλογία όλων των υπόλοιπων περιπτώσεων, στις εφημερίδες, στα sites, που σας ανέφερα. Όταν έχουμε κάτι περισσότερο, θα σας το ανακοινώσω.

Β. ΔΗΜΑΡΕΣΗ: Ρωτήθηκε, σήμερα, η κυρία Κεχαγιά από το ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του κ. Παπανώτα περί κακοποίησης γυναικών και απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι δεν έχει δει την ίδια ευαισθησία από πλευράς της Ν.Δ. στις δηλώσεις του κ. Κυριαζίδη, για τον οποίο είχε ζητήσει την αποπομπή του.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για τον κ. Κυριαζίδη έχω απαντήσει. Ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει απερίφραστα τον σεβασμό του και στον κ. Κασσελάκη και να επανορθώσει, τέλος πάντων, χωρίς να υπάρχει καμία παρεξήγηση. Η Ν.Δ. έχει δείξει αυξημένη ευαισθησία σε πάρα-πάρα πολλές περιπτώσεις. Είχα την τιμή να είμαι Γραμματέας του κόμματος δύο χρόνια και σε οποιαδήποτε δήλωση, η οποία δεν είχε άμεση επανόρθωση ή δημιουργούσε πολλές παρεξηγήσεις, είχαμε άμεσες συνέπειες. Μιλάμε για τη Ν.Δ.. Μπορείτε να δείτε. Δεν είναι ευχάριστο, είτε να διαγράφεται ένα στέλεχος, αλλά έχει συμβεί αυτό, είτε ένα μέλος. Είναι πάρα πολλά τα περιστατικά. Από την άλλη πλευρά, γιατί μιλάμε για λεκτικές διατυπώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ καμαρώνει αμετάκλητα καταδικασμένους από τη Δικαιοσύνη. Πριν πάμε, δηλαδή, στον όποιον Παπανώτα, μιλάμε για το κόμμα το οποίο, όχι απλά δεν διαγράφει, όχι απλά δεν υποβάλλει κυρώσεις, καμαρώνει στην πρώτη γραμμή αμετάκλητα καταδικασμένους και έχει ξανά υποψηφίους και βουλευτές, ανθρώπους οι οποίοι έχουν απειλήσει δημοσιογράφους -γιατί απευθύνομαι σε δημοσιογράφους- δικαστές, πολίτες, είτε μέσω προγραφών, είτε μέσω απειλών. Γι΄ αυτό το κόμμα μιλάμε. Άρα, το να κάνει η κυρία Κεχαγιά -τη δουλειά της κάνει και καλά κάνει και την κάνει, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος είναι- συγκρίσεις μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για ευαισθησία και αντανακλαστικά σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι νομίζω τουλάχιστον υποκριτικό, για να μην πω τίποτε περισσότερο. Τώρα, από εκεί και πέρα, αν την αντίστοιχη δήλωση την είχε κάνει υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και στέλεχος της Ν.Δ., θα είχε γεμίσει το διαδίκτυο με καταγγελίες, θα είχαν δημιουργηθεί αμέτρητες εικόνες στα social media καταδίκης. Θα ήταν γεμάτα τα Μέσα από κάποιους επιλεκτικά ευαίσθητους. Ευτυχώς, αυτό δεν είναι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας θέλει πραγματική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να πάρει αποφάσεις στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν είναι δικό μας θέμα. Είναι περιττό να πω ότι τέτοιες δηλώσεις είναι απόλυτα καταδικαστέες, όπως αυτή του κ. Παπανώτα. Το ξαναλέω, όμως, αυτό αφορά ένα άλλο κόμμα. Είναι δική του απόφαση και του κ. Κασσελάκη αν θα είναι ο κ. Παπανώτας υποψήφιος. Αλλά δεν νομίζω ότι το πρόβλημα είναι μόνο ο κ. Παπανώτας, όταν στο ίδιο κόμμα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πει όλα όσα σας είπα πριν και πολλά ακόμα, που δεν έχουμε χρόνο να τα αναλύσουμε.

