Σαλάτα με ρεβίθια – Υπέροχη σαλάτα όλων των εποχών

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια υπέροχη σαλάτα που τρώγεται όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ και από μόνη της μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα.

Τα ρεβίθια είναι μια πλήρης τροφή, ενώ βελτιώνουν το σάκχαρο στο αίμα, η μεγάλη περιεκτικότητα των ρεβιθιών σε ίνες, κάλιο, βιταμίνη C και βιταμίνη Β-6, σε συνδυασμό με την μηδενική παρουσία της χοληστερόλης, τα καθιστούν μια ιδανική τροφή για την υγεία της καρδιάς.

Από την Φωτεινή Κασσαβέτη εξαίρετη βοτανολόγο και δεινή μαγείρισσα από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

½ κιλό ρεβίθια

1 κρεμμύδι ξερό μέτριο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

100ml ελαιόλαδο

2 λεμόνια φρέσκα τον χυμό

½ ματσάκι άνηθο

½ ματσάκι μαϊντανό

½ ματσάκι βασιλικό

½ ματσάκι σχοινόπρασο

2 τομάτες

1 πιπεριά κίτρινη

1 πιπεριά πράσινη

Αλάτι Ιμαλαίων

Φρεσκοτριμμένη ποικιλία πιπεριών

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Σε ένα μπολ με νερό βάζουμε τα ρεβίθα και τα μουλιάζουμε όλη την νύχτα τα ρεβίθια.

Αλλάζουμε και το νερό μια φορά.

Τα σουρώνουμε και τα τρίβουμε ανάμεσα στα χέρια για να αφαιρέσουμε την φλούδα τους. Βάζουμε τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα με νερό και ένα φύλλο δάφνης και τα βράζουμε για όσο χρειαστεί ώστε να μαλακώσουν και τα τρώγονται ευχάριστα.

 Τα βράζουμε και τα σουρώνουμε.

Ψιλοκόβουμε όλα τα είδη των λαχανικών και των μυρωδικών.

Σε μία μπασίνα – λεκάνη βάζουμε τα ρεβύθια, τα λαχανικά, τα μυρωδικά μας,  το ελαιόλαδο , το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι.

 Ανακατεύουμε με το χέρι ώστε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

 Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται να συμπληρώσουμε κάτι π.χ. αλάτι ή λεμόνι.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο γαρνίροντάς το με πιπεριές, λεμόνι ή ότι άλλο μας κάνει κέφι…

Το καλακαίρι μπορεί η σαλάτα αυτή να είναι πλήρες γεύμα.

Μου αρέσει επίσης να την συνδυάζω με ψητό κοτόπουλο ή και ψάρι… όπως το συνηθίζουν οι κρητικοί…σύμφωνα με τις αρχές της “μακροβιοτικής κρητικής δίαιτας”