Σφακιανή πίτα του ονείρου – Νόστιμη και εύκολη!

Γεύση εμβληματική της κρητικής κουζίνας νόστιμη και εύκολη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι κρεμώδες ή μαλακό τυρί αγαπάμε εμείς που είμαστε εκτός Κρήτης. Την περιλούζουμε με μέλι και αν θέλουμε τρίβουμε και λίγο αμύγδαλο, που δεν είναι η αυθεντική της εκδοχή αλλά μου αρέσει πολύ.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα –Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Αν θέλετε δεν βάζετε μέλι και έτσι έχετε μια πλούσια πίτα τυριού. Η φίλη μου πρόσθεσε και ξύσμα πορτοκαλιού.

Πάντως με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να βάλετε στο τυρί μάραθο ή κάποια αρωματικά χόρτα και θα έχετε ένα χάρμα γεύσης.

Την αυθεντική εκδοχή σφακιανής πίτας, στα καλύτερά της, θα την απολαύσετε στο ιστορικό Καφέ του Δημοτικού Κήπου Χανίων. Ο Βασίλης Σταθάκης επιμένει να προσφέρει την καλύτερη ποιότητα υλικών σε ένα περιβάλλον που αποπνέει ιστορία. Αλλωστε είναι το πρώτο πράγμα που κάνω μόλις φθάσω στα Χανιά και ο Βασίλης πάντα μου ετοιμάζει χυμό πορτοκαλιού που πάει πολύ με την σφακιανή πίτα.

Η συνταγή δική σας

Σφακιανή Πίτα

Από τον Βασίλη Σταθάκη, του Ιστορικού καφέ Δημοτικού Κήπου Χανίων

Υλικά

Μισό κιλό γαλομυζήθρα Χανιώτικη ή κρεμώδες τυρί ή μαλακή μυζήθρα

Μισό κιλό αλεύρι

1 κ. γ. αλάτι

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Ένα σφηνάκι τσίπουρο

Ένα ποτήρι νερό

Τρόπος παρασκευής

Ζυμώνουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο, το νερό, το τσίπουρο και το αλάτι.

Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική.

Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα και χωρίζουμε την ζύμη σε δέκα μπαλάκια.

Με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλα διαμέτρου 8 εκατοστών.

Πλάθουμε με το χέρι μας τη μυζήθρα σε μπαλάκια στο μέγεθος μικρού μανταρινιού και τα βάζουμε στο κέντρο κάθε φύλλου.

Με τα δάκτυλά μας γυρίζουμε σιγά σιγά τις άκρες της μικρής πίτας για να καλύψουμε τη μυζήθρα.

Με αυτόν τον τρόπο σχηματίζεται μια μεγαλύτερη μπάλα.

Ξανανοίγουμε προσεκτικά τη μπάλα με έναν πλάστη, είτε  πιέζοντας με τα χέρια, πάλι σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 15 – 20 εκατοστών και πάχους 3 χιλιοστών.

Κάθε λίγο αλευρώνουμε την πίτα μας για να μην ανοίξει.

Έτσι σχηματίζουμε στρογγυλές πιτούλες σε μέγεθος μέτριου πιάτου με τη γέμιση να έχει απλωθεί στο εσωτερικό.

Σε αντικολλητικό τηγάνι «ψήνουμε» τις πίτες μας χωρίς ελαιόλαδο γυρίζοντάς τις με προσοχή και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Σερβίρονται ζεστές  περιχυμένες  με θυμαρίσιο μέλι από τα Λευκά όρη.

Είναι εξαιρετικό γλύκισμα ταυτισμένο με την Κρητική διατροφή!