Λ. ΛΑΖΑΡΟΥ: Δεν ήθελα να καταχραστώ το χρόνο σας, συγνώμη για το δεύτερο ερώτημα, επανέρχομαι σε κάτι το οποίο αναφέρατε ούτως ή άλλως πριν. Μιλήσατε για τα κινέζικα λεωφορεία που έρχονται στη Θεσσαλονίκη, προμηθευόμαστε πράγματι 250 εκ των οποίων τα 110 έρχονται στη Θεσσαλονίκη. Διαπιστώνω, όμως, ότι προμηθευόμαστε ως χώρα κι άλλα 300 λεωφορεία, όχι κινέζικα, ιταλικά αυτή τη φορά, συγκεκριμένα από την εταιρεία Industria Italiana Autobus, είναι λεωφορεία φυσικού αερίου, τα οποία είναι όλα για την Αθήνα. Γιατί μείναμε απέξω εμείς σ’ αυτήν την περίπτωση; Σκοπεύετε να το διορθώσετε αργότερα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, θα σας το επισυνάψω κιόλας, υπάρχει ένας συνολικός προγραμματισμός για τη Θεσσαλονίκη, δεν είναι μόνο τα 110, θα έχει και συνέχεια αυτή η ενίσχυση και συνολικά μέσα στην τετραετία για τη χώρα, κυρίως για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι 1300. Ένα μέρος αυτών θα πάει αναλογικά και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη – προφανώς και υπάρχουν και οι άλλες συμφωνίες που έχουν να κάνουν με τη μίσθωση λεωφορείων, με τη χρησιμοποίηση λεωφορείων από τα ΚΤΕΛ. Το πρόγραμμα, λοιπόν, δεν περιορίζεται στα 110, αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί σε κάποιο πρόγραμμα να μην αναφέρεται στη Θεσσαλονίκη, δεν θα αναφέρεται σε κάποιο άλλο. Έχει γίνει ήδη αναλυτική ενημέρωση από τον κύριο Σταϊκούρα, θα έχετε και γραπτή ενημέρωση και από εμένα.

Επισυνάπτεται απάντηση μετά από επικοινωνία με το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών:

 «Τα λεωφορεία φυσικού αερίου δύναται να αξιοποιηθούν στην Αθήνα, όπου υπάρχουν συναφείς εγκαταστάσεις. Η υλοποίηση τέτοιων εγκαταστάσεων σε αμαξοστάσια της Θεσσαλονίκης δεν είναι εφικτή στο χρονικό πλαίσιο της σε εξέλιξη ανανέωσης στόλου και με τις θεσμικές δυνατότητες χρηματοδότησης που διέπουν τη νέα Προγραμματική Περίοδο».

ΣΤ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, το πολιτικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η απάντηση είναι όχι. Ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει ότι οι βουλευτικές εκλογές οι επόμενες θα γίνουν το 2027. Από κει και πέρα, βέβαια -το έχω πει αρκετές φορές, το επαναλαμβάνω και τώρα- είναι ένα σημαντικό σταυροδρόμι για τη σταθερότητα της χώρας οι προσεχείς ευρωεκλογές. Αλλά, το έχουμε ξεκαθαρίσει, δεν τίθεται ζήτημα πρόωρων εθνικών εκλογών.

