Μια πανδαισία χρωμάτων, γεύσεων και αρωμάτων είναι αυτή η σαλάτα που θα λατρέψετε. Τα βραστά λαχανικά συναγωνίζονται σε γεύση, χρώμα αλλά και υγεία, αν εξαιρέσουμε τη μαγιονέζα, που μπορείτε να περιορίσετε ακόμα περισσότερο.
Τα παντζάρια, τα καρότα, τα κρεμμυδάκια, ο άνηθος, τα αυγά και οι πατάτες είναι πλημμυρισμένα με αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε σαλάτα αποτοξίνωσης.
Η Χρυσούλα, μας δίνει τη συνταγή από το πανέμορφο Γαλαξίδι, μαζί με τις ευχές της για παιχνιδιάρικα, πλούσια και υγιεινά μαγειρέματα.
Σαλάτα πολύχρωμη
Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδη, Γαλαξίδι
Υλικά
4 μεγάλα παντζάρια βρασμένα
3 μέτρια καρότα
4 μέτριες πατάτες
4 αυγά βρασμένα, κομμένα σε κύβους
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι μαγιονέζα
Αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Χυμό από 1 λεμόνι,
Ξύδι λευκό, από κρασί
8 κ.σ ελαιόλαδο, εκλεκτό
λίγο άνηθο, ψιλοκομμένο
Για το φινίρισμα
Ραπανάκια
Τρόπος παρασκευής
Βράζουμε τα παντζάρια, τις πατάτες, τα καρότα, όλα σε διαφορετικά σκεύη.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τα πολτοποιούμε το καθένα ξεχωριστά με ένα πιρούνι.
Στο μεταξύ βράζουμε τα αυγά 10 λεπτά για να είναι σφιχτά.
Παίρνουμε πρώτα το παντζάρι.
Προσθέτουμε στο παντζάρι αλάτι, λίγο ξύδι και λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει από τα υγρά.
Προσθέτουμε στις πατάτες αλάτι, τα κρεμμυδάκια, 1 κ. γ. άνηθο, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Στο καρότο, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λεμόνι, λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε σε σουρωτήρι για να στραγγίζουν τα υγρά.
Τέλος, κόβουμε τα αυγά σε κύβους και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Παίρνουμε μια φόρμα του κέικ στρογγυλή αντικολλητική και αρχίζουμε να τη γεμίζουμε με την εξής σειρά.
Πασπαλίζουμε πρώτα με λίγο άνηθο.
Βάζουμε τα αυγά σε κύβους.
Στη συνέχεια βάζουμε μια μικρή στρώση μαγιονέζας.
Βάζουμε τα παντζάρια.
Βάζουμε μια μικρή στρώση μαγιονέζας και πάλι.
Στρώνουμε τα καρότα, βάζοντας πάλι μαγιονέζα ενδιάμεσα και στο τέλος προσθέτουμε τις πατάτες .
Προσέχουμε να μην αναμειχθούν μεταξύ τους τα λαχανικά για να παραμείνει το χρώμα τους ζωντανό .
Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για 20 λεπτά για να «σταθεί» και να δροσίσει.
Στη συνέχεια αφαιρούμε τη φόρμα προσεκτικά, ώστε να ξεχωρίζουν οι στρώσεις των υλικών.
Γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο και ραπανάκια ωμά.