Ροξάκια – Το γλυκό που αγαπήσαμε και τρώγαμε από πιτσιρίκια

Σταύρος Τσαλαμπούνης
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα

Ένα υπέροχο γλυκό, που σημάδεψε όμορφα τα παιδικά μας χρόνια.

Ακόμα υπάρχει στη μνήμη μου η φωνή μου σαν πιτσιρίκος: “Μάνα θέλω ροξ!” Ήταν το γλύκισμα όλων των παιδιών. Στα διαλείμματα στο σχολείο, περιμένουν με αγωνία στην ουρά τη σειρά τους για να προλάβουν το θεσπέσιο γλύκισμα.

Αυτό λοιπόν ως συνταγή της ημέρας σας παρουσιάζω σήμερα. Το πασίγνωστο σε όλους, ροξ!

Ροξάκια 1

Ροξάκια

Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη κορυφαίο παραδοσιακό μάγειρα

Υλικά:

500 γρ. αλεύρι

30 γρ. κακάο

1 κουταλιά ζαχαρη

1 ξηρή μαγιά

70 γρ. γιαούρτι

150 ml σπορέλαιο

150 ml χλιαρό νερό

2 αυγά

1 βανίλια

Λίγο αλάτι

Για το σιρόπι:

900 γρ. ζάχαρη

900 ml νερό

Χυμό λεμονιού

1κανέλα

Ροξάκια 2

Εκτέλεση:

Λίγα λεπτά βράσιμο και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε χλιαρό νερό ρίχνουμε μαγιά, ζάχαρη και 2 κ.σ.αλεύρι.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε να φουσκώσει.

Με σύρμα χτυπάμε αυγά, λάδι, γιαούρτι, ρίχνουμε τη μαγιά, το αλεύρι, αλάτι βανίλια και ζυμώνουμε. Χωρίζουμε το 1/3 της ζύμης σε ξεχωριστό μπωλ όπου ρίχνουμε το κακάο.

Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τις ζύμες να φουσκώνουν. Χωρίζουμε στην μέση. Ανοίγουμε φύλλο τη λευκή ζύμη. Κάνουμε ρολό την σοκολατένια.

Τυλίγουμε και κόβουμε σε ροδέλες.

Βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις να ροδίσουν.

Τα σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι μέσα στο ταψί, όταν κρυώσουν τα γυρίζουμε να τραβήξουν καλά το σιρόπι μέχρι μέσα.

Ροξάκια 3

Στην σοκολατένια ζύμη μπορούμε να προσθέσουμε και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.

Καλή σας επιτυχία!

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα 15 Ιουλίου 2025
Επόμενο άρθροΑπό την μπογιά στο πογκρόμ με τον Χρυσοχοΐδη θεατή – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος