Σαρδέλες ψητές με κάπαρη

Σαρδέλες ψητές με κάπαρη
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Παραδοσιακή συνταγή από την Σίκινο με κάπαρη, που λιάζεται νωχελικά στα γκρεμνά, στις λουρίδες, δίπλα από την πέτρα.

Η Σίκινος είναι πανέμορφη, πεντακάθαρη και το φως της μοναδικό. Το απέραντο μπλε συγκίνησε και τον Ελύτη που έγραψε «πόσο μπλε ξόδεψες Θεέ μου για να μην σε βλέπουμε…» Ο δήμαρχός της, φίλος Βασίλης Μαράκης, είναι από τους νεότερους στην Ελλάδα, αγαπά το νησί του και το φροντίζει υποδειγματικά… Με ιδιαίτερη χαρά μου γνώρισε το νησί του και πολύ το χάρηκα.

Σίκινος SIKINOS 298 1
H εκκλησία που χτίστηκε προς τιμή του μεγάλου ΄Ελληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, στο σημείο που “εμπνεύστηκε” κάποια από τα ποιήματά του…

Η αλήθεια είναι ότι έχει όλα τα φόντα να γίνει ξεχωριστός γαστρονομικός προορισμός. Τα γευστικά  «διαμαντάκια» πολλά, από τυράκια, ανθό αλατιού και θησαυρούς της θάλασσας μέχρι κρίταμα και αντζούρια. Τα πανηγύρια καλά κρατούν με κορυφαίο αυτό του Αγ. Παντελεήμονα … Θα επανέλθουμε.

Σαρδέλες ψητές με κάπαρη

Από τον Χάρη Στασινή, του μεζεδοπωλείου Κάπαρη, στην Σίκινο

Σαρδέλες ψητές με κάπαρηΥλικά

1 κιλό φρέσκες σαρδέλες

2 κ.σ. κάπαρη ξαρμυρισμένη

1 ποτήρι ντόπιο κρασί κόκκινο

4 ντομάτες ώριμες τριμμένες

1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο

1 κ.γ. ζάχαρη

Ανθό αλατιού Σικίνου

2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Σαρδέλες ψητές με κάπαρη 2

Τρόπος παρασκευής

Σαρδέλες ψητές με κάπαρη 3Καθαρίζουμε τις σαρδέλες και αφού τις πλύνουμε τις βάζουμε ακτινωτά σε ένα ταψί.

Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο την κάπαρη με το σκόρδο για 2 λεπτά.

«Σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τότε τις ντομάτες, την ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι και ρίχνουμε και λίγο χλιαρό νερό.

Βράζουμε την σάλτσα για 10 λεπτά μέχρι λίγο να «δέσει» και περιλούζουμε τις σαρδέλες. Τις πασπαλίζουμε με τον μαιντανό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 12 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.

Αρώματα θαλασσινά και γεύση…

 

Προηγούμενο άρθροΥγεία: Η κλιματική αλλαγή θα καθορίσει την υγεία των παιδιών που γεννιούνται σήμερα, προειδοποιεί έκθεση
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Επιτυχημένη η συμμετοχή του ΕΚΑΒ σε άσκηση ετοιμότητας της Fraport Greece