Μία αυθεντική ποντιακή συνταγή από τα χέρια της πεθεράς μου -ετών 82 παρακαλώ- που τη φτιάχνει πάντα, ιδιαίτερα στα γιορτινά τραπέζια. Χωρίς υπερβολή, όλοι όσοι τρώμε, δεν αγγίζουμε τα κρέατα ή οτιδήποτε άλλο προτού τελειώσουν μέχρι τελευταίου τα λαχταριστά σαρμαδάκια. Να μας ζήσεις κυρά Λένη χρόνια πολλά και εμείς όλοι να σε χαιρόμαστε να δημιουργείς πάντα με την καρδιά σου!
Σαρμαδάκια με μαύρα λάχανα
από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
50 φύλλα λαχανίδες
3 κρεμμύδια
2 ντομάτες
1 πιπεριά Φλωρίνης
μαϊντανό
δυόσμο
2 κούπες ρύζι
3 κούπες νερό ζεστό
αλάτι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Ζεματίζουμε ελαφρώς τα φύλα. Σοτάρουμε σε κυβάκια τα κρεμμύδια, την πιπεριά και τη ντομάτα.
Έπειτα προσθέτουμε αλάτι, ελαιόλαδο και το ρύζι και σβήνουμε την φωτιά.
Τυλίγουμε τα φύλα με τη γέμιση σε σχήμα κλασσικό και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα. Φροντίζουμε στη βάση να βάλουμε φύλλα για να μην μας κολλήσουν.
Σκεπάζουμε με ζεστό νερό και σε σιγανή φωτιά βράζουμε περίπου μισή ώρα.
Δεν έχουν καμία σχέση με τα αμπελόφυλλα, οι λαχανίδες δίνουν μια υπέροχη, γλυκιά και ασύγκριτη γεύση.
Συνοδεύονται πάντα με σπιτικό τζατζίκι..
Καλή σας όρεξη!