Σαλάτα κρίταμο με γαύρο – Μια σαλάτα superfood

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια σαλάτα με άρωμα θαλασσινό, κρίταμο με γαύρο μαρινάτο.  Ευτυχώς το κρίταμο, το βοτάνι του γυαλού, πλέον καλλιεργείται και έτσι δεν χρειάζεται να το ψάχνουμε στις παραλίες. Το κρίταμο έχει τη δική του ιστορία από τους αρχαίους χρόνους…  Διάσημοι γιατροί της αρχαιότητας  όπως ο Ιπποκράτης θεωρούσε το κρίταμο σημαντικό φάρμακο για την αποτοξίνωση και τη διούρηση.

Ο Διοσκουρίδης, ο πατέρας της φαρμακολογίας και ο περίφημος βοτανολόγος Πλίνιος αναφέρονται στο φυτό που χαρίζει δύναμη στον οργανισμό και είναι αφροδισιακό. Οι ναυτικοί του χθες, πάντα είχαν κρίταμο μαζί τους ως αντίδοτο για την ασθένεια σκορβούτο.

Το κρίταμο περιέχει βιταμίνες C, Ε και Κ ιώδιο, αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα.

Σαλάτα κρίταμο με γαύρο 1

Σαλάτα κρίταμο με γαύρο

Από τον Άγγελο Γκαλή, chef Porto Marina, Πόρτο Κουφό, Χαλκιδική

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό κρίταμο, καθαρισμένο

10 ντοματάκια, κομμένα στη μέση

15 γαύρους μαρινάτους

1 σκελίδα σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένη

Ελαιόλαδο

Μηλόξυδο

 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σαλάτα κρίταμο με γαύρο 2

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε προσεκτικά το κρίταμο και το βάζουμε σε μεγάλο μπολ με νερό και ξύδι για 15 λεπτά.

Το ξεπλένουμε και το σουρώνουμε.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό και το βράζουμε μέχρι να κοχλάσει.

Βάζουμε το κρίταμο και το αφήνουμε να ζεματιστεί για 3-5 λεπτά.

Το βγάζουμε το σουρώνουμε και το βάζουμε αμέσως σε μπολ με παγωμένο νερό για να διατηρήσει το χρώμα του, και το στραγγίζουμε καλά.

Το βάζουμε σε ένα μπολ και το περιχύνουμε με ελαιόλαδο, λίγο ξύδι και προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο σκόρδο και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε πάνω σε πλάκα βάζοντας το κρίταμο σαν βάση και στην επιφάνειά τους γαύρους, τα ντοματάκια και φινίρουμε το πιάτο ντοματάκια.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με πιπέρι και σερβίρουμε με κρεμώδες τυρί ή γιαούρτι με σκορδάκι.

Σαλάτα κρίταμο με γαύρο 3

Μικρά μυστικά

Όταν βράζουμε το κρίταμο δεν βάζουμε ποτέ αλάτι γιατί είναι ήδη αλμυρό.

Αν θέλουμε αντί για ξύδι χρησιμοποιούμε λεμόνι ή μοσχολέμονο.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου 2023