Σαλάτα σιταριού με σάλτσα πορτοκαλιού – Υγεία και νοστιμιά

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια σαλάτα υπερτροφή, πολύ νόστιμη και πρωτότυπη. Το σιτάρι είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας με σημαντική περιεκτικότητα σε φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνη Α και Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τα φουντούκια, τα κάστανα, το πορτοκάλι συμπληρώνουν και ενισχύουν την υψηλή διατροφική αξία αυτής της σαλάτας.

Η Βάσω για ακόμα περισσότερο άρωμα και γεύση έφτιαξε μια ωραία σάλτσα πορτοκαλιού.  Μια σαλάτα που θα την υιοθετήσουν οι φίλοι μας που είναι vegan ή vegetarian

Σαλάτα σιταριού με σάλτσα πορτοκαλιού 1

 Σαλάτα σιταριού με σάλτσα πορτοκαλιού 

Από τη Βάσω Κατσαρού – Γιαννοπούλου, γιατρό και δεινή μαγείρισσα

Υλικά για 4 άτομα

200 γρ. σιτάρι σκληρό καστανό ή αποφλοιωμένο

50 ml ελαιόλαδο έξτρα παρθένο

1 λεμόνι ζουμερό, το χυμό και ξύσμα

5 κάστανα βραστά, ψιλοκομμένα

1 πορτοκάλι φιλεταρισμένο

15 φουντούκια ωμά, σπασμένα στη μέση

15 φύλλα ρόκας

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 Για τη σάλτσα πορτοκαλιού

 3 κ.σ ελαιόλαδο

3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού

1 κ.σ. μουστάρδα Dijon απαλή

1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

1 κ.σ. μπράντι ή μηλόξυδο ή σάλτσα σόγιας

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σαλάτα σιταριού με σάλτσα πορτοκαλιού 2

Τρόπος παρασκευής

Σε αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε το σιτάρι για 1 λεπτό και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Στη συνέχεια βάζουμε το σιτάρι σε ένα μπολ με χλιαρό νερό και το αφήνουμε να μουλιάσει για 3-4 ώρες.

Βάζουμε το σιτάρι στο σουρωτήρι και το ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό.

Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό και βράζουμε το σιτάρι για 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει και να τρώγεται ευχάριστα. Αν δοκιμάσουμε και δεν μας ικανοποιεί τότε βράζουμε περισσότερο.

Παράλληλα ετοιμάζουμε την βινεγκρέτ πορτοκαλιού.

Στο μπλέντερ ή σε ένα σέικερ βάζουμε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα κάστανα, τα φουντούκια, τα φύλλα ρόκας και ανακατεύουμε με το χέρι.

Σουρώνουμε το σιτάρι και το ρίχνουμε σε πιατέλα, που έχουμε απλώσει απορροφητικό χαρτί να φύγουν εντελώς τα υγρά.

Μεταφέρουμε το σιτάρι σε μπολ, το περιχύνουμε με την βινεγκρέτ πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το μείγμα με τα κάστανα και ανακατεύουμε και πάλι.

Σαλάτα σιταριού με σάλτσα πορτοκαλιού 3

Σερβίρουμε σε πιατέλα και από πάνω βάζουμε τα φιλεταρισμένα πορτοκάλι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Σάββατο 17 Μαΐου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 17 Μαΐου 2025