Μ. ΣΑΜΟΛΑΔΑ: Κύριε Υπουργέ, τον επόμενο μήνα ξεκινά επισήμως η αντιπυρική περίοδος και ο μοναδικός πνεύμονας τον οποίο διαθέτει η Θεσσαλονίκη, είναι το Σέιχ Σου. Όμως, η πρόσβαση, λόγω των εργασιών του flyover, γίνεται δυσκολότερη, καθώς καθημερινά η πόλη βιώνει μια φρακαρισμένη περιφερειακή οδό, ενώ το σχέδιο για διάνοιξη δρόμου από το Στρατόπεδο Καρατάσιου λειτουργεί, μάλλον, ως ασπιρίνη. Σε μια κακή στιγμή δεν αποκλείεται να απειληθούν ζωές και φυσικά το δάσος που έχει απομείνει. Τα συναρμόδια υπουργεία έχουν μελετήσει κάποιο σχέδιο για το οποίο, επίσης, θα πρέπει να ενημερωθούν και οι πολίτες, ώστε να γνωρίζουν εγκαίρως, πώς πρέπει να κινηθούν σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απολύτως έχουν επιμεληθεί και μάλιστα στην τελευταία ενημέρωση πολιτικών συντακτών στην Αθήνα, προ ημερών, παρουσίασα μια σειρά από ενέργειες, πρωτοβουλίες και έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης ακόμα πιο ενισχυμένο για τη φετινή αντιπυρική περίοδο από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Είναι και οι περισσότεροι δασοπυροσβέστες, είναι και η συνολική αντιμετώπιση πυρκαγιών και από τους πυροσβέστες και από τους εθελοντές και όλες τις ομάδες και τα περισσότερα μέσα τα οποία θα έχουμε για ακόμα μία χρονιά, οι προληπτικοί καθαρισμοί εκτάσεων, η δυνατότητα που δίνεται και στους πολίτες και στους δήμους, ο καθαρισμός στρατοπέδων με μεγαλύτερη περίμετρο, τα επιχειρησιακά σχέδια τα οποία έχουν έμφαση στη μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτά δεν τα λέμε για να πούμε ότι θα έχουμε ένα εύκολο καλοκαίρι, μακάρι να έχουμε ένα εύκολο καλοκαίρι, αλλά οι προβλέψεις, λόγω της κλιματικής κρίσης, δεν είναι ευοίωνες. Αυτό που θέλουμε να έχουμε είναι να έχουμε την καλύτερη, την ταχύτερη, την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση στη συντριπτική πλειοψηφία περιπτώσεων των πυρκαγιών, ούτως ώστε να μην κινδυνεύσουν κυρίως οι ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και βέβαια το φυσικό μας περιβάλλον. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι έχουμε αυστηροποιήσει πολύ και τη νομοθεσία και για περιπτώσεις εμπρησμού από αμέλεια. Ήδη, δηλαδή, και νέες υποθέσεις που προέκυψαν, θ’ αντιμετωπιστούν από έναν πολύ πιο αυστηρό νόμο και όχι μόνο σε ποινικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο προστίμων.

