Ένα επικό ριζότο με κολοκύθα, που είναι της εποχής. Χρώμα πορτοκαλί και γλυκιά γεύση. Η κολοκύθα αποτελεί πηγή βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών συστατικών. Έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό μας.
Το όμορφο χρώμα της οφείλει στο υψηλό ποσοστό καροτενοειδών που περιέχει και είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση.
Το ριζότο είναι μια γευστική δημιουργία που γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ… απλά θέλει την φροντίδα σου, την ώρα της παρασκευής.
Ριζότο με κολοκύθα
Από την Νανά Γκαμπούρα, βραβευμένη cheffe, εστιατόριο “Η κουζίνα της μαμάς Άννας”, Σέρβια Κοζάνης
Υλικά για 2- 4 άτομα
350 γρ. πορτοκαλί κολοκύθα
300 γρ. ρύζι arborio
40 γρ. βούτυρο, παγωμένο κομμένο σε κύβους
80 γρ. γραβιέρα ή παρμεζάνα, τριμμένη
700 ml ζωμό λαχανικών
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
80 ml κρασί λευκό, chardonnay ή μοσχοφίλερο
Ελαιόλαδο
1/4 κ.γ μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
2 πρέζες κουρκουμά, σε σκόνη
2 κ.σ. μαϊντανό ή δυόσμο αποξηραμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
Για το φινίρισμα
100 γρ. γραβιέρα, κομμένη σε κομμάτια ορθογώνια
Φύτρες λαχανικών
Βρώσιμα άνθη
Τρόπος παρασκευής
Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια και τη ψήνουμε ελαφρά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 15 λεπτά.
Αμέσως μετά την περνάμε από το μπλέντερ για να έχουμε μια ωραία κρέμα κολοκύθας.
Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε το ρύζι να σοταριστεί για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να θωρακιστεί.
Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας και ανακατεύουμε και πάλι.
Ρίχνουμε το 1/3 του καυτού ζωμού λαχανικών και ανακατεύουμε και πάλι.
Προσθέτουμε ανά διαστήματα και τον υπόλοιπο ζωμό ανά διαστήματα.
Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τον κουρκουμά, το αλάτι, την γραβιέρα, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τον δυόσμο ή τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο.
Διακοσμούμε το πιάτο βάζοντας φύτρες οσπρίων, γραβιέρα και ένα βρώσιμο λουλούδι στη μέση.