Ρυζόγαλο με γλυκό πορτοκάλι

Μια εύκολη αρωματική γευστική δημιουργία με γάλα, ρύζι, κανελίτσα και γλυκό πορτοκάλι της εποχής. Είναι το επιδόρπιο που επιδέχεται «ευφάνταστα» πειράγματα…

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το ρυζόγαλο τρώγεται ευχάριστα χλιαρό ή και κρύο. Μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους αντικαθιστώντας το γάλα με γάλα καρύδας ή σοκολατούχο ή ακόμα φτιάχνοντας τα δικά μας μίγματα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρούτα, γλυκά κουταλιού, ξηρούς καρπούς, λικεράκι και τόσα άλλα.

Το ωραιότερο το δοκίμασα στην Σκύρο από την κ.Ευγενικού και σας το παρουσιάζω. Η συνταγή δική σας

Ρυζόγαλο με γλυκό πορτοκάλι

από την Ευφροσύνη Ευγενικού του ξενοδοχείου Νεφέλη στην Χώρα

Υλικά για 2- 4 μερίδες

100 γρ.  ρύζι καρολίνα

600 ml γάλα

1 καρπό βανίλιας ή βανιλίνη σε σκόνη

30 – 60 γρ. ζάχαρη

2 κ.σ. κομματάκια γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή περγαμόντο

Για το φινίρισμα

Κανελίτσα σε σκόνη ή τρίμμα σοκολάτας

Ξύσμα πορτοκαλιού

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε το ρύζι σε κατσαρόλα με παχιά βάση και προσθέτουμε το γάλα και 1 καρπό βανίλιας.

Ζεσταίνουμε το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να αρχίσει να βράζει. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα αφήνοντας να σιγοβράσει για 40 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο κρεμώδες μείγμα.

Αφαιρούμε τον καρπό της βανίλιας και προσθέτουμε την ζάχαρη ανακατεύοντας αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε τα κομματάκια γλυκού πορτοκάλι στο τέλος.

Βάζουμε στο ψυγείο το ρυζόγαλο για 2 ώρες και πριν το σερβίρουμε το πασπαλίζουμε με κανέλα ή τρίμμα σοκολάτας.