Την περίοδο των γιορτών όλοι ξεφεύγουμε … θέλοντας να τιμήσουμε τις γευστικές δημιουργίες που ετοιμάζονται στην οικογένεια ή στα καλέσματα των φίλων. Το κρέας που καταναλώσαμε ήταν αρκετό όπως και τα γλυκά και σίγουρα το αλκοόλ.
Έτσι σκεφτήκαμε σήμερα να σας δώσουμε μια συνταγή «βόμβα βιταμινών» για να συνέλθει λίγο ο οργανισμός μας.
Το ριζότο με καρότο και κρεμμύδι εκτός από νόστιμο είναι και πολύ ωφέλιμο. Το καρότο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και β-καροτίνη, βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο, φυτικές ίνες, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, Κ και ψευδάργυρο.
Η Νανά Γκαμπούρα γνωστή Chef δημιουργεί για μας ένα ριζότο νόστιμο και πολύ εύκολο με «φτωχά» υλικά υψηλής όμως διατροφικής αξίας.
Η συνταγή δική σας.
Ριζότο με καρότο με κρεμμύδι
Από τη Νανά Γκαμπούρα executive chef, εστιατόριο «Η κουζίνα της μαμάς Άννας» Σέρβια Κοζάνης
Υλικά
4 φλιτζάνια ρύζι αρμπόριο
7 κ. σ. ελαιόλαδο
4 φλιτζάνια τριμμένα καρότα
1 κ.γ. κόκκους πιπεριού
2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένο
8 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
1 σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα
1 κ.σ. βούτυρο
αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Τρόπος παρασκευής
Σε σουρωτήρι βάζουμε το ρύζι και το ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση, μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα καρότα και τους κόκκους πιπεριού για 3 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη. Ανακατεύουμε συνεχώς για 2 με 3 λεπτά, προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σε σκεπασμένη κατσαρόλα σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφήσει το ζωμό του κοτόπουλου.
Τα τελευταία 2 λεπτά προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα κουζίνας και κλείνουμε το καπάκι.
Το αφήνουμε για 8 λεπτά και σερβίρουμε.
Άν θέλουμε από πάνω βάζουμε κομμάτια καρότου ή κομμάτια τυριού.