Σαρμάδες της Θείας Όλγας – Μεστή γεύση ονείρου…

Σαρμάδες

Οι σαρμάδες έχουν εγγραφεί στο Dna των Ελλήνων κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Το άκουσμα και μόνον του ονόματος της συνταγής, ανακαλεί νοσταλγικές μνήμες.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Οι σαρμάδες είναι μια γευστική δημιουργία φερμένη από τις χαμένες πατρίδες, από τον Πόντο, την Καππαδοκία και τη Μικρά Ασία.

Σήμερα ο αγαπητός μου φίλος Ευριπίδης Αποστολίδης, απίστευτος μάγειρας, γευσιγνώστης και άνθρωπος με βαθιά γνώση της γαστρονομίας, ετοίμασε σαρμάδες ακολουθώντας τη συνταγή της θείας του Όλγας. Έτσι του ζήτησα τη συνταγή να την μοιραστώ μαζί σας.

Ευριπίδης Αποστολίδης
Ο Ευριπίδης Αποστολίδης και ο σκυλάκος του

Ο Ευριπίδης ζει στην Τήνο, από επιλογή και έχει την διεύθυνση του πολυβραβευμένου εστιατορίου Μαραθιά. Στο μποστάνι που έχει δημιουργήσει στο σπίτι του καλλιεργεί όλου του κόσμου τα καλά. Μελετά το κρασί και φροντίζει να μας ενημερώνει για τις τελευταίες τάσεις του ελληνικού αλλά και του διεθνούς αμπελώνα.

Η μεγάλη αδυναμία όλων μας εκτός βέβαια από τον Ευριπίδη είναι ο Prince, ο σκυλάκος του και συνοδοιπόρος…

Σαρμάδες της Θείας Όλγας 2

Σαρμάδες της Θείας Όλγας

Από τον Ευριπίδη Αποστολίδη, γευσιγνώστη, Τήνος

Υλικά

1 λάχανο μεγάλο

Για τη γέμιση

300 γρ. κιμά χοιρινό

300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα

3 μέτρια κρεμμύδια

1 ματσάκι μαϊντανό

Φρέσκο δυόσμο

Μισό κ.γ. μπούκοβο

αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2/3 φλιτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο

3 φρέσκες ώριμες ντομάτες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

Σαρμάδες της Θείας Όλγας 1

Τρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε τη γέμιση ζυμώνοντας όλα τα υλικά με τον κιμά αλλά μόνον το 1/3 της ποσότητας του ελαιόλαδου.

Κόβουμε πρώτα το κοτσάνι του λάχανου από κάτω κάνοντας ένα κύκλο γύρω του με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το λάχανο με τρείς φέτες λεμόνι και αλάτι, με το κοτσάνι προς τα κάτω.

Μόλις αρχίζουν και βράζουν τα εξωτερικά φύλλα, το γυρνάμε ανάποδα και αρχίζουμε με δυο κουτάλια να αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα και τα βάζουμε να στραγγίσουν.

Μετά παίρνουμε ένα-ένα φύλλο λάχανο και αφού αφαιρέσουμε με ένα μαχαίρι το κοτσάνι, το χωρίζουμε συνήθως στα δυο και τυλίγουμε τους σαρμάδες, σε μέγεθος όπως η παλάμη μας βάζοντας τη γέμιση στη μέση και τυλίγοντας σφιχτά.

Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με λίγα φύλλα λάχανου, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε τους σαρμάδες στην κατσαρόλα κυκλικά.

Έπειτα περιχύνουμε με το διαλυμένο σε λίγο νερό πελτέ, τις δύο τριμμένες ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε.

Περιχύνουμε τους σαρμάδες με το υπόλοιπο και στρώνουμε από πάνω φέτες ντομάτας.

Σκεπάζουμε τους σαρμάδες με ένα πιάτο και κλείνουμε την κατσαρόλα.

Βράζονται σε μέτρια θερμοκρασία για 1 ώρα περίπου.

Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε βραστό νερό.

Προσοχή μην βάλετε πολύ νερό και προσοχή να μην έχει δυνατή η φωτιά.

Μόλις ετοιμαστούν οι σαρμάδες θα πρέπει να μείνουν να σταθούν τουλάχιστον 20 λεπτά να τραβήξουν τα υγρά.

Σερβίρουμε τους σαρμάδες χλιαρούς

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Σάββατο 29-01-2022
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 29 Ιανουαρίου 2022