Γ. ΦΑΚΗΣ: Με βάση το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας, το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, εξαιτίας ατυχημάτων, κατά την οδική και σιδηροδρομική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, υπάρχει ένας πίνακας με κλάση 1, κλάση 2, υπάρχουν εννιά κλάσεις σχετικά με τα επικίνδυνα εμπορεύματα, εκρηκτικές ύλες, αέρια και τα λοιπά. Με βάση αυτό το σχέδιο δύναται να γίνουν παρεμβάσεις στο χώρο του ατυχήματος σε εύλογο χρονικό διάστημα σε δύο και τρεις ημέρες. Έγινε κάτι τέτοιο και στα Τέμπη, υπήρχαν κάποιες ουσίες οι οποίες ενδεχομένως να οδήγησαν και το Κέντρο Επιχειρήσεων να παρθεί αυτή η απόφαση και να γίνουν γρήγορες παρεμβάσεις στα Τέμπη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές για τα επί μέρους ζητήματα των Τεμπών. Για μένα η μεγάλη απάντηση, η μόνη σοβαρή απάντηση του οποιουδήποτε εκπροσώπου εκτελεστικής ή νομοθετικής εξουσίας, είναι ότι όλα πρέπει να τα απαντήσει η Δικαιοσύνη. Εμείς δεν είμαστε ούτε δικαστές, ούτε εισαγγελείς, ούτε ανακριτές και αλίμονο εάν ήμασταν. Έχουμε απόλυτο σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών και απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Είναι εν εξελίξει μία έρευνα η οποία προχωρά με προφανή ταχύτητα για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτονόητο θα έπρεπε να είναι και έτσι πρέπει να γίνει για μια τόσο σοβαρή υπόθεση, ένα τόσο τραγικό δυστύχημα. Αυτό που σίγουρα μπορώ να σας απαντήσω είναι ότι δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη. Ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει, ούτε υπήρχε κανένας λόγος να υπάρχει συγκάλυψη. Γιατί, ξέρετε, όλα τα επί μέρους τα οποία έχουν αναδειχθεί για το ζήτημα των Τεμπών, στο τέλος της ημέρας, κυρίως από την αντιπολίτευση, εκεί καταλήγουν. Το αν έγινε, δηλαδή, μια προσπάθεια ν’ ανυψωθούν τα βαγόνια, αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε, όπως χαρακτηρίστηκε, μπάζωμα ή ξεμπάζωμα ή οποιαδήποτε συγκάλυψη. Και αυτό προκύπτει μέχρι τώρα από τη δικαστική έρευνα. Την πρώτη πραγματογνωμοσύνη και τη δεύτερη που περιμένουμε, πλέον, τα συμπεράσματά της. Ασχέτως εάν υπάρχει ένας τεχνικός σύμβουλος, υπάρχει ο πραγματογνώμονας της Δικαιοσύνης. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, όπως είπε και ο πρωθυπουργός την τελική απάντηση για όλα θα τη δώσει η Δικαιοσύνη. Εμείς πρέπει να μάθουμε, όλοι, να περιμένουμε τη Δικαιοσύνη. Να βγάλει αποφάσεις. Βέβαια κάποιοι παίζουν με τις λέξεις, δηλαδή άλλο πράγμα εάν σε μία συνομιλία λείπανε δύο σειρές, οι οποίες, όμως, δεν άλλαζαν το νόημα της όλης υπόθεσης, γιατί όλες οι υπόλοιπες συνομιλίες έλεγαν για ανθρώπινο λάθος και η ίδια η συνομιλία βγήκε από την κρατική τηλεόραση, άλλο πράγμα η μονταζιέρα. Η μονταζιέρα είναι αλλοίωση συνομιλίας, με σκοπό την παραπλάνηση. Κάποιοι σκόπιμα μπέρδεψαν τις δύο αυτές έννοιες και είπανε, επειδή μπορεί από τις δεκαπέντε η μία την πρώτη ημέρα να βγήκε λάθος, που κανείς δεν το αμφισβήτησε αυτό, άρα κάποιος είχε σκοπό να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Ενώ την ίδια μέρα είχε ομολογήσει ο Σταθμάρχης και την ίδια μέρα όλες οι άλλες συνομιλίες μιλούσαν για τη συνδρομή, και όχι μόνο, του ανθρώπινου λάθους. Άρα, ποιο είναι το συμπέρασμα; Άλλο πράγμα να πεις ότι μπορεί να έχεις έναν οποιοδήποτε ισχυρισμό και να τον διατυπώσεις -παράδειγμα η μία συνομιλία δεν ήταν πλήρης- και άλλο πράγμα αυτό να καταλήγει στο ότι υπήρχε συγκάλυψη, υπήρχε μονταζιέρα, υπήρχε μπάζωμα. Είναι πολύ διαφορετικά ζητήματα μεταξύ τους. Εμείς, λοιπόν, αυτό που μπορούμε να σας απαντήσουμε είναι ότι δεν υπήρχε καμία συγκάλυψη και όπως βλέπετε, επιχείρημα – επιχείρημα, σημείο – σημείο, το αποδεικνύουμε. Στο τέλος της ημέρας, όμως, το ξαναλέω και κλείνω με αυτό,  η μόνη αρμόδια ν’ απαντήσει σε όλα είναι η Δικαιοσύνη.

Ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση Ιωάννη Τσίμαρη, Βουλευτή Ιωαννίνων & υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Υγείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την ευρωπαϊκή ημέρα δικαιωμάτων των ασθενών
Επόμενο άρθροΠΟΥ: H μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους αποτελεί πηγή “μεγάλης ανησυχίας