Καλημέρα σε όλους, φίλες και φίλους της αγαπημένης μας στήλης. Όλοι μας γνωρίζουμε από λίγο έως πολύ το ρολό κοτόπουλο, πιστεύω από τα πιο αξιαγάπητα εδέσματα της ελληνίδας νοικοκυράς. Εγώ λοιπόν σήμερα θα σας δείξω τον τρόπο να απογειώσετε σε νοστιμιά το ρολό σας, να το χαρείτε ζουμερό και πεντανόστιμο. Φυσικά θα τονίσουμε άρωμα και γεύση με το ανάλογο μαρινάρισμα που αρμόζει.
Ρολό κοτόπουλο γάστρας μαριναρισμένο με χυμό πορτοκάλι, λεμόνι, μουστάρδα και μπαλσάμικο.
Ρολό κοτόπουλο γάστρας
από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
1,5 κιλό ρολό κοτόπουλο
1 κιλό πατάτες
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
Χυμό ενός πορτοκαλιού
Χυμό ενός λεμονιού
1 κ.σ. μουστάρδα
1 σφηνάκι ξίδι μπαλσάμικο
1 φλ. καφέ ελαιόλαδο
1 κ.σ. κόκκινη γλυκιά πάπρικα
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Εκτέλεση:
Από τον κρεοπώλη μας ζητάμε να μας ετοιμάσει το ρολό. Μπορούμε να βρούμε και κατεψυγμένο σε σούπερ μάρκετ ή να κάνουμε και δικό μας.
Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό από λεμόνι, πορτοκάλι, τη μουστάρδα, το ξίδι μπαλσάμικο, το ελαιόλαδο, την πάπρικα και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε το ρολό γυρίζοντας το να πάρει απ όλες τις πλευρές μαριναδα και το βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη για μια νύχτα.
Την επόμενη τα ρίχνουμε στη γάστρα και σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς. Ψήνουμε για μισή ώρα.
Παράλληλα καθαρίζουμε πατάτες και τα κρεμμύδια τα ρίχνουμε αλάτι, ρίγανη και μετά στη γάστρα.
Χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για μία ώρα, βγάζουμε έπειτα το καπάκι και άλλη μισή ώρα να ροδίσει.
Σερβίρουμε σε ροδέλες και ένα καλό κρασάκι εννοείται για συνοδεία είναι απαραίτητο
Για όλους τους φίλους της μεγάλης ιστοσελίδα μας Έμβολος με πολύ μεράκι και εκτίμηση